Elektronske cigarete izazivaju rak, infarkt, dijabetes i astmu, a vi ih i dalje pušite! (FOTO)

Iako mnogi pušači veruju da su njima pronašli zdraviju alternativu duvanskom dimu, pokazalo se da su e-cigarete podjednako opasne za naše zdravlje kao i obične, ako ne i više

  • 11

Imamo loše vesti za sve pušače koji sa svojom zavisnošću od nikotina pokušavaju da se izbore pomoću elektonskih cigareta. Pokazalo se da one mogu da izazovu rak i da dovedu do otpornosti bakterijskih infekcija na antibiotike!

Takođe, studija “Centra za istraživanje duvanskih proizvoda” na Univerzitetu u Kaliforniji pokazala je da para e-cigarete sadrži veliku količinu nanočestica koje podstiču razne upale, a mogu se povezati i sa astmom, moždanim i srčanim udarom i dijabetesom.

Kako prenosi portal kliX, autor istraživanja Stentons Glens istakao je da nije dovedeno u pitanje to da su elektronske cigarete manje toksične od normalnih cigareta, ali je činjenica da one ipak nisu ni potpuno bezbedne za zdravlje.

Studija Prisile Kalahan-Lajton iz američke Agencije za hranu i lekove pokazala je da tečnost kojom se puni električna cigareta sadrži tragove štetnih materija kao što su formaldehid ili acetaldehid, koje mogu izazvati rak.

E-cigarete postale su glavni proizvod, ali uprkos njihovoj popularnosti veoma je malo naučnih studija koje se bave njihovim uticajem na ljudsko zdravlje.

Procenjuje se da je 20 odsto pušača probalo e-cigaretu, a veruje se da će njena prodaja, ali i proizvoda koji su povezani sa e-cigaretom, u narednih deset godina prerasti prodaju klasičnih duvanskih proizvoda.


Oko e-cigareta vrti se industrija koja je prošle godine prihodovala 1,7 milijardi dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Furunce

    29. jul 2014 | 13:33

    Ja mislim da lobi ovde vuce konce....

  • Vladimir

    29. jul 2014 | 15:07

    A klasične cigarete su mleko. Daj nemojte da ste smešni, ovo je početak rata između dve velike industrije, duvanska je primetila da pada promet pa odmah pušta buvu..

  • Marko

    29. jul 2014 | 13:32

    Ako, ko hoće da mu pare gore pod nosem neka ga. A svakako su bolje jer ovako pusaci truju samo seme a ne i ljude u svojoj okolini, tako da su daleko manje zlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA