• 12

Indijski svemirski brod uspešno ušao u lunarnu orbitu, sledi sletanje na Mesec

Cilj misije je da istraži rezerve vode na južnom polu prirodnog Zemljinog satelita

  • 12

Indijski svemirski brod "Čandrajan 2" uspešno je ušao u lunarnu orbitu, čime je uspešno savladana jedna od poslednjih prepreka za istorijski podvig - sletanje na neistraženi južni pol Meseca.

Deo "Čandrajana" za sletanje, nazvan "Vikram", po osnivaču Indijske agencije za istraživanje svemira, nosiće rover u kojem su instrumenti za analizu mesečevog tla. Cilj je da se istraže rezerve vode na prirodnom Zemljinom satelitu, čije je postojanje potvrdila prethodna misija.

Zbog velikih rizika koji prate ovu misiju, visoko sofisticirano manevrisanje zahtevalo je odlične inženjerske veštine i precizne proračune naučnika Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO).

Tim je morao da uspori svemirsku letelicu tačno do idealne brzine, jer bi prebrzo približavanje lunarnoj orbiti poslalo letelicu duboko u svemir, dok bi manja brzina predviđene dovela do naglog pada i rušenja, jer brod ne bi mogao da se bori sa gravitacijskim silama Meseca, objasnili su stručnjaci ISRO.

"Čandrajan 2" iliti "Mesečeve kočije 2" obaviće nekoliko manevara u orbiti pre nego što pokuša finalno sletanje na Mesečevu površinu 7. septembra.

Ukoliko im to pođe za rukom, Indija će postati četvrta zemlja koja je sletela na Mesec posle SAD-a, SSSR-a i Kine.

(Telegraf.rs/RT)

Komentari

  • Mako

    Nigde sirotinje i bede kao u Indiji ,bolje da su nahranili one jadnike koji žive tamo.

  • 1111

    ja i moj komshija chombe slecemo sledece nedelje na severni deo meseca

  • 🚀🌛

    😂😂😂😂

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima