BIZARNI OBIČAJ STARE SRPSKE ŠTAMPE: Čik pogodite zašto je ovaj čovek zaokružen na slici (FOTO)

Interesantno je zaroniti u staru štampu, kako domaću tako i stranu, i baciti pogled na život i ljude onoga doba. Vidimo tako iste strahove, iste probleme, ista krvoločna ubistva, iste megalomanske projekte, istu opsednutost filmskim zvezdama, ista interesovanja, iste nagradne i igre na sreću. Dobro, ne baš uvek iste nagradne i igre na sreću

  • 5
Neobična nagradna igra u beogradskom dnevniku "Vreme" 1936. godine. Zaokruživali su čoveka nasumice na isto tako izabranoj slici i dodeljivali mu nagradu od 100 dinara. Foto: Vreme/unilib.rs

Svakom ljubitelju istorije strašno je interesantno kada zaroni u novinske članke koji su objavljivani u prošlosti, ne tako davnoj ali na dovoljnoj distanci da se čini dalekom, da se čini kao da je u pitanju neki sasvim drugačiji svet od ovoga u kome živimo danas.

Ali samo na površini: čim se malo dublje pogleda može se videti da su ljudi tada živeli životima vrlo sličnim našim. Doduše, bez interneta i savremenih medija, samo sa štampom i ponekim radijom, ali bez obzira. Vidimo, naime, iste strahove, iste probleme, ista krvoločna ubistva, iste megalomanske projekte, istu opsednutost filmskim zvezdama, ista interesovanja, iste nagradne i igre na sreću.

Dobro, ne baš uvek iste nagradne i igre na sreću. Obrazac je isti, a i neke igre su iste, pa tako imamo oglas za kladionicu koja prima opklade na utakmice engleske i škotske fudbalske lige, imamo lutriju, i imamo ovo što vidite na slici priloženoj iznad.

Sliku — koja se nalazi na poslednjoj strani dnevnog lista "Vreme" od 29. jula 1936. godine (u pitanju je rubrika "Vreme u slikama") — prati potpis sledeće sadržine: "Danas donosimo šesti grupni snimak za nagradu od 100 dinara. Osoba koja je obeležena krugom ima pravo na nagradu od 100 dinara koju sumu može podići odmah ako se lično pretstavi sekretarijatu "Vremena". Juče je isplaćena peta nagrada od 100 dinara parketarskom radniku g. Danilu Kuprešaninu, rodom iz Medaka u Lici, čiji je snimak objavljen u broju od 28. jula".

Narednog dana, koji je doneo novu sliku, saznali smo da je srećni dobitnik basnoslovnih 100 dinara, dakle, da je osoba zaokružena na slici gore, beogradski džokej Miladin Miladinović.

A kad kažemo basnoslovnih, ne kažemo to iz sprdnje: naime, u to doba je mesečna kirija za pristojan stan negde u Kraljevini Jugoslaviji stajala 300 dinara, tako da je trećina tog novca verovatno današnjih sto ili čak možda i dve stotine evra. Možda to i nije baš basnoslovno iz ove perspektive ali svakako nije za bacanje, a tada je to zbog duboke oskudice verovatno bilo mnogo vrednije (možda kao sto maraka krajem devedesetih).

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA