ŠVEDSKA U STRAHU OD NAPADA RUSIJE: Spremaju odbranu i taktike kao da POČINJE RAT!

Švedska ozbiljno razmatra da 2018. godine ponovo uvede obavezni vojni rok

  • 13

Vlada Švedske je naredila lokalnim vlastima da preduzmu sve mere koje bi ojačale odbranu zemlje od eventualne ruske agresije.

>>> HAOS U STOKHOLMU: Upali u džamiju usred molitve, pa bacali petarde

Ova odluka najveće skandinavske države zasniva se na navodnoj opasnosti od napada Rusije, koju posle zauzimanja Krima smatraju potencijalnom agresorom.

Agencija za civilnu bezbednost (ACB) poslala je odluku lokalnim vlastima koje imaju zadatak da organizuju i vode totalni rat protiv agresora. Time je praktično ponovo aktivirana strategija koja se primenjivala u vreme Hladnog rata.

- Nema indicija da će uskoro doći do rata, ali vlada je odlučila da se pripremimo kao da će ga biti - izjavio je portparol ACB Verger Svante.

Deo javnosti u Švedskoj se protivi merama, kritičari ove odluke da se smatraju da opasnost od Rusije nije realna i da je to samo opravdanje za građane kako bi se više novca potrošilo na vojsku i naoružanje.

Brojnost švedske armije je u konstantnom padu od kraja Hladnog rata, pa tako u oružanim snagama trenutno ima samo 20.000 ljudi, u poređenju sa 180.000 vojnika, koliko ih je bilo 1980. godine.

Time je postignuta značajna ušteda u budžetu, jer danas Švedska izdvaja iz budžeta 1,1 procenat za odbranu, dok je taj iznos 25 godina ranije iznosio 3,1 odsto.

Dobrovoljno služenje privuklo je ove godine samo 2500 regruta, pa Švedska ozbiljno razmatra da 2018. godine ponovo uvede obavezni vojni rok.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    16. decembar 2016 | 04:44

    Nece vas napasti mirno spavajte. Nisu oni napsli ni nasilno oteli Krim vec su svoju teritoriju i svoj narod zastitili od pomahnitalog Ukrainskog nacionalizma i mrznje.

  • Sojka

    15. decembar 2016 | 16:44

    Ako se reše samo okrenite guzice džaba vam ostalo

  • Драган

    15. decembar 2016 | 16:55

    Ко шта ради то и заради,стара изрека.Швеђани знају како се понашају према Русији,па очекују одговарајуће мере.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA