Koja zemlja je najviše izgubila uvođenjem evra? (ne, nije Nemačka)

Iako je ekonomija ove zemlje porasla za 6,2 odsto od 1998. godine, njena populacija je uvećana za 6,6 odsto u istom periodu

  • 2

Gotovo dve decenije od uvođenja jedinstvene evropske valute evra, Italijani su, kako ocenjuje njujorška agencija "Blumberg", možda najveći ekonomski gubitnici među 19 članica evrozone.

PRVA POSLEDICA REFERENDUMA U ITALIJI: Evro pao u odnosu na dolar!

Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u Italiji je u proteklih 18 godina pao za 0,4 odsto, prema računici "Blumberga" baziranoj na podacima statističke kancelarije Evropske unije do 2015. godine i procenama za 2016. godinu.

Iako je italijanska ekonomija porasla za 6,2 odsto od 1998. godine, njena populacija je uvećana za 6,6 odsto u istom periodu, što ukazuje na pad BDP-a po glavi stanovnika, navodi njujorška agencija.

- Poređenja sa drugim državama jasno pokazuju da je italijanska ekonomija u tom periodu ostvarila izuzetno nisku stopu rasta. Italiji će biti veoma teško da u godinama koje dolaze prevaziđe taj jaz sa drugim ekonomijama, koje su se već vratile na nivoe rasta iz perioda pre krize ili ga čak premašile - izjavila je ekonomista Unikredit banke iz Milana, Loredana Federiko.

EVRO ČEKA STRAŠNA SUDBINA: Trampov čovek najavio nešto što će uplašiti sve nas koji štedimo u evropskoj valuti

Na primer u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji evrozone, BDP po glavi stanovnika je od 1998. godine porastao za 26,1 odsto, zbog čega su, kako ocenjuje "Blumberg", građani Nemačke pobednici među svim ostalim ekonomijama u evrozoni.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    4. februar 2017 | 12:32

    za jedan euro smo dali dve marke a sad cemo da dajemo dva eura za jednu marku pa vidite ko je gubitnik

  • CH

    4. februar 2017 | 13:43

    Pa kad su im svi dozvolili da otvaraju njihove lance tržnih centara u koje kupuju za novac koji im je dala Nemačka sa duplom stopom kamate, ali mi to ne vidimo nego i mi želimo u Uniju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA