ČUDESNO: Ovaj plićak na Maldivima svetluca kao zvezdano nebo (FOTO)

Na plaži Vadhu na Maldivima talasi svetle jarko plavom bojom i usred noći, a sve to zahvaljujući "majci prirodi" koja nas je još jednom iznenadila svojom lepotom

  • 10

Priroda nas često iznenađuje raznim lepotama koje je u stanju da napravi. Teško je zamisliti da neka od tih čuda zaista postoje. Igra svetlosti u plićaku jednog maldivskog ostrva ostaviće vas bez daha i još jednom uveriti u čudesni svet flore i faune.

Naime, iako će "golom oku" dok posmatra ove fotografije one delovati kao sjajni fotošop, u pitanju je pravi prizor, bez ikakve dorade.

"Krivci" za plavu svetlost koja prekriva talase u plićaku plaže Vadhu na Maldivima su fitoplanktoni. Oni stvaraju bioiluminaciju ili biološko svetlo.

Dinoflegelate odnosno "vatrene alge" su vrsta fitoplanktona koje blješte svetlo plavom svetlošću jer njihova membrana reaguje na električne signale.

Jarko plavi talasi koje usred noći možete videti na ovom ostrvu ostaviće vas bez daha i naterati da pomislite da vas oči varaju.

Ukoliko ste dovoljno dubokog džepa ove talase možete posmatrati na Maldivima i sami se uveriti da oni zaista postoje. A ako ipak spadate u one koji ne mogu priuštiti odmor u ovom tropskom raju morate verovati zabeleženim fotografijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA