Snoudenovo prvo TV obraćanje (VIDEO)

- Opis u Orvelovoj knjizi - mikrofoni i video-kamere, televizori koji nas nadgledaju nisu ništa u poređenju s onim što imamo danas. U našim džepovima imamo senzore koji nas prate gde god da idemo - kaže Snouden

  • 1

Edvard Snouden obratiće se javnosti na britanskom Kanalu 4 u "Alternativnoj božićnoj čestitki". Delovi razgovora već su procureli, a u njima uzbunjivač navodi da ono na šta nas je Džordž Orvel upozoravao nije ni upola onoga čemu smo danas izloženi.

- Opis u Orvelovoj knjizi - mikrofoni i video-kamere, televizori koji nas nadgledaju - nisu ništa u poređenju s onim što imamo danas. U našim džepovima imamo senzore koji nas prate gde god da idemo. Razmislite šta to znači za privatnost prosečne osobe - navodi Snouden.

- Deca rođena danas odrašće bez privatnosti. Oni nikad neće znati šta znači imati privatan trenutak za sebe, prazan hod za analizu misli. To je problem, zato je privatnost važna, ona nam omogućava da utvrdimo ko smo i šta želimo da postanemo - dodaje uzbunjivač.

Snouden je razotkrio tajne američke Nacionalne bezbednosne agencije o prisluškivanju miliona ljudi uključujući vlade i državnike mnogih kako evropskih tako i svetskih zemalja.

- Današnji razgovor ukazaće nam koliko možemo verovati tehnologiji i vladama. Zajedno možemo naći bolji balans, prekinuti masovno prisluškivanje i podsetiti vladu da ukoliko želi da zna kako se osećamo može da pita, uvek je jeftinije od špijuniranja - navodi Snouden u jednom delu razgovora koji će biti emitovan na britanskom Kanalu 4.

U prošlom obraćanju najpoznatiji uzbunjivač naveo je da je već pobedio i da je njegova misija gotova.

- Za mene, u pogledu lične satisfakcije, misija je već postignuta – rekao je on u intervjuu za "Vašington post", prenela je agencija Rojters.

Najpoznatiji uzbunjivač naveo je da je njegova namera bila da društvu pruži šansu da odluči da li bi trebalo da se promeni.

Obraćanje Snoudena predstavljaće pandan božićnoj poruci kraljice Elizabete. Snouden će se javnosti obratiti iz Moskve, a ovo je njegovo prvo televizijsko obraćanje od dolaska u rusku prestonicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MomOf2

    25. decembar 2013 | 20:29

    Bilo bi lepo kada bi iz ovoga nastao neki Pokret :-) Privatnost je dragocena :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA