JEZIVA MATEMATIKA TERORA: Napad u Berlinu uspešniji od 11. septembra, tvrdi Bild

11. septembra učestvovalo je 19 terorista a u Berlinu samo jedan...

  • 6

Napad na božićni sajam u Berlinu uspešniji je i od terorističkog napada 11. septembra u Njujorku kada se uporedi ono što je uloženo s rezultatom.

Nemačka nudi OGROMNU nagradu za informacije o Tunišaninu

U napadu u Njujorku ubijeno je mnogo više ljudi, njih 2.700, odnosno 142 po napadaču - učestvovalo je 19 terorista s Mohamedom Atom na čelu.

Kako je izračunao nemački list "Bild", u napadu kamionom u Nici u julu ove godine ubijeno je 86 osoba, a u Berlinu se broj mrtvih do sada popeo na 12, uz 48 povređenih.

Međutim, kad se uračunaju uloženo vreme i novac, napad u Berlinu mnogo je uspešniji od udara na njujorške "blizance", navodi Bild u tekstu "Matematika terora".

Kako se navodi, da bi oteli avione i srušili ih na nebodere koji su bili simbol Menhetna, teroristima je bilo potrebno nekoliko meseci i gomila novca.

Foto: Profimedia/Polaris Foto: Profimedia/Polaris

"Prva prepreka bio im je ulazak u SAD, potom ubaciti se u letačke škole... Veoma skupo, ako u to samo uračunate smeštaj i hranu za 19 terorista sve to vreme. Al Kaida je morala da uloži mnogo novca u pripremu i izvršenje napada koji je promenio svet", piše "Bild".

Za razliku od toga, berlinski napad je sličan onome u Nici - umesto profesionalaca i ovde imamo "teroristu-amatera" za volanom kamiona, bez eksploziva, bez spektakularne eksplozije, bez ludog specijalca koji će s "kalašnjikovom u ruci haračiti gradom sejući smrt".

BRAT NAPADAČA IZ BERLINA: Ako je kriv, neka trune u zatvoru

Bild navodi da napadi u Berlinu i Nici pokazuju kako se od septembra 2001. promenio svet, a s njim i globalni terorizam.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Naime, teroristima je 2001. i dalje bilo potrebno nekoliko meseci pripreme za složenu organizaciju komplikovanog i skupog napada da bi dobili pažnju svetske javnosti, a danas taj isti cilj ostvaruju s minimalnim naporom.

Napad 11. septembra ušao je u istoriju kao prvi veliki teroristički napad u direktnom televizijskom prenosu zbog atraktivne mete. Danas se do svetskih medija može i bez toga, sve što vam je potrebno jeste jedan mobilni telefon spojen na internet.

Pored toga, teroristima je danas mnogo atraktivniji model solo napadača. U vreme opšteg nadzora interneta mnogo je teže organizovati terorističku grupu i očuvati tajnost komunikacija. Angažman solo napadača smanjuje na minimum rizik od otkrivanja. Takođe, što je teroristima verovatno i najvažnije - to je idealan model za oponašanje.

U 15 godina svet se veoma promenio, tako da teroristi s mnogo manje sredstava mogu postići željeni cilj. Zato današnji teroristički napadi nisu više ni blizu spektakularni kao onaj 11. septembra. Islamisti više ne moraju da investiraju veliki novac u napad o kojem će govoriti ceo svet. Dosta je da se pojavi osamljeni, neprilagođeni klinac s oružjem koje pronađe usput, na putu, piše list.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    22. decembar 2016 | 23:51

    Још увек причају како су им неки "терористи" срушили зграде, а знају да само себе лажу. Како ће неки дроњави Бин Ладен, иако је био богат, из шатора у пустињи да све то организује, а да свезнајућа ЦИА нема појма?! Могу само да убеде оне своје Американце, најглупљу нацију свих времена.

  • PCK

    22. decembar 2016 | 18:39

    Dali je terorizam sto su ameri sami srusili zgrde bliznakinje. Ja mislim da je to zlocin. Kako bi oni rekli CILJ OPRAVDAVA SRESTVA

  • Kinezofil

    22. decembar 2016 | 21:00

    Haha da nece Amerika sebe osuditi.Rotsild kontrolise sve pa i sudbinu makar 70 posto Amerike.Ovo je delo masona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA