Vernici danas slave SVECA RISTU - Albanca, koji je zbog jedne svađe na pijaci završio u tamnici!

Rista se iz Albanije preselio u Carigrad gde je postao vrtar i prodavao jabuke na pijaci

  • 9

Pravoslavni vernici danas slave Svetog novomučenika Ristu, koji je bio poreklom iz Albanije, a u svojim četrdesetim godinama odselio se u Carigrad gde je postao vrtar.

Danas slavimo SVETICU koja je odabrala da ŽIVI SA ROBINJAMA umesto sa MUŽEM!

Legenda kaže da je jednog dana otišao na pijacu da prodaje jabuke. Prišao mu je neki Turčin da kupi voće od njega, počeli su da pričaju o veri i odjednom su se zbog toga posvađali.

Da bi se osvetio Risti, Turčin ga je javno pred svima oklevetao da želi da se poturči. Ubrzo su ga zarobili i pozvali na sud gde je Turčin posvedočio da je Rista zaista rekao da će se poturčiti.

Međutim, Rista je hrabro ustao i rekao da to nije istina, da je hrišćanin i da nikada neće promeniti svoju veru bez obzira na kakve ga muke stavili.

Kada je to čuo sudija, naredio je da ga pretuku i da ga bace u tamnicu.

U tamnici u kojoj je bio bačen nalazio se i zatvorenik Kesarije Dapont, koji kada je video iznemoglog Ristu sažalio se nad njim i krišom mu ponudio malo hrane kako bi se okrepio.

Foto: crkvenikalendar.com Foto: crkvenikalendar.com

Nije hteo ništa da okusi samo je rekao Kesariju: " Zašto da jedem? Bolje da za Hrista umrem gladujući".

Rista je zatim izvukao čelični brus i dao ga Kesariju da ga proda, a da mu posle smrti odsluže nekoliko svetih liturgija za pokoj duše.

Nedugo posle toga Risti su odsekli glavu i tako blažen dobio je venac mučeništva od Gospoda Hrista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jorga...

    26. februar 2016 | 08:41

    Amin, a da nije danas Prepodobni Simeon Mirotočivi? Bogato je zitije Oca naseg, objavite nesto iz njegovog zivota, samo nemojte ono sujeverje kao obicno "danas ne smete ovo, a trebalo bi ono uraditi"

  • Raspucin

    26. februar 2016 | 08:56

    Ne razumem zašto iz Albanije, zašto skrnavimo našu istoriju čemu ovakvo tumačenje Albanija tada nije ni postojala, a o narodu i da ne govorim , znači sutra Mongoli da zauzmu današnju Albaniju on bi bio iz Mongolije?!?

  • Стефан Јакшић

    26. februar 2016 | 09:19

    Албанија као држава постоји од друге деценије 20-ог века, па ако би аутор текста био љубазан, или можда неко ко има сазнања, да појасни на коју то Албанију мисли... Није спорно да је Албанац (постоје људи од пре), ни да је православац (има Албанаца православаца), нек се зове и Риста, све је ОК, али која је то Албанија у Турско доба?! Ето, чекам!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA