Vreme čitanja: oko 5 min.

ŽENE S DVA PREZIMENA VLADAJU SRBIJOM: Evo kako su ONE DRMALE vladom, skupštinom i gađali se cipelama!

Vreme čitanja: oko 5 min.

U Srbiji većina žena koje su obavljale ili još uvek obavljaju važnu državnu funkciju imaju dva prezimena, a takve dame su bile na čelu Srbije, upravljali ministarstvima, vladale skupštinom i strankama

  • 4

U Skupštini Srbije danas ima 30 odsto žena, a na visokim funkcijama dame zauzimaju mesto prvog čoveka parlamenta, NBS, kao i ministarske funkcije.Ipak, ovo nije priča o njima, Telegraf.rs vam donosi priču o ženama sa dva prezimena koje su "drmale ili još uvek to čine" srpskom politikom.

U Srbiji prema zvaničnim podacima sve je manje žena koje uzimaju muževljevo prezime, već se odlučuju da svom devojačkom dodaju udato prezime.

Da je takvih dama sve više u Srbiji dokazuje činjenica po kojoj je i na sprskoj političkoj sceni veliki broj političarki i to na visokim funkcijama, koje imaju dva prezimena.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Od poslanica u Skupštini Srbije čak je desetak onih koje nose dva prezimena, a među aktivnim političarkama kojima "treba duže vremena da se potpišu" su: Sandra Rašković Ivić, Slavica Đukić Dejanović i Snežana Bogosavljević Bošković, itd.

Slavica Đukić Dejanović je član je Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja 1990. godine i u više navrata u periodu od 2000. do 2007. godine bila je član Izvršnog odbora i Glavnog odbora SPS-a, presednica Okruznog odbora SPS-a Šumadije i potpresednica Glavnog Odbora SPS-a. U tri mandata bila je poslanica u Skupštini Republike Srbije i član Odbora za zdravlje.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

U prelaznoj vladi Skupštine Republike Srbije bila je ministar za brigu o porodici i član Interparlamenterne unije.  U junu 2008. godina Slavica Đukić Dejanović je izabrana za presednicu Narodne skupštine Republike Srbije, a u tom periodu je, ostavkom Borisa Tadića vladala Srbijom sve do izbora na kojima je pobedio Tomislav Nikolić. Ona živi u Kragujevcu, udata je za Ranka Dejanovića, ima sina Dušana i unuke Filipa i Ninu.

Srbija danas ima i ministarku sa dva prezimena - Snežanu Bogosavljević Bošković koja je takođe član SPS-a od osnivanja stranke. Ova nova ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine rođena je u Ivanjici 24. januara 1964. godine, a profesionalnu karijeru započela je kao asistent pripravnik na grupi predmeta iz oblasti Zootehnika Agronomskog fakulteta u Čačku 1987. godine.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Foto: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

Za asistenta je izabrana 1990. godine, za docenta 1995, vanrednog profesora 2000. i redovnog profesora 2006. godine. Šef je Katedre za stočarstvo i tehnologiju animalnih sirovina. Angažovana je kao profesor na osnovnim, master i doktorskim studijama.

Obavljala je funkciju potpredsednice gradskog odbora SPS-a Čačak. Potpredsednica je foruma žena SPS u Čačku. Na izborima za narodne poslanike maja 2012.godine izabrana je za narodnu poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije. U prethodnom sazivu bila je zamenica člana Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Jedna od dama sa dva prezimena u Skupštini Srbije je i atraktivna mlada poslanica SNS-a, za koju mediji tvrde da je jedna od najlepših poslanica, Biljana Pantić Pilja. Ona je advokat iz Novog Sada i član naprednjaka, a ovo joj je drugi mandat u parlamentu Srbije, jer je kao poslanik dobila poverenje i u prethodnom sazivu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

ČIK POGODITE: Koja zanosna i zgodna srpska političarka grli samuraja?

Nekada slatka devojčica, danas najzgodnija srpska poslanica i političarka!

Jedina žena u Srbiji koja se nalazi na čelu neke političke partije ima dva prezimena, a ona je Sandra Rašković Ivić novi šef DSS-a, koja je na to mesto došla na poslednjim izborima ove stranke.

Od februara 2001. do februara 2003. bila je republički komesar za izbeglice Republike Srbije. Član je DSS-a je od 2003. godine, a bila je član Saveta DSS-a i predsednik Odbora za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje, kao i član Odbora za evropske integracije, i član Parlamentarne skupštine Centralno-evropske inicijative.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Bila je izabrana je za potpredsednicu DSS-a na Skupštini DSS-a 5. juna 2005. godine. Od 2005. do 2011. Vršila je funkciju ambasadora Srbije u Italiji. Od 2005. godine bila je i predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Komisije za primenu Vojnotehničkog sporazuma i Koordinacionog tela za Jug Srbije. Udata je za akademika Aleksandra Ivića i ima troje dece: kćerku Anu i sinove Dražena i Jovana. Govori engleski, francuski i italijanski jezik.

DSS DOBIO LIDERA: Sanda Rašković Ivić oduvala Aligrudića i sela u Koštuničinu fotelju!

Jedna od dama koje imaju dva prezimena nije više na političkoj sceni Srbije, a radi se o radikalki Gordani Pop Lazić koja je bila potrpredsednica Srpske radikalne stranke. Radila je u opštini Zemun do 1996. godine, da bi u periodu od 1996. do 1998. godine, obavljala dužnost sekretara Skupštine opštine Zemun.

Printskrin: Youtube/Demontaža mehanizma manipulacije Printskrin: Youtube/Demontaža mehanizma manipulacije

Sa tog mesta odlazi u vladu Mirka Marjanovića, gde je izabrana za ministarku za lokalnu samoupravu. Na parlamentarnim izborima 2000. godine, postaje narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a februara 2004. na narednim izborima je izabrana za potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije. Iste godine napušta tu funkciju i postaje prva žena koja je postala predsednik opštine Zemun. Poznata po tome što je cipelom gađala predsednika Skupštine Srbije.

Još jedna poznata političarka koja je vrhunac svoje karijere imala za vreme Đinđićeve vlade je Marija Rašeta Vukosavljević. Ona je bila ministarka za saobraćaj i telekomunikacije. Ona je, kao i njenih šest saradnika optužena za zloupotrebu službenog polozaja prilikom rekonstrukcije i opremanja beogradskog aerodroma 2003. godine.

Da je Srbija često imala ministarke sa dva prezimena dokazuje i Snežana Samardžić Marković, koja je bila ministar omladine i sporta u Vladi Srbije. Rođena je 10. marta 1966. godine u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za jugoslovensku i svetsku književnost.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Od 2005. do 2007. godine bila je pomoćnik ministra za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane, nadležna za strategijsko planiranje, međunarodnu vojnu saradnju, verifikacioni centar, i kopredsedavajuća Grupi Srbija-NATO za reformu odbrane.

U Ministarstvu spoljnih poslova od 2001. do 2005. godine radila je u Sektoru bilaterale kao zamenik direktora Direkcije za susedne zemlje, zatim kao zamenik šefa misije i savetnik u ambasadi Srbije i Crne Gore u Oslu, i savetnik u Direkciji za Evropu. Tečno govori i piše engleski i norveški jezik i ima pasivno znanje ruskog jezika. Udata je i ima dvoje dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA