SPC NA KOSOVU PO UZORU NA VATIKAN! Evo o čemu su razgovarali Nikolić i patrijarh Irinej

Iz Patrijaršije je saopšteno da su predsednik i Patrijarh razmotrili probleme sa kojima se susreće SPC i srpski narod na Kosovu, sa naročitim osvrtom na perspektivu koja se može očekivati nakon otvaranja poglavlja 35

Kripta Hrama Svetog Save Foto: Milena Đorđević

Predsednik Tomislav Nikolić i patrijarh Iriner razgovarali su u Patrijaršiji o mogućnost da se za položaj SPC na Kosovu i Metohiji predloži vatikanski model. Oni su se sastali u jeku priprema za nastavak dijaloga za Prištinom, a prema najavama srpskog pregovaračkog tima, naša Vlada za novi krug tema namerava da kandiduje upravo pitanje statusa SPC i njene imovine u južnoj pokrajini.

PATRIJARH IRINEJ POZVAO SRBE DA SE VRATE NA KOSOVO! Čuvajte ognjišta svojih predaka

Iz Patrijaršije je saopšteno da su predsednik i Patrijarh razmotrili probleme sa kojima se susreće SPC i srpski narod na Kosovu, sa naročitim osvrtom na perspektivu koja se može očekivati nakon otvaranja poglavlja 35.

Nikolić je, inače, i u svojoj prvoj platformi o Kosovu od pre tri godine predvideo da SPC u okviru suštinske autonomije KiM, ima položaj koji Rimokatolička crkva, odnosno Vatikan ima prema Italiji.

Tada je SPC neformalno odbacila ovaj predlog, jer je bilo tumačenja da bi odnos prema kosovskim organima vlasti mogao da se protumači kao najava priznavanja nezavisnosti pokrajine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Umesto toga, Crkva je neformalno predložila međunarodne garancije za njen status i imovinu u pokrajini. Ovaj predlog, ukoliko se ne promeni, trebalo bi da bude platforma za buduće pregovore u Briselu, čija će tema biti položaj Srpske crkve.

Vatikanski model SPC je tada odbila smatrajući i da ovaj primer nije adekvatan situaciji u kojoj se nalazi Eparhija raško-prizrenska.

Vatikan, Italija i grad Rim nisu opterećeni prošlošću, nacionalnim sukobima i verskim razlikama, kakve postoje u južnoj pokrajini. Za Crkvu je zato bio prihvatljiviji autoritet EU ili UN, koji bi bio zalog za definisanje statusa, imovine i misije Crkve, bez direktnog kontakta sa vlastima u Prištini i zaključenja bilo kakvog sporazuma.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Obrazlažući vatikanski model kao rešenje, predsednik ovih dana obično ističe da to ne bi značilo da SPC treba da ima status države na Kosovu, već da iznese svoj stav i da razgovara sa Prištinom, a da od nje ne zavisi.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale

    29. decembar 2015 | 10:33

    To je super, da SPC ima eksteritorijalnost kao Vatikan u Italiji. A jesmo li spremni u Srbiji to pravo dati drugim crkvama? Ako nešto tražimo za sebe, to pravo treba i drugima da priznamo, zar ne?

  • antifašista i antikomunista

    29. decembar 2015 | 13:27

    Kakve veze sa Crkvom i Bogom ima četnički vojvoda?!

  • ekumenista

    29. decembar 2015 | 11:13

    Jedva čekam da se sjedinimo sa našom braćom katolicima, pa da konačno zavlada mir Božiji među svima nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA