BRŽA OD AVIONA: Kineska supersonična podmornica (FOTO)

Kinezi imaju plan da u osnovi bude superaktivacija, koja nastaje kada se mehurići koji se stvaraju kretanjem čvrstog objekta kroz vodu "udruže" da bi formirali jedan mehur, koji je duži od samog objekta

  • 7

Podmornice spadaju među najsporija prevozna sredstva, a njihova rekordna brzina iznosi 83 kilometara na sat. Stručnjaci Tehnološkog instituta Harbin u Kini, izjavili su da će proizvesti podmornicu koja bi dostizala brzinu od 6.000 kilometara na čas, koja bi bila brža od mlaznog aviona.

U osnovi njihovog plana je superkavitacija, tehnika koju Rusi koriste za ispaljivanje torpeda. Superkavitacija nastaje kada se mehurići koji se stvaraju kretanjem čvrstog objekta kroz vodu "udruže" da bi formirali jedan mehur, koji je duži od samog objekta. Zbog toga je veći deo objekta okružen gasom, a ne tečnošću.

Otpor vode se dramatično smanjuje tako da se objekat mnogo brže kreće. Ona se već koristi da bi se ubrzalo okretanje propelera, a mantis rakovi je već milionima godine koriste za ubijanje plena.

Glavni izazov je dostići brzinu pri kojoj je superkavitacija moguća i održati je na tom nivou. Naučnici iz "Harbina" tvrde da su razvili tečnu membranu koja drastično smanjuje otpor vazduha i omogućava podmornici da razvije neophodnu brzinu.

- Naš metod je drugačiji od bilo kog drugog pristupa, kao što je vektorski pogon. Kombinujući tehnologiju tečne membrane sa superkavitaciom, uspeli smo da rešimo mnoge probleme i olakšamo upravljanje podmornicom - istakao je Li.

(Telegraf.rs / Izvor:iflscience.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ševarice

    2. septembar 2014 | 10:59

    Pa ako Rusi već koriste superkavitaciju za ispaljivanje torpeda, zašto onda oni ne proizvedu ovu podmornicu?

  • Mrki

    2. septembar 2014 | 11:06

    I ja niz Moravu moju 5

  • Dakkio

    2. septembar 2014 | 12:17

    Kaze se superkavitacija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA