≫ 

Beli slon se tretira kao božanstvo na Tajlandu, a sada će jedan biti poklonjen kralju (VIDEO)

Beli slon, prema drevnim bramanskim tekstovima, ima sedam karakteristika: bele oči, bela mekana nepca, bele nokte, belu kosu, belu kožu i bele genitalije

  • 1

Belog muškog slona po imenu Plai Ekačai, koji ima 33 godine, od prošle godine tretiraju kao božanstvo, dok čeka da bude poklonjen tajlandskom kralju Maha Vadziralongkornu.

Slon se nalazi u konzervatorskom centru na otvorenom, na severoistoku zemlje, dok ga "posmatra" ogroman portret kralja, prenosi agencija Rojters.

- Nema veće zasluge nego briga o slonu koji će biti poklonjen kralju - rekao je rukovodilac centra Tanabade Promsok.

Tanabade se belom slonu obraća s "Njegovo visočanstvo" i svakodnevno kleči pred njim.

"Plai" na tajlandskom znači muški slon, a slonovi označeni kao beli su retki i posebno su poštovani, jer se smatraju simbolom kraljevstva, i tretiraju se kao božanstva.

Takvo verovanje potiče zbog mitskog belog slona Airavate ili Eravana, kako ga zovu Tajlanđani, a koga je koristio kralj Hindu bogova Indra.

Prema verovanju tajlandskih budista, pojavljivanje belog slona povezuje se s moralnim autoritetom monarha, čija je sposobnost privlačenja takvih božanstava jedan od pokazatelja njihove božanske prirode, rekao je antropolog na Univerzitetu Kjoto, Edoardo Sijani.

- Budistički kraljevi posedovanje belih slonova prikazuju kao dokaz svog legitimiteta - istakao je Sijani.

Kraljev otac, kralj Bumibol Aduladej, dobio je deset belih slonova tokom svoje vladavine duge sedam decenija. Bumibol je preminuo u oktobru 2016. godine.

Iako nije albino, Plai Ekačai je beo – pokazatelj čistoće u tajlandskoj tradiciji – na svim pravim mestima.

Beli slon, prema drevnim bramanskim tekstovima, ima sedam karakteristika: bele oči, bela mekana nepca, bele nokte, belu kosu, belu kožu i bele genitalije.

Plai Ekačai dolazi iz južnog turističkog grada Krabi, u kome je morao, uz veliko odbijanje, da dozvoljava turistima da ga jašu i da vuče drvena trupca.

Tanabade ga je kupio 2010. godine i doveo, prešavši 1.200 kilometara, do grada Maha Šarahama, gde se njegov centar nalazi.

Svaki dan slon-božanstvo ide na jednosatno vežbanje, tušira se, posle čega se u punom sjaju vidi njegova glatka, svetla koža.

Posetioci veruju da im Ekačai donosi sreću i zbog toga dolaze svakodnevno u centar da ga vide.

Još nije određen datum kada će Ekačai proći zvaničnu ceremoniju kojom će postati kraljevski beli slon, a to će biti prvi takav događaj u zemlji od 1978. godine.

- On je sve što jedan slon može da bude - zaključio je Tanabade.

(Telegraf.rs/RTS/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA