SRCE MOSKVE SE ZOVE BEOGRAD: Ruska prestonica krije Srbima nepoznatu priču (FOTO)

Jezgro glavnog grada Ruske Federacije je nekada bilo okruženo belim zidinama po kojima je prostor unutar njih i dobio ime. Katarina Velika je zidine srušila, a danas je granica moskovskog Beograda, koji je i dalje jezgro "Trećeg Rima", elitni bulevarski poluprsten koji je smenio fortifikacije

  • 1
Na ovoj karti Moskve iz sredine 17. veka, Beli grad je oznacen zutom bojom Na ovoj karti Moskve iz sredine 17. veka, Beli grad je označen žutom bojom. Foto: Wikimedia Commons/Николай Аввакумов.

Beli grad, na ruskom "Beli gorod" je istorijsko srce glavnog grada Rusije - Moskve. U njegovim okvirima se nalaze i Kremlj i Kitaj-gorod, ali se ovaj pojam ne odnosi na ta dva kraja.

Nekada je Beli grad bio okružen belim zidinama po čemu je i dobio ime, i bio je treći fortifikacioni sistem u Moskvi, pored zidina koje su štitile sam Kremlj i pomenuti Kitaj-gorod. Van njega, postojao je i četvrti sistem zidina.

Ovako je izgledala Semiverhnaja kula moskovskog Belog grada u 17. stolecu Ovako je izgledala Semiverhnaja kula moskovskog Belog grada u 17. stoleću. Foto: Wikimedia Commons/vasnec.ru

Beli gorod je počeo da se razvija u 14. stoleću, putem sistema rovova i nasipa, ali je tek Boris Godunov oko 1590. godine počeo da gradi zid, što je poverio slavnom arhitekti Fjodoru Konu.

Veruje se da su te zidine izgledale kao one u Smolensku, budući da su ove potonje sagrađene posle "Beograda" od strane istog neimara.

Imperatorka Katarina Velika odlučila je u 18. veku da sruši zidine Belog grada, do tada već mahom bespotrebne usled novonastale silne moći i sigurnosti Carske Rusije, i da prateći njihovu nekadašnju liniju zasadi drvorede, izgradi vrtove i formira moderni bulevarski poluprsten oko grada (poluprsten jer je ograničen rekom Moskvom).

Gogoljevski bulevar u Moskvi, deo prstena koji prati negdasnje zidine Belog grada Gogoljevski bulevar u Moskvi, deo prstena koji prati negdašnje zidine Belog grada. Foto: Wikimedia Commons/Panther

Proces gradnje tog prstena trajao je nekoliko decenija, a kada je završen Moskva je dobila, manje-više, svoje savremene konture.

Granica moskovskog Beograda danas je "Bulvarnoje kolco", što bi se moglo prevesti i kao "Bulevarsko kolce", jer zvuči simpatičnije od "prstena".

Čistoprudni bulevar u Moskvi, deo prstena koji prati negdašnje zidine Belog grada Čistoprudni bulevar u Moskvi, deo prstena koji prati negdašnje zidine Belog grada. Foto: Wikimedia Commons/SergeyStepykin

Nekada je postojalo jedanaest kapija kroz koje se moglo proći: Svih svetaca, Čertolska, Arbatska, Nikitska, Tverska, Petrovska, Dmitrovska, Sretenjska, Frolovska, Pokrovska i Jauzska.

Mnoge današnje moskovske oblasti koje se nalaze na mestima na kojima su nekada bile gradske kapije nose imena po njima.

Baš kao što Moskovljani i danas jezgro svoga grada zovu Beograd.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Гојко Б.

    2. novembar 2015 | 23:06

    Можда грешим , али сам сигуран да Руси више полажу на уредност и лепуту старе заоставштине који они са посебном ревношћу негују . Док у Београду мало ко води рачуна о уредноси поготово уредност старих зграда . . .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA