≫ 

Rešenje za plastiku postoji: Lignje bi mogle da spase planetu

Proteini nađeni u lignjama mogu da se koriste za stvaranje održivih alternativa plastici

  • 4

Više od osam miliona tona plastike završi u okeanima samo tokom jedne godine, ubijajući morski život i uništavajući ekosistem. Ali, izgleda da su naučlnici na tragu rešenja. Otkrili su da se proteini nađeni u lignjama mogu koristiti za stvaranje održivih alternativa plastici, piše CNN.

Lignje hvataju plen pomoću vakuumskih čašica na svojim pipcima. Te čašice opremljene su oštrim "prstenastim zubima" koji drže hranu. Zubi su napravljeni od proteina koji su slični svili, a oni su poslednjih nekoliko godina postali predmet naučnog istraživanja.

Malik Demirel s Državnog univerziteta u Pensilvaniji, glavni je autor ovog uzveštaja, koje sadrži postojeća istraživanja o materijalima napravljenih od tih proteina. On kaže da je njegov tim proizveo prototipove vlakana, premaza i 3D predmeta izrađenih od proteina lignjastih prstenastih zuba, tzv. proteina SRT.

Demirel kaže da su ti prirodni materijali biorazgradivi i mogli bi da pruže izvrsnu alternativu plastici.

Velika lignja Foto: Tanjug/AP

SRT proteini mogu da se proizvedu u laboratoriji pomoću genetski modifikovanih bakterija, što znači da uopšte ne moraju da se ubijaju lignje. Proces se temelji na fermentaciji, korišćenju šećera, vode i kiseonika.

Prema istraživačima, SRT proteini imaju "izvanredna svojstva", a materijali od njih su elastični, fleksibilni i jaki. Oni takođe imaju sposobnost termičke i električne provodljivosti, ali i samoobnovljivosti, što daje potencijal za neke nove primene.

Mogla bi da se stvori tkanina koja može sama da se zakrpi i reciklira tako da se napravi premaz čime bi se povećala otpornost na oštećenje pranjem u veš mašinama. To bi moglo da smanji i broj i količinu mikrovlajana koje takođe završavaju u okeanima i prideonose zagađenju mikroplastikom.

SRT proteini se takođe mogu koristiti za izradu zaštitne odeće za hemijske i biološke agense, kažu istraživači.

- Iako sam stručnjak za polimere, želim da minimalizujem zagađenje plastikom i stvorim održivost okoline - objašnjava Demirel.

Demirel priznaje da je potrebno dodatno raditi na povećanju proizvodnje materijala. Sintetski SRT proteini sada koštaju najmanje 100 dolara po kilogramu za proizvodnju, ali veruje da bi im se cena mogla u budućnosti spustiti na samo 10 dolara.

VIDEO: Smrt zvana plastična kesa

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Brm

    24. jul 2019 | 07:52

    Lignje ili hobotnice?

  • 1111

    24. jul 2019 | 08:46

    Pa bio razgradive kese vec odavno postoje a cela italija ih vec koristi. U italiji ne postoje obichne plastichne kese. Shta ovi hoce da otkriju

  • Sudija Dred

    24. jul 2019 | 17:14

    Lignje sve zilavije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA