≫ 

Na Peloponezu otkrivene 2 kraljevske grobnice: U njima bio i amulet egipatske boginje

Ovo značajno otkriće moglo bi da razjasni dosta pitanja o ranoj fazi mikenske civilizacije

  • 0
Grobnica, Grčka, Peloponez Foto: Tanjug/ AP

Američki arheolozi nedaleko od mikenske palate na Peloponezu otkrili su dve kraljevske grobnice stare oko 3.500 godina, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture.

Kako je juče saopšteno, kupolasti krovovi u blizini palate iz bronzanog doba u Pilosu srušili su se tokom antičkog perioda i toliko grobnice napunili zemljom da pljačkaši nisu mogli da uđu u grobnice i opljačkaju ih u potpunosti, preneo je sinoć AP.

Grobnica, Grčka, Peloponez Foto: Tanjug/ AP

U grobnicama su pronađeni zlatni pečatni prsten, zlatni amulet egipatske boginje, a Ministarstvo je istaklo da je otkriće važno jer osvetljava ranu fazu mikenske civilizacije.

Veća od dve grobnice dugačka je 12 metara, dok je druga za dve trećine manja, a obe pripadaju tolološkoj vrsti grobnice, masivne podzemne konstrukcije sa kupolama, čija je visina mogla da dostigne i 15 metara.

Mikenska civilizacija postojala je između 1650. i 1100. godine pre nove ere i predstavlja izvor za brojne mitove i legende antičke Grčke, poput Trojanskog rata.

Grobnica, Grčka, Peloponez Foto: Tanjug/ AP

Video: Ribari u mulju pronašli oklop praistorijskog sisara

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA