PROSI 4.000 DECE: Gluvonemo dete roditelji namerno sekli da izazovu samilost!

U saradnji s MUP-om biće napravljena "bela knjiga prosjačenja", sa podacima o kriminalnim grupama koje zloupotrebljavaju decu, kaže predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović

  • 9

Centar za integraciju mladih, koji brine o Svratištu i Prihvatilištu za decu ulice u Beogradu, ocenjuje da samo na beogradskim ulicama ima oko 2.000 maloletnih prosjaka, dok ih širom Srbije ima bar još toliko.

- Sedamdeset odsto je na ulici zbog pukog preživljavanja. Tu su u rad uključene cele porodice, bilo da svi prose, ili skupljaju sekundarne sirovine i peru šoferšajbne na raskrsnicama - kaže Milica Đorđević iz Centra za integraciju mladih za "Novosti".

U beogradsko Svratište dolazi oko 400 aktivnih korisnika, po jedno do dvoje iz svake porodice, ali dece je mnogo više, piše list.

- Preostala trećina su žrtve trgovine ljudima i radne eksploatacije. To su situacije kad roditelji iznajmljuju bebe drugima za prošnju, prodaju ih ili im oni sami određuju dnevne kvote koliko da zarade, pa ako ih ne ispune, uskraćuju im hranu, tuku ih, namerno ih teraju da gola i bosa izlaze na ulicu da izazovu sažaljenje – kaže Milica Đorđević.

Prema njenim rečima, prošle godine do Svratišta je stiglo gluvonemo dete s Novog Beograda, s ozbiljnim indicijama da ga roditelji namerno seku da bi izazvao samilost prolaznika.

- Imali smo 33 maloletnika žrtve trgovine ljudima. Većina je primoravana na prošnju na beogradskoj Železničkoj stanici, a našim radnicima na terenu bilo je potrebno godinu i po da ostvare kontakt i probaju da im pomognu. Na kraju se ispostavilo da su trgovci roditelji, koji ih maltretiraju, a sami žive u vrlo pristojnim uslovima, imaju kola, televizor... – objašnjavaju u Centru za integraciju mladih.

Prema pisanju "Novosti", i sama deca često dojavljuju kad čuju da neko hoće da proda mališana kog znaju. Nedavno je zaustavljen voz za Crnu Goru zbog dojave da su u njemu robovi-prosjaci za primorje, navodi list.

Meho Omerović, predsednika parlamentarnog Odbora za ljudska i manjinska prava, tvrdi da će posle Nove godine skupštinski odbori, uz saradnju sa Kancelarijom zaštitnika građana, pokušati da pokrenu izmenu propisa.

- Decu prosjake naš zakon do sada nije tretirao kao žrtve, već kao počinioce krivičnih dela ili prekršaja. A oni su meta vrlo unosnog biznisa, čak ih odrasli namerno sakate da bi više zaradili - kaže Omerović.

U saradnji s MUP-om biće napravljena "bela knjiga prosjačenja", sa podacima o kojim kriminalnim grupama koje zloupotrebljavaju decu je reč, ko iza njih stoji, koliko je tačno dece na ulicama, da li je neko od trgovaca bio sankcionisan...

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti - V. Crnjanski Spasojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бајкер

    17. decembar 2013 | 08:36

    "дечица"или "дјечица"?Одлучи се жено шта си.

  • rumsterdam online

    17. decembar 2013 | 08:12

    Smatram da je svako zlostavljanje deteta, po težini prestupa, u rangu sa pedofilijom jer se nemilosrdno uništavaju dečija duša i telo, ali, obzirom da imamo "light" zakone o zlostavljanju dece koji se još kilavije sprovodi, nisam optimista za sirote male prosjake, od kojih posle ove ulične torture možemo očekivati samo prevejane ulične tipove, s vrlo malim procentom onih koji će možda doživeti sudbinu Dzeja Ramadanovskog, rođenog pod srećnom ciganskom zvezdom!

  • abc

    17. decembar 2013 | 08:07

    Pošteno, ja im nikad ništa ni ne dam. Otvaram novčanik samo kad prose bake i deke ili kad treba da nahranim nekog psa ili mačku. Treba ih ignorisati, toj deci se čini medveđa usluga ostavljanjem priloga. Kad vide da ne može, tek onda će stati sa izrabljivanjem dece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA