ROBIJAĆE 35 GODINA JER JE 13 PUTA BEŽAO IZ ZATVORA: Upoznajte najpametnijeg zatvorenika na svetu (VIDEO) (FOTO)

"Zatvorski Hudini" je godinama frustrirao one koji su bili zaduženi za njega - za šta je, poput čuvenog Bronsona, nagrađen dodatnim godinama zatvora

  • 9
Foto: Police Foto: Police

Iako je, početkom osamdesetih godina prošlog veka, osuđen na samo četiri godine zatvora, zbog prisvajanja očevog alata, pre otvaranja testamenta, Mark Defrajst je iza rešetaka već više od 30, od čega je 27 proveo u samici. 

DAMIR JE SAVIO REŠETKE I ISKOČIO IZ ĆELIJE SA 8 METARA VISINE: Filmsko bekstvo iz zatvora (VIDEO)

Uprkos tome što ga je u zatvor odveo "nevin" zločin, Mark je slabo trpeo ograničenje slobode, pa je čak 13 puta pokušao da pobegne.

Sedam pokušaja bilo je uspešno, ali mu je zbog njih originalna kazna preinačena u 35-godišnju, koja još nije istekla.

- Nekih detalja se teško prisećam, jer već godinama ne radim u zatvoru Floride - priča Don Glediš, koji napominje da se Marka ipak dobro seća.

Ovaj zatvorenik, poznat i kao zatvorski Hudini, godinama je frustrirao one koji su bili zaduženi za njega - za šta je, poput čuvenog Bronsona, nagrađen dodatnim godinama zatvora.

Foto: Profimedia, Film Stills Foto: Profimedia, Film Stills

- On je bio umetnik bega, verovatno jedan od najbriljantnijih umova ikad zatvorenih, koje sam ja upoznao - rekao je penzionisani Glediš, dodajući kako je tek nekoliko zatvora na svetu dovoljno dobro čuvano da mogu držati Marka, jer je na njega potrebno posebno motriti.

Mark Defrajst sada ima 56 godina i većinu svog života proveo je u floridskom zatvoru.

Uvek je nastojao da izigra i nadmudri sistem i to je vrlo uspešno činio.

Foto: Profimedia, Everett Foto: Profimedia, Everett

Bio je toliko sposoban da je mogao da zapamti uzorak i izgled čuvarovih ključeva, a potom napravi duplikat od papira; sam je izrađivao oružje od materijala koji je pronalazio u zatvoru, a bio je i u stanju da se popne preko bodljikave žice.

 

U jednom pokušaju bekstva ukrao je i automobil, pa provalio prijatelju u stan.

- Markov mozak bih opisao kao prekrasan um koji je završio na jako ružnom mestu - kaže Gabriel London, režiser dokumentarnog filma o njemu pod nazivom "The Mind od Mark DeFriest".

- Imali su dosta dobro osiguranje, gvozdene rešetke, neprobojna vrata... Palo mi je na pamet kako bi sve mogao da ih nadrogiram, za šta je trebalo doći do ormarića s lekovima u apoteci. Ubacio sam im LSD u kafu koju je pilo celo osoblje. Bilo je  presmešno - priča Mark u ovom filmu o sebi.

London kaže kako je Mark naprosto rođen s velikim talentom za mehaniku, inovacije i uopšteno sa visokom inteligencijom.

Njegova porodica je bila čudna i nisu znali kako da ga tretiraju, kao ni mnogo drugih ljudi oko njega. Proveo je silne godine u zatvoru, bez da je ikoga ubio, silovao ili povredio.

Međutim, čini se kako bi uskoro mogao izaći iz zatvora po presudi Žalbenog veća Floride, što London smatra slabim, ali barem nekim iskupljenjem države.

Foto: Wikipedia/FoundObjectFilms Foto: Wikipedia/FoundObjectFilms

Defrajst se sada nalazi u zatvoru "Kern Valley", a njegov izlazak je zakazan za leto 2018. godine, premda je verovatno da će izaći ranije.

London koji se s Markom puno razgovarao u toku stvaranja filma smatra da je on pozitivac i veliki šaljivdžija s odličnim smislom za humor, koji je zbog svoje neprilagođenosti stradao u životu, ponajviše time što je sve te godine proveo u samici.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mislim

    5. septembar 2016 | 22:12

    I ovakav um trune u zatvoru a siledjije i ubice slobodne...o zivote

  • Haos

    5. septembar 2016 | 21:49

    " osuđen na samo četiri godine zatvora, zbog prisvajanja očevog alata, pre otvaranja testamenta" Pa realno za ovo je mogao i nanogicu da dobije. Zatvoriti nekog na 4 godine zbog ovoga je glupost.

  • Сале Лш.

    5. septembar 2016 | 23:41

    Глупи амери.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA