≫ 

Studija koja može da promeni sve: Psi sa 94 odsto tačnosti otkrivaju ko ima korona virus

Istraživači su koristili osam pasa nemačke vojske tokom studije

  • 1
Pas Foto: Printscreen/Youtube/ TiHoVideos

Pas ima receptore u nosu koji su 10.000 puta jači i osetljiviji od ljudskog čula mirisa. Ta osobina omogućava utreniranim psima da detektuju bolesti poput malarije, raka ili viralne infekcije, a samo im je potrebno malo da onjuše osobu.

Nemački istraživači sada tvrde da mogu da dresiraju pse tako da mogu da detektuju korona virus u pljuvački neke osobe. Ovu studiju obavili su naučnici Univerzitet za veterinarsku medicinu u Hanoveru, Medicinske škole u istom gradu i istraživači nemačke vojske.

Oni su otkrili da psi mogu da razlikuju pljuvačku osobe koja nije i osobe koja ima korona virus sa procentom tačnosti od neverovatnih 94 odsto. Naučnici se nadaju da bi razvoj ove studije mogao da se koristi u sprečavanju brzog širenja korona virusa. Takođe, psi bi mogli da budu korišćeni na aerodromima i sportskim događajima, što bi omogućilo vlastima da olakšaju neke mere kao što je pravilo odigravanja utakmica bez publike.

Kako navode svetski mediji, istraživači su koristili osam pasa nemačke vojske tokom studije, a oni su tokom postupka istraživanja onjušili preko 1.000 uzoraka pljuvačke zaraženih i nezaraženih koronavirusom.

Uzorci zaraženi korona virusom su davani nasumice. Niti životinja niti dreser, kao ni istraživač na licu mesta nisu mogli da razlikuju pozitivne od negativnih uzoraka.

Profesorka Maren fon Kekric-Blikvede sa Univerziteta veterinarske medicine koja je vodila studiju, kazala je da istrživači misle da psi mogu da registruju ovu infekciju jer se unutrašnji procesi kod čoveka potpuno promene kada je osoba inficirana koronavirusom, prenosi "San".

- Mislimo da psi mogu da detektuju psoeban miris metaboličkih promena koje nastaju u organizmu zaraženom korona virusom - kazala je ona.

Video: Koja su dva najveća faktora rizika za razvoj teške kliničke slike kod obolelih od korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kalenac

    29. jul 2020 | 18:53

    Kakvi psi kakvi bakrači ko hoće da otkrije dali ima koronu neka dodje kod mene. Ja imam jedno slatko mače koje nepogrešivo otkriva koronu. Kome dozvoli da mu pridje taj nema a ko ima odmah beži glavom bez obzira. Tako ko želi neka dodje a test sa mačetom košta samo sto dvadeset dunara deset puta jevtinije od naj jevtinijeg testa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA