≫ 

Srećan vam „Boksing dej“, ljubitelji fudbala: Koje je poreklo ovog božićnog praznika i zašto su nekada na današnji dan igrali samo lokalni rivali

Nekada davno engleske su sluge i sluškinje morali da služe svoje gospodare na dan Božića, ali bi ih ovi narednog dana otpustili kućama da najradosniji hrišćanski praznik provedu sa porodicama. Pre nego što bi se razišli, davali su im kutije u kojima su bili darovi

  • 0
Foto: Wikimedia/Imcall, gallery.yopriceville.com

Boksing dej“ je jedan od najomiljenijih dana u životu svakog ljubitelja fudbala u Engleskoj, ali i u inostranstvu koje ponajviše prati upravo zbivanja u Premijer-ligi, pa tako i u Srbiji.

U pitanju je svojevrsni prelomni dan sezone, a ovoga 26. decembra između ostalog ćemo uživati u meču Liverpula koji dočekuje Njukasl, Junajteda koji čeka Hadersfild, Totenhema koji dočekuje Bornmut, Arsenala koji gostuje Brajtonu, Čelsija koji gostuje Votfordu, Fulama koji čeka Vulvse, te Sitija koji ide na noge Lesteru.

Sam naziv ovog praznika — koji pada na drugi dan Božića — zna ponekad da zbuni neke ljude, i ne mali broj povezuje njegovo poreklo sa boksom, što je pogrešno jer nikakva veza ne postoji. Zapravo je u dubokoj vezi sa Božićem i tradicijom darivanja toga dana.

„Oksfordski rečnik engleskog jezika“ pominje da najstariji primer upotrebe ovog izraza datira iz 1830-ih godina, kada nije imao fiksirani datum već je bio „prvi radni dan posle Božića, obeležen kao praznik o kojem su poštari, kuriri, i sluge različitih vrsta očekivali da prime božićnu kutiju“ (eng. Christmas-box). Dakle, „Boksing dej“ zapravo je „Dan pakovanja“, odnosno, prevodi se slobodno kao „Dan darova“.

Vestminsterska palata u Londonu, parlament Ujedinjenog Kraljevstva. Foto: Tanjug/AP

E sad, „božićna kutija“ u tom se obliku prvi put kao izraz pominje još u sedamnaestom stoleću, a prvo izdanje „Oksfordskog rečnika“ iz 1889. godine definiše je na sledeći način: „Poklon ili napojnica darovana o Božiću: u Velikoj Britaniji, obično ograničena napojnicama koje se daju onima koji bi trebalo da imaju neodređeno potraživanje od darodavca za pružene mu usluge (...) pošto su pružili usluge toj osobi, a on im za njih nije direktno platio, dolazi do direktnog priznavanja o Božiću.“

Engleski običaj je bio takav, da su mali trgovci drugog dana Božića skupljali božićne kutije sa novcem i drugim poklonima, od ljudi koji su im se tim putem zahvaljivali zbog njihove dobre službe prethodne godine. Ovo se pominje još 19. decembra 1663.

Sa tim je u vezi još starija njihova tradicija. Naime, pošto su sluge i sluškinje morali da služe gospodare na sam dan Božića, naredni dan ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika bio im je slobodan da bi ga mogli provesti sa svojim porodicama. Međutim, pre nego što bi se razišli domovima, od poslodavaca, svojih gospodara, dobijali su kutiju da je ponesu sa sobom: u kutiji bi se našli raznorazni darovi, novčani dodaci, ponekad čak i ostaci gospodske hrane.

Počev od 1871. godine, „Boksing dej“ se u Ujedinjenom Kraljevstvu obeležava kao bankovni praznik (u Škotskoj tek od 1974. godine). Ako 26. decembar kao drugi dan Božića padne u subotu, „Boksing dej“ se za banke pomera na ponedeljak (jer je subota svejedno neradna za banke); ako padne u nedelju, pomera se na utorak.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, pošto je „Boksing dej“ tradicionalno prvi radni dan (ponedeljak—subota) posle Božića, on tehnički ne može da padne u nedelju, iako se danas generalno zacementirao na 26. decembar koji se kolokvijalno uvek naziva „Boksing-dejom“.

U Britaniji, Kanadi, Trinidadu i Tobagu te na Novom Zelandu, Dan darova se takođe razvio i u pazarni dan, pa tada caruju veliki popusti a narod hrli u prodavnice (danas postoji čak i „Boksing vik“, odnosno čitava sedmica).

Pre jedanaest godina dvanaest miliona stanovnika Velike Britanije o Danu darova je kupovalo po radnjama; oni koji nisu kupovali, gledali su fudbal i ragbi, koji se tradicionalno celoga toga dana igraju u svim višim i nižim ligama Engleske, Škotske i Severne Irske. Zanimljivo je to, što se na „Boksing dej“ izvorno uvek igralo protiv lokalnih rivala, a razlog je ležao u težnji da se izbegne putovanje igrača i navijača daleko od kuće, dan posle Božića.

„Boksing dej“ je takođe značajan i za konjske trke, a ujedno je i jedan od glavnih datuma lovne sezone u Britaniji i Americi. Australijanci, Novozelanđani i Južnoafrikanci toga dana igraju test-kriketske mečeve, a takođe počinje i Trka jahti „Od Sidneja do Hobarta“, koja kreće od Sidneju u Novom Južnom Velsu a završava se u Hobartu na Tasmaniji.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA