UMESTO PORTIRA: U školu samo sa identifikacionom karticom! (FOTO)

Zemunska gimnazija jedina je škola u Srbiji koja je zbog bezbednosti uvela identifikacione kartice. Iako se učenicima ne sviđa ili se još nisu navikli, direktor tvrdi da je bezbednost podignuta na najviši nivo

  • 11

Zemunska gimnazija pretenduje da postane najbezbednija škola u Srbiji. Naime, u ovoj školi uvedene su identifikacione kartice, bez kojih je nemoguće ući i izaći.

Nov sistem obezbeđenja počeo je da se uvodi tokom 2011. godine, a kompletiran je prošle godine. Do septembra je važio blaži "režim" po kome je na jednu karticu moglo da uđe više učenika, a nije bilo ni ograničenja po broju ulazaka u školu, dok će od nove školske godine đaci morati da se pridržavaju novih pravila.

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović kaže da je sam sistem uveden zbog povećanja bezbednosti i učenika i zaposlenih.

- U prvom trenutku provlačenje kartice je bilo moguće više puta, ali uspostavljanjem vremenske barijere ne može više puta uzastopno da se uđe. Kada učenik uđe u školu, mora da prođe neko vreme da bi kartica ponovo mogla da se očita pri ulasku – kaže Bjelanović.

Za razliku od uprave škole koja je sistemom jako zadovoljna, učenici nisu oduševljeni.

-  Barijere stvaraju preveliku gužvu i dešava se da zbog toga kasnimo na časove, koji se, naravno, ne pravdaju –  kaže Milica, učenica treće godine.

Uprava škole ne prihvata ovu zamerku i tvrdi da do redova na ulasku u školu ne dolazi zbog barijera, već zbog toga što se učenici ne pripreme na vreme.

- Propusna moć je apsolutno ista kao i kada barijera nije bilo. Problem je što učenici dođu do barijere, a ne  spreme kartice, već na samoj barijeri kopaju po torbama da ih nađu - objašnjava direktor Bjelanović.

Ipak, učenici nemaju reči hvale za ovu vrstu obezbeđivanja.

- Ja mislim da je apsolutno nepotrebno jer i bez kartica možemo da uđemo u školu. Njihov glavni stav (uprave škole) je da je ovo urađeno zbog bezbednosti, a neki dan je moj drug bez problema ušao u školu – kaže Stefan M.

Slično misli i njegov drug Davor K., koji objašnjava kako bi neko mogao da uđe u školu i pored ovog sistema.

- Napravili su loš mehanizam pošto rukom može da se pomeri barijera. Drugo, može bilo ko da da nekome karticu, a vidite da može i više puta da se provuče, iako uprava kaže da ne može – objašnjava Davor K.

Iako se učenicima ne sviđa ili se samo još nisu navikli, direktor Zemunske gimnazije kaže da je ovo pravi način da se bezbednost u školi podigne na najviši nivo. On navodi da je od septembra uvedeno i vremensko ograničenje provlačenja kartice, kao i to da će morati da se izlazno otkuca da bi se opet ušlo u školu, što omogućava da se u svakom trenutku zna koliko je osoba u školi.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xoxo

    18. septembar 2013 | 09:04

    Gimnazija Jovan Jovanovic Zmaj u Novom Sadu isto ima, da vas obavestim.

  • patron

    18. septembar 2013 | 08:40

    Treba jos u vrata da stave. Da se tako uvede red svuda u Srbiji jer javasluk je svuda.

  • Sandra

    18. septembar 2013 | 09:35

    Neobicne su mi izjave djaka.Covek bi pomislio da oni ne misle na sopstvenu bezbednost I da je najbitnije dokazati da sistem ne radi...Pitam se zasto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA