Kineski naučnici napravili revoluciju: Majmuni postali pametniji posle ugradnje ljudskih gena u mozak

Kognitivne sposobnosti zadužene za učenje i pamćenje, najviše su izmenjene

  • 5

Kineski istraživač, koji je poboljšao kognitivnu funkciju kod majmuna, tako što je u njihov mozak implantirao ljudske gene u njihov mozak, branio je svoj eksperiment, koji je podelio naučnu zajednicu. Istraživanje koje je vodio Institut za zoologiju Kunming u jugozapadnoj Kini, trebalo je da rasvetli evolucioni proces koji je doveo do ljudske inteligencije, prenosi CNN.

- Veličina mozga i kognitivne sposobnosti su najdramatičnije izmenjene osobine kod ljudi tokom evolucije, a ipak genetski mehanizmi koji leže u osnovi tih ljudskih specifičnih promena ostaju nedostižni - navodi se u izveštaju objavljenom 27. marta u kineskom časopisu National Science Reviev.

Jedan od vodećih istraživača Su Bing, rekao je da je eksperiment odobrio univerzitetski odbor za etiku.

- Tokom eksperimenta su poštovane ne samo najbolje kineske i međunarodne naučne prakse, već i međunarodni standardi za prava životinja. Dugoročno gledano, takva temeljna istraživanja će pružiti vredne informacije za analizu etiologije i lečenja bolesti mozga, uzrokovanih abnormalnim razvojem mozga, kao što je autizam - naveo je Su u mejlu CNN-u.

Međutim, naučnici, koji se već neko vreme bave etičkim problemima u vezi sa genetskim eksperimentima na majmunima, smatraju da se ovo istraživanje nalazi na "klizavom terenu".

Ovo je već druga kontroverzna situacija u poslednjih pola godine u Kin, koja je povezana sa moralno sumnivim genetskim istraživanjima. U novembru 2018. odjeknula je vest da je kineski naučnik He Jiankui, prvi put u istoriji, uspeo da stvori genetski modifikovane bebe otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom, za koju mnogi naučnici kažu da je tek u početnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja i da nije prikladna za testiranje na ljudima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kolex

    12. april 2019 | 18:38

    Uspon planete majmuna...

  • Brana

    12. april 2019 | 19:02

    Nek im ugrade siptarski mozak pa da vidis glupe majmune!

  • Jeretik

    12. april 2019 | 22:42

    Trebalo bi nabaviti jedan primerak pa da glasamo za njega, ne može biti gori ni od jedne od trenutnih opcija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA