Ovo je prvi avion na svetu napravljen od konoplje i da, može da leti! (FOTO)

Dereku Keseku su se svi smejali kada im je ispričao za ideju o svom izumu, pitali su ga: "Da li možeš i da ga pušiš"? Ali, ko se zadnji smeje, najslađe se smeje. Avion je na pragu da postane svetski proizvod koji će izazvati tehnološku revoluciju

  • 6

Zamislite da letite u avionu napravljenom od neke biljke? U redu, ne morate da zamišljate, sada to možete i da uradite! Naime, Derek Kesek iz Ontaria je došao na jednu originalnu ideju da od konoplje napravi avion koji zaista može i da poleti.

PROŠLOST I BUDUĆNOST AUTO-INDUSTRIJE: Kola napravljena od konoplje koja koriste gorivo dobijeno od konoplje (FOTO) (VIDEO)

U poslednje vreme u celom svetu konopolja dobija na velikom značaju, pa se tako od nje prave sapuni, odeća, građevinske zalihe i gorivo.

Konopljino gorivo će biti pokretač najnovijeg modela kanadske avio-kompanije Hemperah koja planira da u svoj "vozni park" uvrsti i jedan organski avion. Prošle godine, Hemperah je potpisao ugovor sa jednom kompanijom sa Floride, koja će proizvesti avion u potpunosti napravljen od konpolje.

Foto: hempearth.net Foto: hempearth.net

Dereku su se svi smejali kada im je ispričao za ideju o svom izumu, pitali su ga "Da li možeš i da ga pušiš?". Ali, ko se zadnji smeje, najslađe se smeje. Avion je na pragu da postane svetski proizvod koji će izazvati tehnološku revoluciju, baš kao što je Stiv Džobs uradio sa telefonima.

Foto: hempearth.net Foto: hempearth.net

Oko 75 odsto aviona će biti izgrađeno od industrijske konoplje sa četiri sedišta. Raspon krila je 36 metara, a koristiće biogorivo od konoplje. Derek planira da se ovaj avion nađe "među oblacima" na proleće 2016. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Toooo

    30. april 2015 | 19:02

    Kazu da je Ford je jos pocetkom 19. veka napravio skoljku od aitomobila. Ima snimak na internetu kako je udaraju cekicem i njoj nije nista.

  • GROM

    1. maj 2015 | 01:01

    Da imam toliko konoplje leteo bih i bez aviona

  • S.K.

    30. april 2015 | 20:48

    ako vredi i ako ima prakticnu primenu konoplju treba koristiti svuda gde za njom ima potrebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA