U ovom nestvarnom gradu vreme je stalo: Nema automobila ni autobusa, a prepun je ljudi. Postoji samo jedan način da stignete tamo (FOTO)

Ovo mesto, smešteno u šumovitim brdima, nema nekih specifičnih sadržaja koje može da ponudi svojim gostima

  • 1

Monšau ili na francuskom Monžua, istorijski je grad koji je smešten u planinskom lancu Ajfel, svega 2 kilometra od nemačke granice sa Belgijom. Ovo je jedan od retkih gradova u Nemačkoj koji je ostao netaknut za vreme Drugog svetskog rata, pa se zato smatra najlepšim gradom u regionu Rajnska oblast. Ceo grad živi od turizma, a vrvi od hotela, restorana, kafića i suvenirnica.

Najstarije i najdublje jezero na svetu je u najgoroj krizi za 25 miliona godina: Ono što je nekad živelo ovde, sada se gasi i umire (FOTO) (VIDEO)

Prvi put se grad spominje 1198. godine pod imenom Monžua, a razvio se oko srednjevekovnog dvorca gde su vladali knezovi Juliša. Tokom svog postojanja grad je pretrpio brojne pljačke i razaranja, ali je ipak uspeo da obnovi svoj šarm.

Foto: Wikimedia/Panoramio/Ben Bender

Ovo mesto, smešteno u šumovitim brdima, nema nekih specifičnih sadržaja koje može da ponudi svojim gostima. Posebnim ga čine njegove uske ulice sa obraslim kućama, pogled na reku Roer ili sama panorama na grad sa obližnjih vrhova.

Foto: Wikimedia/Panoramio/Ben Bender

Srednjevekovni dvorac je u ruševinama. Delovi bedema i mnogih odbrambenih kula vidljivi su na svakom koraku, svuda po gradu.

Foto: Wikimedia/Panoramio/Ben Bender

U centru grada nalazi se "Rote Haus", ogromna barokna gradska kuća koja je pripadala lokalnoj plemićkoj porodici. Za posetioce je dostupno četiri od osam spratova, koji su zapravo poprilično raskošno uređeni. Soba koja se posebno ističe u celoj kući jeste prva soba sa leve strane kada se uđe u zgradu.

Foto: Wikimedia/Wolkenkratzer

Nema posebnog naziva ni istorijskog značaja. Jedinstvena je po tome što je prepuna slika, a sve su slike bez drvenih okvira, odnosno okviri su im naslikani na zidu oko njih, piše punkufer.dnevnik.hr.

Foto: Wikimedia/Panoramio/Ben Bender

Ako želite da uživate u ovom šarmantnom gradiću, biće vam potreban sopstveni automobil. Budući da do grada ne ide voz, a autobusi su više izuzetak nego pravilo.

Foto: Wikimedia/Panoramio/Ben Bender

Najbliži put do grada je auto-putem E40 između Liege i Aečena. Na izlazu broj 38 skrenete za Eupen, a zatim idete na put N67 koja se proteže kroz park High Fens sve do Monšaua.

Foto: Wikimedia/Panoramio/Ben Bender

Ako dolazite iz smera Kolna, onda idete putem E29 prema Euskrihinu, izađete na izlazu 111 i pratite autoput kroz Gemund i Šlajden.

Foto: Wikimedia/Steffen Heinz Caronna

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA