• 6
 ≫ 

SVET I DALJE DRHTI ZBOG NJEGOVIH PREDVIĐANJA: 14. decembra rođen je Nostradamus, prorok koji je video i svoju smrt

 ≫ 

Prvi deo svojih proročanstava Nostradamus je završio i objavio 1555. godine. Ova knjiga sadržala je predviđanja od njegovog vremena pa sve do kraja sveta

 • 6

Na današnji dan, 14. decebra 1503. godine, rođen je francuski astrolog, lekar i najpoznatiji prorok u istoriji, Mišel de Notr-Dam, poznatiji kao Nostradamus. Rođen je u Sent Remi de Provans u Francuskoj pokrajini Provansa, a prezime Notr Dam upućuje na mesto odakle potiče njegova porodica.

NOSTRADAMUS PREDVIDEO TRAMPOVU POBEDU: Prema proročanstvu, sledeće što nas očekuje je - Treći svetski rat!

Početak obrazovanja Mišel je stekao zahvaljujući svom dedi koji je bio doktor koji je mnogo znao o lekovitom bilju, pored čega ga je učio i latinskom, grčkom i hebrejskom jeziku, kao i matematici i astrologiji.

Nakon smrti njegovog dede, roditelji ga šalju na dalje školovanje u Avinjon gde je pokazao veliko interesovanje za astrologiju. Posle školovanja u Avinjonu, Nostradamusa roditelji šalju 1522. godine na studije medicije u Monpeljeu, gde doktorsku licencu dobija tri godine kasnije, kako bi mogao da leči obolele od kuge u seoskim delovima Francuske.

Nostradamus se 1534. godine ženi devojkom iz visokog društva, o kojoj se ne zna gotovo ništa. Iako je on bio doktor nije mogao da spase svoju ženu i njihovo dvoje dece od kuge koja je došla u Agen, gde je Nostradamus živeo sa svojom porodicom.

Ova tragedija ostavila je neizbrisiv trag u njegovom životu. Nakon porodične tragedije, Nostradamus je proživljavao teške godine, sve dok se nije nastanio u mestu Salon, posle strašne epidemije kuge koja je zahvatila celu Provansu, gde je Nostradamus kao lekar pomagao koliko je mogao.

Foto: Wikipedia/Dr Niel

Foto: Wikipedia/Dr Niel

U Saloni se oženio bogatom udovicom, ali ga stanovništvo nikada nije prihvatilo. Nostradamus je 1550. godine objavio Almanah, a četiri godine kasnije i Predviđanja – knjigu koja je bila veoma uspešna i koja ga je ohrabrila da se ozbiljnije bavi Proročanstvima.

Prvi deo svojih proročanstava Nostradamus je završio i objavio 1555. godine. Ova knjiga sadržala je predviđanja od njegovog vremena pa sve do kraja sveta.

Svoja proročanstva Nostradamus je pisao u stihovima koji su uvek imali dvosmislene reči, napisane na francuskom, provansalskom, italijanskom, grčkom i latinskom jeziku. Njegov način pisanja trebalo je da ga zaštiti od proglašenja vešcem, čime su mu pretili, a želeo je i da onima koji su neupućeni - i dalje tajne proročanstva ostanu misterija.

Za Nostradamusa je čula i kraljica Katarina de Mediči, koja ga je zatim pozvala na svoj dvor, gde je Nostradamus postao njen lični astrolog. Posle toga je Nostradamusa zdravlje počelo da izdaje, pa je svoj rad sveo na nekoliko horoskopa za svoje ugledne goste i dovršavanje Proročanstva.

Kada je osetio da mu se bliži kraj, napisao je testament 17. juna 1566. godine, a 1. jula je pozvao sveštenika kako bi mu dao poslenju pričest. Sledećeg dana je preminuo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • Dr za rock and roll....

  15. decembar 2016 | 00:32

  Sve je video ali nije video kada ce da bocne nesto i umro nevin.....

  30
  7

  Podelite komentar

 • RIDDICK

  15. decembar 2016 | 00:20

  On je pijo jeftin viski sigurno I zbog toga prolupao

  23
  9

  Podelite komentar

 • Vota

  15. decembar 2016 | 11:21

  Nisam citao njegova predvidjanja pa neznam da li je predvideo kad ce Francuzi u svojoj zemlji da budi manjina u odnosu na arape jer arapima ta zemlja i pripada posto su im sva prirodna bogatstva tu prenesena nakon vekovnog ropstva od strane Francuzi i kad ce Francuska fudbalska reprezentacija da bude sastavlnena od 11 crnaca

  19
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima