ČUDO: Pao sa 47. sprata i preživeo. Priča ovog perača prozora je stvorena za filmski scenario (FOTO) (VIDEO)

"Voleo sam da prozori budu potpuno čisti. Voleo sam sapun i vodu, voleo sam osećaj kad stisneš sunđer"

  • 1

Samo polovina ljudi koji padnu s trećeg sprata prežive, a pad sa desetog sprata ne preživi gotovo niko. Ali, pre nešto više od devet godina perač prozora Alcides Moreno pao je s 47. sprata i preživeo, piše BBC.

Udovac Petar prodao kombi iz 1972. godine upola cene mladom paru, ali pod jednim uslovom koji ih je slomio (FOTO)

- Voleo sam da prozori budu potpuno čisti. Voleo sam sapun i vodu, voleo sam osećaj kad stisneš sunđer - započeo je svoju ispovest Moreno.

Printskrin: Google Maps Printskrin: Google Maps

Njegov život dramatično se promenio tokom jutra 7. decembra 2007. godine kada je zajedno sa svojim mlađim bratom Edgarom krenuo da pere prozore na 47. spratu luksuzne zgrade Solou Tauer na njujorškom Menhetnu. Pri vrlo niskoj temperaturi njih dvojica su se popeli na 5 metara široku skelu za pranje prozora kada su popustili kablovi koji su je držali.

- Kabal na levoj strani se prvi odvojio. To je bio deo koji je držao mog brata i on je pao, skroz do tla - kaže Moreno.

Edgar je s visine od 144 metra pao u usku uličicu, a smatra se da je pre samog udara padao brzinom od 200 kilometara na sat. Pao je na drvenu ogradu koja je prepolovila njegovo telo i preminuo je na licu mesta.

Uskoro je popustilo uže i na Alcidesovoj strani te je i on počeo da pada prema tlu. Za razliku od brata, njega su vatrogasci našli na hrpi iskrivljenog metala kako stiska opremu za kontrolu skele. Još uvek je disao, a vatrogasci su prepričavali da se čak pokušavao dići na noge. Prisetili su se kasnije koliko su ga oprezno pomerali, "poput jajeta", svesni da ga jedan pogrešan pokret može ubiti.

Sigurnosni kablovi, uz sredstvo za čišćenje i kantu tople vode, naknadno su pronađeni na krovu pored mesta za koje je bila pričvršćena skela.

Alcides Moreno je nakon nesreće prevezen u obližnju bolnicu i stavljen u induciranu komu. Pretrpeo je povrede mozga, ključne kosti, grudnog koša, abdomena, slomio je rebra, desnu ruku i obe noge. Prošao je kroz veliki broj operacija, a primio je i više od 10 litara krvi.

- Ovo je apsolutno bilo medicinsko čudo - rekao je tada dr. Herbert Pardes, šef bolnice u kojoj su Alcidesa operisali i lečili, dok je dr. Glen Asaeda iz njujorških vatrogasaca rekao da je na delu bila "viša sila".

Foto: NYC FIRE DEPARTMENT Foto: NYC FIRE DEPARTMENT

Tri nedelje nakon nesreće u kojoj je umro njegov brat, Alcides Moreno se probudio na sam Božić 2007., a pored kreveta bila je njegova žena Rosario.

- Moj um je bio sav u magli. Nisam se sećao pada. Ali shvatio sam da je Edgar umro kada sam pogledao oko sebe i video samo moju ženu - kaže Moreno.

Naknadna istraga utvrdila je da oprema za skele nije bila propisno održavana i da novi motorizovani kablovi, koji su spajali skelu sa zgradom, nisu bili ispravno pričvršćeni za krov. Istražitelji nisu Alcidesa smatrali odgovornim za to što je bez sigurnosne opreme zakoračio na skelu, budući da je nameravao da se vrati po opremu za pranje prozora koja je još bila na krovu.

Kako je preživeo ni danas nije do kraja jasno. Da li je oprema za skele preuzela najveći deo udarca ili ga usporila u padu? Da li se on sam odbio od zgrade i tako usporio svoj pad? O tome se može samo špekulisati. Život se za Alcidesa u tom trenutku nepovratno promenio, ali nije završio.

Alcides je teško prežalio smrt svog brata.

- To je bilo strašno za mene. Edgar je živeo sa mnom u Nju Džerziju, delili smo puno stvari. Radio je sa mnom i umro radeći sa mnom. Mislim da sam nakon pada tugovao oko tri godine. Tek nakon toga sam se oporavio i prihvatio njegovu smrt. Bilo je to kao da sam izgubio dete jer je bio mlađi od mene - priča Moreno.

On sam je dobio veću količinu novca kao kompenzaciju za pad i teške povrede i nakon toga se sa porodicom preselio u Feniks u saveznoj državi Arizoni, jer je tamošnja topla klima dobra za njegove kosti.

- Imam veliki broj ožiljaka na telu, a zbog povreda na leđima ne mogu da trčim, ali mogu normalno da hodam. Nisam isti kao pre nesreće, ali i to što hodam je dar od Boga - zahvalan je Moreno.

Sada 46-godišnjak, Alcides kaže da bi i danas čistio prozore da može, ali ne radi zbog zdravstvenih razloga. Problema s visinama nema, ali procenjuje da je tek 80 posto osobe koja je bio pre pada.

- Postoje stvari koje ne radim dobro. Nekad ne završim misao ili pitanje. Ali, zato sam shvatio koliko su mi važni žena i deca. Pre nesreće sam smatrao dovoljnim da im pružim dom, hranu, potrepštine i slično... da im ništa ne fali.

Alcides je prošle godine postao otac četvrti put, što je njegovo prvo dete nakon nesreće.

- Uvek se pitam zašto sam preživeo. Imam novo dete - možda je baš on razlog, da ga odgajim i ispričam mu svoju pistoriju - zaključuje Moreno za BBC.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA