≫ 

Neotkrivena zemlja Evrope za koju su retki čuli: Nema je ni na karti (FOTO)

Glavni grad Abhazije je Suhumi, primorski grad smešten na istočnoj obali Crnog mora

  • 0

Za zemlju između Kavkaza i Crnog mora čuli su tek malobrojni, a razlog za to je što je nema na karti. Nekadašnja autonomna sovjetska socijalistička republika unutar granica Gruzije proglasila je nezavisnost 1992. godine, a priznali su je Rusija, Nikaragva, Venecuela i Nauru, te Južna Osetija i Pridenjestrovlje.

Međunarodne organizacije kao što su UN, Evropska komisija, NATO, Svetska trgovinska organizacija, Savet Evrope i većina suverenih država priznaju Abhaziju kao deo Gruzije i podržavaju njen teritorijalni integritet.

Abhazija, Abkhazia Foto:Pixabay

Glavni grad Abhazije je Suhumi, primorski grad smešten na istočnoj obali Crnog mora. U vreme bivšeg Sovjetskog Saveza Abhazija je bila omiljeno letovalište i odmaralište zaljubljenika u prirodu, a Sauhumi takođe vredi posetiti.

Abhazija, Abkhazia Foto:Pixabay

Ostaci rimskih zidina, dvorci, kao i Besletski most iz 12. veka, te botanička bašta sa više od 5.000 biljnih vrsta iz 1840. samo su neke od atrakcija tog grada.

Abhazija, Abkhazia Foto: Shutterstock.

Oko 70 kilometara od Suhumija nalazi se planinsko jezero Rika. Osim što je samo po sebi prizor za pamćenje, i sama vožnja do njega preko Kavkaza pravi je spektakl. Sa pogledom na guste šume i vodopade turisti dolaze automobilom ili autobusima sve do 950 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi jezero, okruženo planinama koje se uzdižu i do 3.500 metara. Tamo je i Josif Staljin imao jedan od svojih letnjikovaca uz jezero.

Abhazija, Abkhazia Foto:Pixabay

Britanski fotograf Džejms Kervin uhavtio je objektivom deliće Abhazije koji prikazuju napuštene zgrade, železničke stanice i lepe primerke arhitekture koji zjape praznim.

Pogledajte video: Šta je zajedničko nemačkom caru, Hitleru i Staljinu?

(Telegraf.rs/punkufer.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA