≫ 

Prijava bebe u Srbiji u roku od 10 minuta! Do kraja godine besplatno registrovanje novorođenih

- Roditelji više neće morati da popunjavaju prijave i obrasce, nego će odmah u porodilištu moći besplatno u roku od 10 minuta da prijave novorođenče - najavila je Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić

  • 0

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić najavila je da će do kraja godine u svim porodilištima u Srbiji biti moguće elektronsko prijavljivanje beba.

Ministarka Brnabić najavila da je misija njenog ministarstva "SRBIJA BEZ ŠALTERA"

Ona je u Skupštini Srbije, na raspravi o Izmenama zakona o finasiranju lokalne samouprave, kazala da roditelji više neće morati da popunjavaju prijave i obrasce, nego će odmah u porodilištu moći besplatno u roku od 10 minuta da prijave novorođenče.

Brnabić: E-uprava u fokusu rada ministarstva

- Država će onda na adresu na koje je dete prijavljeno, slati izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja, tako da će taj posao postati mnogo lakši nego što je bio pre - kazala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, na taj način će sada biti mnogo lakše i automatski sa ovim procesom će ići i prijava za PDV.

Brnabićeva je najavila i da će se sledeće sedmice promovisati projekat "Bebo dobrodošla na svet - koji trenutno, kako je kazala funkcioniše u 50 porodilišta.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Realizacija projekta eBeba, koja roditeljima omogućava da odmah iz porodilišta prijave dete elektronskim putem, putem internet trebalo je prema ranijim najavama da počne od 1. marta 2016.

Brnabićeva je naglasila i da to što neki kažu da se uzima od beba i da je ukidanje povraćaja na PDV za opremu na bebe jedini način da se štedi", za nju "dosta nisko i da nije za parlamentarnu debatu".

- Ovo je najniže što sam čula od kada sam ušla u parlament, ali dobro - kazala je ona odgovarajući poslaniku Nove Stranke Zoranu Živkoviću koji je prokomentarisao da se suficit u budžetu pravi tako što se otima od penzionera, doktora, profesora, ali i od beba kojima se sada uzima za PDV.

Živković je na raspravi kazao i da su neke opštine dale podršku ovim izmenama zakona, jer su to odani partijski ljudi, naglasivši da je po njegovom mišljenju zakon loš.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA