NAJVEĆA BRUKA RUSKE VOJSKE: Obratite pažnju šta sovjetski vojnik ima na rukama (FOTO)

Nastanak jedne od najčuvenijih fotografija iz Drugog svetskog rata dugo je bio obavijen velom tajne, pa se tako tek sa raspadom SSSR saznalo ime njenog autora. Ono što je takođe zanimljivo sa njom u vezi su i dva ručna časovnika koja vojnik Crvene armije ima na ruci

Crvenoarmejci podižu zastavu na Rajhstagu, jedan ima dva sata na rukama. Foto: Yevgeny Khaldei Crvenoarmejci podižu zastavu na Rajhstagu, jedan ima dva sata na rukama. Foto: Yevgeny Khaldei

"Podizanje zastave iznad Rajhstaga" istorijska je fotografija, jedna od najčuvenijih koje su nastale u paklu Drugog svetskog rata. Napravljena je, logično, u Berlinu, 2. maja 1945. godine, od strane Jevgenija Haldeja.

Informacija o autoru je postala poznata tek sa raspadom SSSR, što dosta govori o samom SSSR; naime, Hajdel je bio Jevrejin i sklonjen je u Staljinovim čistkama Jevreja krajem '40-ih godina, što opet pokazuje da između Hitlerove Nemačke i Staljinove Rusije jedva da je bilo neke metodološke i ideološke razlike.

Tokom decenija koje su usledile posle tog konflikta, ova je slika postala simbol sovjetske i ruske pobede nad nacizmom i Nemcima, uprkos činjenici da je veći deo ove veličanstvene građevine ležao spaljen još od 1933. godine, kada je požar u njoj omogućio Hitleru da zabrani komuniste i skrši sav otpor protiv novog režima (nacisti joj nisu pridavali nikakav značaj, i tretirali su je kao znamenje omražene Vajmarske Nemačke). Takođe je i simbol ruske okupacije Istočne Nemačke.

Tačne okolnosti njenog nastanka nisu u potpunosti jasne. Za početak, ovo nije prva zastava koju su Sovjeti podigli na Rajhstagu, pošto je 30. aprila tokom žestokih borbi 23-godišnji Rakimžan Koškarbaev razvio zastavu SSSR, nakon što se uzverao na zgradu, a sve zbog velikog Staljinovog pritiska da se ona zauzme pre 1. maja, Praznika rada.

Crvenoarmejci podižu zastavu na Rajhstagu, posle Crvenoarmejci podižu zastavu na Rajhstagu, posle "fotošopa" drugi sat je nestao. Foto: Yevgeny Khaldei

Dodatnu konfuziju unosi i činjenica da je za ovo delo 1995. godine Jeljcin odlikovao vojnika Mihaila Minjina. Ko god bila osoba koja je prva razvila tu zastavu, nije mogla da bude uslikana u tom činu jer je bila noć, a Nemci su je skinuli pre zore.

2. maja, Haldej je, kako sam svedoči, nasumice izabrao nekoliko vojnika da razviju zastavu sa ciljem slikanja, zastavu koju je ručno sašio sa ovim ciljem od nekoliko različitih tkanina koje je našao u sedištu agencije Itar-Tas.

Zvanična verzija kaže da su to bili jedan Gruzijac, Meliton Kantarija, i jedan Rus, Mihail Jegorov, koji ga je pridržavao. Međutim, mnogi veruju da je čovek koji razvio zastavu zapravo bio Ukrajinac, Aljoša Kovaljov, kome je NKVD rekao da začepi gubicu, navodno zato što je Staljin mrzeo Ukrajince, a pritom je i Staljin sam bio Gruzijac pa je "logično" da njegov zemljak izvede taj veličanstveni čin.

SAKRIJ ĆERKU OD RUSKOG VOJNIKA: Brutalna istina o oslobođenju Beograda i Srbije 1944. (FOTO)

Izgleda da u tome ima istine. Sam Haldej je posledočio da su pored njega na krovu bila tri vojnika, a da je osoba koja je zastavu razvila bila 18-godišnji Aleksej Kovaljov iz Kijeva, te da su druga dvojica bili Leonid Gorjačev (koga neki izvori spominju kao Alekseja Gorjačeva) iz Minska i Abdulhakim Ismailov iz Dagestana. Ovaj potonji je uslikan zajedno sa njima, i ima ga na više fotografija sa tog krova (Haldej nije napravio jednu sliku već par desetaka, ali je izabrana najbolja), no slika je tako isečena da se uopšte ne vidi.

Crvenoarmejci podižu zastavu na Rajhstagu u Berlinu 2. maja 1945. Originalna fotografija. Foto: Yevgeny Khaldei Crvenoarmejci podižu zastavu na Rajhstagu u Berlinu 2. maja 1945. Originalna fotografija. Foto: Yevgeny Khaldei

Ono zbog čega je ova zastava čak i danas tako zanimljiva nije samo činjenica da prikazuje istorijski momenat koji je zauvek promenio svet u kome živimo. Zanimljiva i zbog toga što je ruski režim morao da je "fotošopira" kako bi sa nje uklonio trag pljačke i kako bi sačuvao obraz Crvene armije.

Ako pažljivo pogledate autentičnu fotografiju, primetićete da osoba (Rus ili Belorus) koja pridržava momka koji zastavu razvija, na obe ruke ima sat, što je ozbiljan dokaz u prilog tezi da su sovjetski vojnici bili, pored borbe protiv Nemaca (protiv kojih su se inače okrenuli ne zbog zločinačkih nacističkih metoda već zato što je Hitler izvršio invaziju na SSSR; do tog trenutka su bili odlični prijatelji), zaokupljeni i krađom pokretnih dobara (a posle i zloglasnim silovanjem). Jedan od ta dva sata bi trebalo da je bio njegov (naglašamo da bi trebalo, jer možda nijedan nije bio njegov), ali drugi sigurno nije. A đavo će ga znati šta je sve imao po džepovima.

Pretpostavljamo da ovo sve vojske rade, ali to ne znači da nije smešno. Drugim rečima: UHVAĆEN NA DELU!

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sajdzija

    26. april 2015 | 14:29

    Mozda je kojim slucajem uzeo sat od druga koji je poginuo u ratu kako bi ga vratio njegovoj porodici,kao uspomenu na njega,sto se i inace radilo u takvim situacijama...

  • Korčagin

    26. april 2015 | 18:24

    Nacisti su ljudima čupali zlatne zube, u logorima od ljudske kože i kose pravili različite predmete, palili i ubijali, pa kod nas i decu streljali ... šta znači jedan časovnik?

  • Dzo

    26. april 2015 | 21:24

    ŠTA SVE ŠVABE NISU POKRALE OD SVIJETA,ŠTA JE VATIKAN POKRAO OD SVIJETA PA,I NIKOME NIŠTA NISU VRATILI A SADA JE PROBLEM RUČNI SAT ZA KOJI SE NEZNA KAKO SE NAŠAO NA RUCI,MOŽDA USPOMENA NA POGINULOG SABORCA.HJELI BI DA MIJENJAJU ISTORIJU U SVOJU KORIST ALI NE IDE I ZATO IM SVE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA