≫ 

Neobičan slučaj: Jazavac kriv za nesreću na auto-putu u Hrvatskoj

Životinja, koja nije bila okrivljena u ovom slučaju, smrtno je stradala

  • 2
Jazavac Foto: Pixabay

Kažu da je stvarno postojao čovek po imenu David Štrbac iz sela Meline kraj Banjaluke, koji je kao istoimeni lik iz najpoznatijeg dela Petra Kočića "Jazavac pred sudom", na sud u vreći doneo jazavca i tužio ga da mu je pojeo sav kukuruz na njivi. Životinju su u Kočićevoj satiri osudili, a Jutarnji.hr donosi priču o jednom ličkom jazavcu koji je završio na Prekršajnom sudu u Gračacu.

Ovaj jazavac nije bio okrivljeni, ali je svejedno ispao kriv - i to za saobraćajnu nesreću koja se dogodila na auto-putu A-1, iako je jadna životinja u nesreći smrtno stradala.

Na optuženičkoj klupi Prekršajnog odeljenja Gračac - Opštinskog suda u Gospiću našle su se Hrvatski auto-putevi (HAC) i, kao drugookrivljeni, Joško Vukičević, odgovorna osoba u njihovoj Tehničkoj jedinici Sveti Rok. Prekršajnim nalogom oni su optuženi da su, iako su bili odgovorni za održavanje deonice, kao i za sigurnost saobraćaja na deonici kod Gospića, učinili propuste zbog kojih se dogodila nesreća.

Pre dve godine, 2. decembra oko 19.15 sati, na 188. kilometru i još 250 metara na saobraćajnicu je istrčao jazavac, na kojeg je naleteo Branko S. iz Zagreba svojom Škodom. Jazavac je stradao, a Škoda je oštećena. Policija podnosi tužbu protiv HAC-a i Vukičevića jer je njihov posao bio da spreče da se na putu nađe bilo koja životinja.

Okrivljeni se brane tvrdeći da su kobnog dana bili u patrolama na tom delu puta tačno onako kako je propisano njihovim pravilima te tada nisu uočili nikakve nedostatke na saobraćajnici ni na zaštitnoj ogradi, a na putu nisu sreli jazavca niti ijednu drugu životinju, niti su dobili dojavu o životinji na ulici.

- Ostaje u potpunosti neutvrđeno kako je divlja životinja dospela na zaštićeno i propisno ograđeno područje auto-puta. Prilikom uviđaja nije utvrđeno mesto gde je divlja životinja ušla na auto-put - čude se u HAC-u, naglašavajući da su patrola i popravke na auto-putu organizovane svakodnevno od 0 do 24 sata, tako da patrolska služba redovno u određenim vremenskim razmacima obilazi auto-put i konstatuje uočene nedostatke.Tvrde, međutim, da bi odgovoran trebao biti zakupac obližnjeg lovišta.

Sudija iz Gračaca konstatuje da su okrivljeni zaista postupili po pravilima struke i propisima, pa podseća da ni u zapisnku o uviđaju nigde nije navedeno "da su na mestu nesreće na zaštitnoj ogradi nađena oštećenja koja bi upućivala na prekršajnu odgovornost okrivljenih za tu nesreću". Nikada, dakle, nije pronađena rupa kroz koju je jazavac prošao na auto-put. On se, međutim, svejedno tamo nekako našao.

- Tokom postupka utvrđeno je da je tužilac samo paušalno naveo u optužnom predlogu da su okrivljeni odgovorni za saobraćajnu nesreću, a nisu naveli konkretan način na koji je došlo do propusta na strani okrivljenog koji bi bio u uzročno-posledičnoj vezi s predmetnom saobraćajnom nesrećom, niti se predlažu dokazi za utvrđivanje odgovornosti okrivljenog. Stoga je sud, u nedostatku dokaza, te u skladu s načelom 'in dubio pro reo' (u sumnji ili nedoumici u korist okrivljenog), okrivljene oslobodio optužbe za navedeni prekršaj - zaključio je Sud u Gračacu.

Budući da je ostalo nerazjašnjeno kako je jazavac dospeo na auto-put, ispao je jedini krivac za nesreću, a s obzirom na to da je podlegao povredama, vozač Škode čak ni njemu više ne može da podnese zahtev za odštetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Перагеније

    13. oktobar 2021 | 16:49

    Неће бити први пут у Асутроугарској да јазавац иде на суд.

  • Laloš

    14. oktobar 2021 | 19:41

    Pa konjušarima uvek neko drugi kriv

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA