• 2

Pacov dobio zlatnu medalju jer uspešno otkriva nagazne mine

, Telegraf

Specijalno obučeni pacov, po imenu Magava, je u svojoj dosadašnjoj "karijeri" otkrio 39 nagaznih mina i 28 neeksplodiranih komada municije

  • 2

Mužjak afričkog džinovskog torbarskog pacova po imenu Magava dobitnik je posebnog priznanja zahvaljujući svojoj uspešnosti u otkrivanju nagaznih mina.

Kako navodi BBC, specijalno obučeni Magava je u svojoj dosadašnjoj "karijeri" otkrio 39 nagaznih mina i 28 neeksplodiranih komada municije u Kambodži, zbog čega mu je jedna veterinarska dobrotvorna organizacija iz Velike Britanije dodelila zlatnu medalju.

Magava je prvi pacov među 30 životinja koje su, zahvaljujući radu u raznim specijalnim službama, dobile tu medalju.

Sedam godina stari Magava dugačak je 70 centimetara i težak 1,2 kilograma, što mu omogućava da se kreće preko nagaznih mina ne aktivirajući ih, a minsko polje veličine teniskog terena u stanju je da pretraži za samo dvadeset minuta, dok bi čoveku sa minskim detektorom za to trebalo između jednog ili četiri dana.

Magava je godinu dana obučavan u jednoj belgijskoj organizaciji sa sedištem u Tanzaniji koja pacove obučava da nanjuše jedno hemijsko jedinjenje u eksplozivnom punjenju nagaznih mina, kao i tuberkulozu.

Procenjuje se da u Kambodži ima oko šest miliona nagaznih mina, većinom postavljenih u doba građanskog rata tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    Jadna zivotinja....

  • Kole

    Interesantno. I nama treba stotinak takvih pacova koji bi pronalazili ogroman broj mina koje su patriJote sejale po bivsoj drzavi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima