0

Srećan vam „Boksing dej“, ljubitelji fudbala: Koje je poreklo ovog božićnog praznika i zašto su nekada na današnji dan igrali samo lokalni rivali

Nekada davno engleske su sluge i sluškinje morali da služe svoje gospodare na dan Božića, ali bi ih ovi narednog dana otpustili kućama da najradosniji hrišćanski praznik provedu sa porodicama. Pre nego što bi se razišli, davali su im kutije u kojima su bili darovi

Foto: Wikimedia/Imcall, gallery.yopriceville.com

Boksing dej“ je jedan od najomiljenijih dana u životu svakog ljubitelja fudbala u Engleskoj, ali i u inostranstvu koje ponajviše prati upravo zbivanja u Premijer-ligi, pa tako i u Srbiji.

U pitanju je svojevrsni prelomni dan sezone, a ovoga 26. decembra između ostalog ćemo uživati u meču Liverpula koji dočekuje Njukasl, Junajteda koji čeka Hadersfild, Totenhema koji dočekuje Bornmut, Arsenala koji gostuje Brajtonu, Čelsija koji gostuje Votfordu, Fulama koji čeka Vulvse, te Sitija koji ide na noge Lesteru.

Sam naziv ovog praznika — koji pada na drugi dan Božića — zna ponekad da zbuni neke ljude, i ne mali broj povezuje njegovo poreklo sa boksom, što je pogrešno jer nikakva veza ne postoji. Zapravo je u dubokoj vezi sa Božićem i tradicijom darivanja toga dana.

„Oksfordski rečnik engleskog jezika“ pominje da najstariji primer upotrebe ovog izraza datira iz 1830-ih godina, kada nije imao fiksirani datum već je bio „prvi radni dan posle Božića, obeležen kao praznik o kojem su poštari, kuriri, i sluge različitih vrsta očekivali da prime božićnu kutiju“ (eng. Christmas-box). Dakle, „Boksing dej“ zapravo je „Dan pakovanja“, odnosno, prevodi se slobodno kao „Dan darova“.

Vestminsterska palata u Londonu, parlament Ujedinjenog Kraljevstva. Foto: Tanjug/AP

E sad, „božićna kutija“ u tom se obliku prvi put kao izraz pominje još u sedamnaestom stoleću, a prvo izdanje „Oksfordskog rečnika“ iz 1889. godine definiše je na sledeći način: „Poklon ili napojnica darovana o Božiću: u Velikoj Britaniji, obično ograničena napojnicama koje se daju onima koji bi trebalo da imaju neodređeno potraživanje od darodavca za pružene mu usluge (...) pošto su pružili usluge toj osobi, a on im za njih nije direktno platio, dolazi do direktnog priznavanja o Božiću.“

Engleski običaj je bio takav, da su mali trgovci drugog dana Božića skupljali božićne kutije sa novcem i drugim poklonima, od ljudi koji su im se tim putem zahvaljivali zbog njihove dobre službe prethodne godine. Ovo se pominje još 19. decembra 1663.

Sa tim je u vezi još starija njihova tradicija. Naime, pošto su sluge i sluškinje morali da služe gospodare na sam dan Božića, naredni dan ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika bio im je slobodan da bi ga mogli provesti sa svojim porodicama. Međutim, pre nego što bi se razišli domovima, od poslodavaca, svojih gospodara, dobijali su kutiju da je ponesu sa sobom: u kutiji bi se našli raznorazni darovi, novčani dodaci, ponekad čak i ostaci gospodske hrane.

Počev od 1871. godine, „Boksing dej“ se u Ujedinjenom Kraljevstvu obeležava kao bankovni praznik (u Škotskoj tek od 1974. godine). Ako 26. decembar kao drugi dan Božića padne u subotu, „Boksing dej“ se za banke pomera na ponedeljak (jer je subota svejedno neradna za banke); ako padne u nedelju, pomera se na utorak.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, pošto je „Boksing dej“ tradicionalno prvi radni dan (ponedeljak—subota) posle Božića, on tehnički ne može da padne u nedelju, iako se danas generalno zacementirao na 26. decembar koji se kolokvijalno uvek naziva „Boksing-dejom“.

U Britaniji, Kanadi, Trinidadu i Tobagu te na Novom Zelandu, Dan darova se takođe razvio i u pazarni dan, pa tada caruju veliki popusti a narod hrli u prodavnice (danas postoji čak i „Boksing vik“, odnosno čitava sedmica).

Pre jedanaest godina dvanaest miliona stanovnika Velike Britanije o Danu darova je kupovalo po radnjama; oni koji nisu kupovali, gledali su fudbal i ragbi, koji se tradicionalno celoga toga dana igraju u svim višim i nižim ligama Engleske, Škotske i Severne Irske. Zanimljivo je to, što se na „Boksing dej“ izvorno uvek igralo protiv lokalnih rivala, a razlog je ležao u težnji da se izbegne putovanje igrača i navijača daleko od kuće, dan posle Božića.

„Boksing dej“ je takođe značajan i za konjske trke, a ujedno je i jedan od glavnih datuma lovne sezone u Britaniji i Americi. Australijanci, Novozelanđani i Južnoafrikanci toga dana igraju test-kriketske mečeve, a takođe počinje i Trka jahti „Od Sidneja do Hobarta“, koja kreće od Sidneju u Novom Južnom Velsu a završava se u Hobartu na Tasmaniji.

(P. L.)

Tagovi: Boksing dej, Božić, Engleska, Englezi, Fudbal, Premijer liga Engleske, Ujedinjeno Kraljevstvo, Velika Britanija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Iz kog razloga milioni katolika već hiljadu godina odlaze na hodočašće u Santijago de Kompostelu

Ko je bio Smail-aga Ćemalović, čovek spaljen u Jasenovcu: „Bosna i Hercegovina će ostati deo Srbije dokle ima i jednog ne samo Šumadinca nego uopšte Srbina u ovoj državi“

Istorijska čitanka: Ruski car radio kao tesar na holandskom brodogradilištu pa po povratku u Rusiju uveo porez na bradu

Zašto su nekada vojskama prosti balvani služili kao topovi

Nemački kolor-snimci osvajanja Francuske: Ovo su bili dani kada su delovali nepobedivo. Godinu dana kasnije su krenuli na Ruse...

Jedina zemlja u kojoj možete biti na četiri mesta u isto vreme: 11 neobičnih činjenica iz američke geografije

Šofer novosadskog trgovca 1930. pregazio babu, policija utvrdila da je baba kriva i - nikom ništa

Japanski listovi su od 1941. do 1945. godine svakog osmog dana u mesecu na naslovnim stranama štampali objavu rata Americi. Zašto?

FOTO-UBOD: Čudesni pogled na Hor Virap, jermenski manastir na najspektakularnijem mestu na svetu

Prizor koji potpuno zbunjuje posmatrača: Gde prestaje „realnost“ a počinje umetnost?

Kako erupcija vulkana izgleda Rusima i Amerima koji nas posmatraju iz Međunarodne svemirske stanice u Zemljinoj orbiti

Istorijska čitanka: Zašto pet uzastopnih rimskih papa nije kročilo van zidina Vatikana od 1870. pa do 1929. godine

Ovo nisu pikseli nego satelitski snimak, ali nema šanse da pogodite čega. Nisu vanzemaljci!

Pravi samuraj uslikan u poslednjem trenutku, baš pre nego što će njegov stalež biti skroz uništen

Velike misterije univerzuma: Na šta vam ovo liči, na glavu konja ili kobre? Naučnici se slažu, ali mi nismo baš sigurni

11 veličanstvenih razloga zbog kojih bi trebalo da padnete na kolena pred Prirodom

Velški beskućnik koji je nasamario Hitlera, celu Vrhovnu komandu Vermahta i lukavog Kanarisa, a Benita Musolinija srušio sa vlasti

Kako je „moćni i plemeniti narod Velike Britanije“ pomogao Srbima u Prvom svetskom ratu: Tada smo bili zahvalni, danas sve relativizujemo i nipodaštavamo

Jezero lave izgleda kao otvorena rana u zemlji koja neprestano ključa i preti

Dala je svoj život negujući Srbe: Medicinska sestra iz Škotske je preživela povlačenje preko Albanije, pa umrla u Predejanu (FOTO)

Ako su Nemci Beograd sravnili sa zemljom, kojom rečju onda opisati ono što su uradili nesrećnom Roterdamu?

Ruska pomoć Srbiji tokom Velikog rata: Šta je o tome pričao general Viktor Artamonov, tada vojni izaslanik u našoj zemlji

Najlepše selo u Engleskoj, krasi svaki britanski pasoš, a najpoznatije po tome što iz njega ne potiče niko poznat

Ova slika je u kategoriji najtužnije na svetu, iako na prvi pogled nije očigledno zbog čega

Srbin među prvim žrtvama borbe protiv fašizma: Fudbalski reprezentativac, pilot i pravnik, kod nas zaboravljen a slavljen širom sveta (FOTOGRAFIJE)

Nekada su Danska, Švedska i Norveška bile u uniji. Ako bi Sever ponovo stao pod jedan barjak, koliko bi im moćna bila zajednička država?

Staljin nudio savezništvo Engleskoj i Francuskoj osam dana pre pakta sa Hitlerom, ovi se nećkali a sudbina sveta bila zapečaćena

Fantastičan tajmleps razvitka Dubaija: Kako je malena arapska varoš iz 1960. godine postala današnja svetska metropola (VIDEO)

Najbrutalnija politička karikatura u istoriji našeg novinarstva nastala pre 90 godina (FOTO)

On je danski Renato, iz nabujale vode spasao je više od 200 ljudi: Ni oluja nije mogla da ga spreči (FOTO)

Ko je Avdo Karabegović čiju šabačku ulicu žele da preimenuju u Šabana Šaulića: Bio je pesnik, učitelj i jedan od najznamenitijih Srba muslimana svog doba

Da li je ova najskromnija srpska vladarska zadužbina — najhrišćanskija i najlepša? (FOTO)

Najveća Hitlerova glupost nije bila napad na Sovjetski Savez već ono što je uradio šest meseci kasnije

Kako se Britaniji ovih dana kao bumerang vraća 15 miliona indijskih mrtvih i raseljenih od pre sedam decenija

Velika tragedija ruske crkve: Kako je mitropolit, optužen da je agent KGB, pao mrtav tokom prijema kod pape u Vatikanu

Sve bolesti nacističke Nemačke sabrane na jednoj jedinoj karti od koje se ledi krv u žilama

Kako su se projugoslovenski Hrvati usred Rusije 1917. pretvarali da su Srbi jer „o Hrvatima nije nitko imao ni pojma“

Užasi robovlasništva: Slika zbog koje čovek mora da bude nečovek pa da istakne zastavu Konfederacije

FOTO-UBOD: Šta vidite na ovoj slici? Ili, šta mislite da vidite na ovoj slici?

Postoji jeziva simbolika u tome što se statua majke sa mrtvim sinom nalazi tačno ispod okulusa na vrhu kupole

Pokolj jugoslovenskih partizana u Norveškoj: Dobro skrivana javna tajna najbogatije zemlje u Evropi

Šta muslimanski grobovi stari 1.300 godina traže usred Francuske

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima