Rusi tražili vojnu bazu u Baru?

Ruska federacija tražila od Crne Gore dozvolu za vojnu bazu u Baru. Taj kompleks bi bio ruski prvenac u ovom delu Evrope

  • 2

Vlada Crne Gore ne potvrđuje niti demantuje informaciju koja je u petak procurila u javnost da je kabinet Mila Đukanovića, u jeku NATO kampanje (državni projekat), negativno odgovorio Moskvi na zahtev Ruske Federacije Podgorici za dobijanje dozvole da u Baru instalira svoju vojnu bazu, objavile su "Večernje novosti"!

Navodno je bilo planirano da ta baza bude logistička podrška za njenu pomorsku flotu u Sredozemlju, jer je pod znakom pitanja dalja sudbina njihove baze u sirijskoj luci Tartus, zbog višegodišnjeg ratnog sukoba, a kao jedan od potencijalnih mogućnosti rešavanja krize u tom svetskom žarištu jeste odlazak Rusa iz te daleke luke. Doduše, u svim dosadašnjim bilateralnim susretima Crnogorci, makar javno, nisu stavljali na dnevni red otvaranje vojnih ili pomorskih baza na tlu njihove države. A „trčanje" ka Rusiji značilo bi stavljanje katanca na NATO bravu.

Da su pravoslavna i slovenska braća kojim slučajem dobila „zeleno svetlo", onda bi ta baza bila ruski prvenac u ovom delu Evrope i sveta, i postala bi „noćna mora" za zemlje regiona (izuzev Srbije) koje su ili u NATO, ili kucaju na vrata te vojne alijanse.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija

    21. decembar 2013 | 09:23

    Nece oni Bar,vec zaliv Boka kotorske. To ce se i desit ubrzo.

  • Dutch

    21. decembar 2013 | 16:36

    Ma daj da ukinemo tu kvazi drzavu i damo Rusima da osnuju na desetine baza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA