6

ONI GOSPODARE ŽIVOTIMA HINDUSA: 11 najmoćnijih indijskih bogova (VIDEO)

Verovatno najspektakularnija svetska religija, koja je ujedno i najpotcenjenija i najslabije razumena od strane onih koji nisu njeni sledbenici, izdvaja se po tome što je prividno politeistička. U suštini, međutim...

Festival Lathmar Holi slavi dolazak proleća
Foto: AP/Altaf Qadri

Hindusi imaju ogroman broj bogova i boginja koji svi odreda simbolizuju i inkarnacije su JEDNOG apstraktnog vrhovnog bića ili Bramana. Najfundamentalniji od tih božanstava, oni koji su u temelju ove religije, su Brahma, Višnu i Šiva koji zajedno čine njihovo sveto trojstvo, na sličan način na koji su u hrišćanstvu Otac, Sin i Sveti Duh jedno te isto, nedeljivo i jednosuštastveno božanstvo.

Ali, postoje i mnogi drugi važni bogovi, a svima njima ćemo se pozabaviti danas ne bi li vam približili ovu prelepu i opijajuću religiju, treću na svetu po brojnosti sledbenika, a stariju i od hrišćanstva i od islama koji su na čelu te "tabele".

Ganeša se lako prepoznaje po tome što je predstavljen kao slon koji jaše miša. On je najpopularniji od svih hindu bogova i jedan je od najsnažnijih asocijacija vezanih za hinduizam kao religiju. Sin je Šive i Parvate, ima uvrnutu surlu i velike uši i telo trbušastog čoveka. Gospod je posvećen uspehu, i uništitelj je zla i prepreka. Takođe se poštuje i kao bog znanja, mudrosti i bogatstva.

Brama je jedan od tri boga hinduističkog trojstva, bog stvaranja. On je otac Manua koji je otac svih ljudi. Predstavljen je sa četiri lica, okrenut na četiri strane sveta, i sa četiri ruke. Prikazuje se kako jaše labuda. Bramina žena je Sarasvati.

Ne treba ga mešati sa Bramanom koji je koncept, princip, bića iznad svih bića, najbivstvujućije bivstvujuće rekli bi filozofi, od koga sve potiče i koji se ne može nikada u potpunosti biti shvaćen.

Šiva (etimološki verovatno povezano sa slovenskim božanstvom "Žive, Živane", iako je u pitanju različiti pol) je najmoćnije i najfascinantnije božanstve ove vere, a reprezentuje smrt i raspadanje. Kao jedno od božanstava hinduističkog trojstva poznat je po mnogim imenima: Mahadeva (veliki bog), Pašupati, Natarađa (gospod plesa), Višvanat, Bole Nat...

On je ujedno i jedno od najkompleksnijih pojava svoje vrste. Hindusi ovo poštuju tako što hramove njemu posvećene prave posebno u odnosu na hramove koje posvećuju ostalim nebesnicima, i tako što obožavaju Šivu kao falusnog simbola zvanog "Šiva Limgam".

Šiva je vrhovni bog šaivizma, posebnog pravca u okviru hinduizma, jednog od četiri najmoćnija.

Krišna (etimološki možda povezano sa srpskom rečju "krsna") je veliki igrač u Mahabharati i primarni učesnik "Bagavad gite" (Bogovske pesme, Božanske pesme) koja se nalazi unutar ovog epa, a u kojoj on Arđuni iznosi niz duhovnih, moralnih i životnih pouka. Krišna je deveti i najpotpuniji avatar (ovozemaljska inkarnacija, najplastičnije rečeno) Višnua, jednog od tri boga hinduističkog trojstva.

On je i najpopularniji od svih avatara Višnua i najbliži srcima mase. Njegova koža je plave boje, a snažno je uticao na indijski misaoni sistem, religiju i filozofiju, život i kulturu, misticizam i književnost, slikarstvo i vajarstvo, ples i muziku, i na sve aspekte tamošnjeg folklora, i sve to na bezbroj načina.

Rama je savršeni avatar Višnua i verovatno najomiljeniji od svih hindu bogova. Popularan kao simbol viteštva i vrline, Rama je "otelovljenje istine, moralnosti, idealnog sina, idealnog muža, i nadasve, idealnog kralja". Indijci veruju da je on bio stvarna istorijska ličnost, plemenski heroj drevne Indije, čija su dela opevana u drugom velikom indijskom epu Ramajani.

Hanuman je moćni majmun koji je pomagao gospodu Rami u njegovim podvizima protiv zlih i nečistih sila, a opisan je kao i on u Ramajani. Jedan je od najpopularnijih idola hindu panteona. Veruje se da je bio avatar gospoda Šive. Hanuman je obožavan kao simbol fizičke snage, postojanosti i posvećenosti.

U vremenima nevolje, uobičajeno je među Hindusima da skandiraju njegovo ime ili da pevaju himnu njemu posvećenu koja se zove "Hanuman čalisa". Hramovi posvećeni Hanumanu najčešća su javna obredišta u Indiji.

Višnu (etimološki povezano sa srpskom rečju "Višnji, Svevišnji") je miroljubivo božanstvo hinduističkog trojstva koje čuva i održava život pomoću postojanih principa reda, pravednosti i istine. Kada su ove vrednosti ugrožene, Višnu napušta svoju transcendenciju kako bi povratio red i mir na Zemlji.

Višnu ima deset velikih ovozemaljskih inkarnacija. Oni koji ga posvećeno slede se nazivaju Vaišnave, a žena mu je Lakšmi. Narod u južnoj Indiji slavi Višnua kao gospoda Venkatešvara.

Višnu je vrhovni bog vaišnavizma, posebnog pravca u okviru hinduizma, jednog od četiri najmoćnija.

Lakšmi je boginja čije ime znači "dobra sreća", a dolazi od sanskrtske reči "laksja" što znači "cilj". Boginja je bogatstva i prosperiteta, kako materijalnog tako i duhovnog. Ona je domaćinska boginja većine hindu porodica, a posebno je vole žene.

Predstavljena je kao prelepa žena zlatne puti, sa četiri ruke, koja sedi ili stoji na procvetalom lotosu i drži lotosov pupoljak, koji predstavlja lepotu, čistoću i plodnost.

Durga je boginja majka, poznata i kao Bavani, Šeravali, Amba, Čandika, Gauri, Parvati i Vaišno Devi. Predstavlja plahovitu i vatrenu moć bogova. Ime "Durga" znači "nedostupna" ili "nepobediva", i personifikacija je aktivne strane božanske energije gospoda Šive koja se zove "šakti". Durga je obično predstavljena kako jaše lava i nosi oružje u mnoštvu svojih ruku. Ona je zaštitnik pravednih, i uništitelj zla.

Kali je crna boginja, strašna i svirepa forma majke boginje Durge. Rođena je iz Durgine obrve tokom jedne od njenih bitaka sa zlim silama. Kali je predstavljena sa najokrutnijim crtamaa verovatno od svih svetskih božanstava uopšte, pošto joj jezik viri iz usta, oči su joj crvene a lice i grudi okupane krvlju. Stoji sa jednom nogom podignutom na butinu, a drugom na grudima svog muža, Šive.

Sarasvati je boginja znanja i učenja, i predstavlja slobodni tok mudrosti i svesnosti. Ona je majka Veda, i himne njoj posvećene koje se zovu "Sarasvati vandana" često počinju i završavaju stihovima iz nekog od ovih verskih spevova. Boginja je i mudrosti, umetnosti i muzike, a ćerka je gospoda Šive i boginje Durge. Veruje se da je ona ljudskoj vrsti dala moć govora, mudrosti i učenja.

P. S. Molimo verske fanatike da se uzdrže od vređanja tuđih verskih ubeđenja, i od etiketiranja nečega što ne razumeju kao satanizma.

(V. V.)

Tagovi: Bog, Bogovi, Hinduizam, Indija, Religija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (6)
Poređaj komentare:
 • I
  Ika

  pedofilija i prostitucija zlostavljanje dece verski i legalno uredjeno dozvoljeno kao sluzba indijskim bozanstvima po hramovima,deca devadasi,radile su kao servent of god,sluzeci bogovima prostitucijom u hramovima,bile su date za boga tog hrama gde su,izlaza nisu imale,pocinjale su sa prostitucijom od 12god nekada i ranije!predvodjene indijskim svestenicima koji su ih podvodili posetiteljima hramova!to su bila deca iz siromasnih porodica koje je porodica poklanjala hramovima,celog zivota radile su kao rostitutke bez izgleda za bolju buducnost.i sve to sluzeci indijska bozanstva.i sve to bilo je legalno dok nisu dosli Britanci i ukinuli,oko 1990,ali i dalje ima takvih hramova!BOLESNO!!!

 • Z
  Zakon

  La illahe illala !!

 • T
  TRJOVAN

  Pomislio sam da se radi o 11 narko bosova. To je ludo. Oni slave sijamske blizance......

Devojka živi sa 90 životinja svih vrsta i veličina: U ogromnom krevetu spava sa svinjama i pacovima, a svakome je dala posebno ime (FOTO)

Večeras je gladni Mesec: Biće veoma blizu Zemlje, evo u koje vreme možete najbolje da ga vidite

NASA traži šaljivdžije i šalje ih na Mars: Oni su ključni za podizanje morala među astronautima

Najlepša devojčica na svetu postala je najlepša devojka: Došla je na žurku u maloj crnoj haljini, druge žene su odmah krenule sa ljubomorom (FOTO)

Preminuo mornar sa čuvene fotografije iz 1945, na kojoj ljubi ženu na Tajms skveru (FOTO)

Ovako nešto može da vam se dogodi ako preterate sa teretanom (VIDEO)

Megan Markl u 7. mesecu trudnoće tajno otišla u Ameriku da bi prekrišila još jedno kraljevsko pravilo

Bacila je papuču i sa velike udaljenosti pogodila "metu" pravo u centar (VIDEO)

"Jutjub" se pridružio u širenju teorije ravnozemljaša da je Zemlja jedna ploča

Našli smo pravog Mlatu iz crtanog filma "Vitez Koja" i stvarno je mnogo smotan! (VIDEO)

Rusko ostrvo misteriozno nestalo sa mape, o tome kruže brojne teorije zavere, a ovo nije jedini slučaj "izbrisanih" mesta (FOTO)

Slovenac uhapšen na Tajlandu za Dan zaljubljenih: "Iskasapio premijera" zbog neuzvraćene ljubavi

Kraljica Elizabeta II možda je najpoznatija, ali je daleko od najbogatije evropske kraljice: Ove monarhije imaju bogatstvo koje se meri milijardama dolara (FOTO)

Putina povreda nije sputala, šali se i na svoj račun: Sve je u redu, nisam devojčica! (VIDEO)

Potpuno je zavisna od plastičnih operacija, iako je poslednja zamalo ubila: Tri puta je povećala grudi i tvrdi da je to bolje od seksa (FOTO)

Ti živiš u oblacima, mala! Plesačica je dotakla nebo uz fantastičan performans na vrhu oblakodera (VIDEO)

Bil Gejts objavio rat kravama: "One prde i podriguju i to je veliki problem" (VIDEO)

6 vrsta kasirki koje srećemo u Srbiji: Sigurno ste naleteli bar na jednu od njih (VIDEO)

Kornjače Bibi i Poldi su bili u ljubavnoj vezi 90 godina: Preko noći su se zamrzeli, pala je krv, a vlasnici na sve načine pokušavaju da ih pomire (VIDEO)

Čuveni Kendimen uvek pravi orgije sa seksi devojkama, a za Dan zaljubljenih je uradio nešto potpuno neočekivano (FOTO)

Crni humor Putina i Erdogana: Ruski lider pozvao turskog kolegu u Sibir, a onda je usledio njegov brutalni odgovor (VIDEO)

Obamina maloletna ćerka potegla vino iz flaše: Svetska javnost šokirana zabavom s drugaricama (FOTO)

Čudo u zavejanom manastiru: Na debelom minusu raste ananas, monasi se dive nestvarnim plodovima (VIDEO)

Gugl mapa greškom otkrila najveću vojnu tajnu Tajvana: Zemlja sada čini sve da se ova lokacija zamagli (FOTO)

Otišla u krevet zbog glavobolje i pala u komu: Probudila se 4 dana kasnije sa bebom pored sebe

Sebastijan Kurc je "kancelar koji nikad ne spava": Zbog poslovnih obaveza ima malo vremena za odmor, a često saradnike zove i u toku noći

Da li ste nekada videli kako violončelo rađa violinu?! (VIDEO)

Otac ostavio devojčicu (3) na ulici punoj vozila: Malena je pokušala da ga stigne, ali je on pobegao. Niko nije hteo da joj pomogne (VIDEO)

Starleta želi da ugradi implante u pete: Na bizarnu plastičnu operaciju se odlučila iz još bizarnijeg razloga (FOTO)

Marti je pre 65 godina nestala torbica: Sada je dobija nazad, a u njoj se kriju dva pisma koja bude posebna sećanja (FOTO)

Dezodoransom hteo da rasplamsa vatru, pa se zapalio (VIDEO)

Nisu ni sanjale da će njihova lagana šetnja po auto-putu izazvati lančani sudar (VIDEO)

Puma me je grizla po licu i rukama, a ja sam nju gušio: Amerikanac se uhvatio u koštac sa zveri i nekim čudom preživeo (FOTO)

Kad čujete šta sve može da vam se desi ako ubijete bubu rukom, nikad to više nećete uraditi

Sa ovom mačkicom bi se svako brčkao u kadi (VIDEO)

Preslatki ogladneli medved oduševio svet: Provozao se ulicama Severne Karoline zaglavljen na kamionu za smeće

Krenuo je na džogiranje, a za dlaku izbegao sigurnu smrt (VIDEO)

Uzeo je guštera u ruke i odmah mu se zavrtelo u glavi kad ga je malo bolje pogledao (VIDEO)

Neverovatno: Operisali kičmu nerođenoj bebi, pa je vratili u matericu. Mama poslala jaku poruku celom svetu

Zamislite samo da vas "napadne" ovakva armija slatkoće (VIDEO)

Tramp je jedini predsednik SAD koji ne voli pse i nema ih u Beloj kući, ali ih često spominje kada nekog želi da uvredi

RODILA SEDMORKE PRIRODNIM PUTEM! Ova devojka (25) je najveći heroj na svetu! A komentare koji su usledili nakon porođaja morate da vidite (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima