≫ 

Dečak (11) posle tri godine konačno dobio nov bubreg: Donirala mu ga je učiteljica

Njegovi roditelji su odmah testirani, međutim, niko od njih nije mogao da mu bude donor. Majka nije bila kompatibilna, dok je otac koji je ispunjavao uslove imao visok krvni pritisak, pa je proces bio veoma rizičan.

  • 1
Gavin Robyn Sexton Foto: Robyn Sexton

Gevin Sekston imao je samo osam godina kada je dobio teško oboljenje bubrega zbog kog je morao da se podvrgne dijalizi. Dugo je čekao na nov bubreg koji bi mu omogućio da normalno živi, a to mu je omogućio niko drugi nego učiteljica u njegovoj školi.

Jednaestogodišnji Gevin od početka svog života vodi tešku bitku. Ovom malom borcu kada je imao samo tri godine dijagnostikovan je tumor bubrega koji je bio u trećem stadijumu. On je veći deo svog života proveo na lečenju.

- Operisan je i tada mu je izvađen ceo levi bubreg koji je zahvatio tumor. Tada je prošao i hemioterapiju i zračenja- počinje priču Gevinova mama Robin.

Posle nekoliko ciklusa lečenja, snimci su pokazal da se rak proširio i na njegova pluća, što je značilo samo jedno- novu borbu i još lečenja. Nakon novog ciklusa terapija roditelji su mogli da odahnu jer se tumor konačno povukao. Međutim, njihova radost trajala je kratko, samo godinu dana kasnije, njemu se rak vratio.

- Ponovo su lekari otkrili rak u blizini drugog bubrega. Tada su nam rekli da će mu biti potrebna veoma agresivna terapija zračenjem koja će sigurno uništiti njegov bubreg- nastavlja priču dečakova majka.

Gavin Robyn Sexton Foto: Robyn Sexton

Hrabri dečak pobedio je i u ovoj bitci, međutim posle samo tri meseca teška borba sa rakom uzela je svoj danak- dečaku je otkazao i drugi bubreg.

- Bili smo svesni šta dolazi, ali se nismo nadali da će doći tako brzo- dodala je Robin.

Sa samo osam godina Gevin je morao da krene sa dijalizom. Njegova majka kaže da mu je ovaj proces jako teško padao jer su mu nedostajali drugovi i bavljenje sportom. Roditelji su ga pre otkazivanja bubrega upisali na časove plivanja, međutim kada je krenuo sa terapijom morao je da prestane sa treninzima.

Roditeljima je bilo jasno da mu je trebala transplantacija. On je morao da dve godine bude zdrav, po pitanju raka, kako bi mogao da uđe u proces transplantacije.

Sledeće dve godine Gevinu su izgledale isto- svako veče pre spavanja mališan je morao da bude priključen na aparat za dijalizu, koji je čistio njegovu krv narednih 10 sati. Kada su se navršile dve godine, roditelji su dečaka stavili na listu čekanja za transplantaciju bubrega, prenosi Mirror.

- Problem je što nekada čekanje na novi bubreg može da traje godinama- objasnila je dečakova majka.

Gevin je već prošao kroz toliko teških trenutaka. Njegovi roditelji su odmah testirani, međutim, niko od njih nije mogao da mu bude donor. Majka nije bila kompatibilna, dok je otac koji je ispunjavao uslove imao visok krvni pritisak, pa je proces bio veoma rizičan.

Gavin Robyn Sexton Foto: Robyn Sexton

Jedan poziv koji je promenio sve

Ovo roditelje nije obeshrabrilo i oni su svojim najbližim članovima porodice i prijateljima poslali pismo u kome ih mole da ukoliko su u mogućnosti odu da se testiraju. Kada im je stigao odgovor od En, koju Robin i njen suprug nisu poznavali, a koja je radila u Gevinovoj školi, porodici se konačno osmehnula sreća. Ona ih je obavestila da želi da njihovom sinu donira bubreg.

- Srela sam se sa En koja mi je na početku rekla da je bila veoma dirnuta našom pričom. Rekla je da je doniranje bubrega dečaku nešto što oseća da bi trebalo da uradi. Tada sam pomislila koliko je samo ljubazna što želi da se uključi u ceo proces- rekla je dečakova mama.

Donorka je rekla da je sa svojim mužem i ćerkama popričala o svojim planovima i kako su je svi podržali i bili srećni zbog nje. Ubrzo je počela pandemija korona virusa koja je na žalost na neko vreme pomerila operaciju. Ali, uprkos odlaganju En se nikada nije pokolebala, bila je odlučna da dečaku pomogne da konačno živi normalno kao svi njegovi vršnjaci.

Kada se završio lokdaun, ona je počela sa tetsovima kako bi potvrdila da se podudara sa dečakom i da je potpuno zdrava. Konačno, veliki dan bio je zakazan za februar ove godine. Dečakovi roditelji su bili veoma uzbuđeni i sa nestrpljenjem su čekali da En završi sa operacijom.

- Stalno su nas obaveštavali o njenom stanju, da je bubreg na ledu, da je ona dobro- rekla je Robin.

Na sreću, operacija je dobro prošla, a dečak je posle tri godine konačno dobio nov zdrav bubreg. 

- Iako su još na snazi korona mere, mužu i meni je bilo dozvoljeno da budemo pored Gevina kada se probudi. Sledećeg dana nam je dozvoljeno da vidimo i En. Kada sam je ugledala ostala sam bez teksta. Sve što sam mogla da joj kažem bilo je da je anđeo i da je za nas učinila neverovatno dobro delo- rekla je Robin uzbuđeno.

Posle dve i po nedelje uoporavka u bolnici Gevin je konačno u svojoj kući.

Gavin Robyn Sexton Foto: Robyn Sexton

- Posle nekoliko dana pozvali smo En i njenu porodicu da se vide sa Gevinom. Bilo je divno gledati ih zajedno. Od tada, nekoliko puta su se videli i provodili vreme zajedno. Znam da će biti prijatelji do kraja života- rekla je Robin.

Posle nekoliko teških nedelja pod jakim bolovima i lekovima, Gevin je svakim danom sve bolje. Njegov apetit, koji je dijaliza potisnula, vraća se postepeno i uživa u svojim omiljenim poslasticama od keksa i čokoladnog mleka.

Njegova starija braća, Ben (14) i Rajan (13), odahnuli su što je njihov mlađi brat posle toliko godina borbe konačno sa njima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • SVM

    31. maj 2021 | 17:53

    DUŠA MALA.ŠTA JE BOGU SKRIVIO. DOBRO JE DA VIŠE NEĆE PATITI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA