≫ 

Nemački kolor-snimci osvajanja Francuske: Ovo su bili dani kada su delovali nepobedivo. Godinu dana kasnije su krenuli na Ruse...

Za svega 46 dana proleća 1940. godine, Vermaht je potukao i osramotio francusku vojsku, koja je važila za najmoćniju u Evropi, i to tako što je izvršio proboj kroz „neprohodne“ Ardene, gde niko nije očekivao. Potukli su i Britanske ekspedicione snage, ali srećom nisu iskoristili priliku da ih unište. Ovi jedinstveni snimci kolorizovani su i pružaju novi pogled na ta zbivanja

  • 7

Nemačke trupe u Parizu juna 1940. godine, nakon Bitke za Francusku u kojoj je Vermaht do nogu potukao francusku vojsku i Britanske ekspedicione snage. Foto: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 101I-126-0350-26A / Fremke, Heinz / CC-BY-SA 3.0

Pobeda u Bici za Francusku predstavljala je najveći uspeh nemačkih oružanih snaga tokom Drugog svetskog rata, jer je francuska vojska u tom trenutku važila za najmoćniju na Starom kontinentu: barem na papiru. Papir i stvarnost, nažalost, često se ne slažu najbolje.

Sve bolesti nacističke Nemačke sabrane na jednoj jedinoj karti od koje se ledi krv u žilama

Počela je 10. maja 1940. godine napadom preko Belgije i Holandije, a presudan je bio odvažni i neprimećeni prolaz nemačkih oklopnih divizija kroz „neprohodne“ Ardene, što je bila prvorazredna senzacija u svim svetskim vojnim krugovima i ogromno iznenađenje za francuske vojne stratege, koje ih je potpuno dotuklo, jer je Vermaht na taj način uspeo da prodre kroz nebranjeni deo granice, da zabiđe savezničke snage, i da ih udari sa leđa i sa boka.

Naime, cela francusko-nemačka granica je bila osigurana Mažinovljevom linijom, navodno neprobojnim sistemom betonskih bedema i fortifikacija, koji su predstavljali relikt davno prohujalih vremena i na najbolji način ilustrovali staromodnost pariskih generala; ona se prekidala kod pomenutih Ardena jer se tu Francuska graničila sa Belgijom i Luksemburgom, a prostor pride nije bio valjano osiguran zato što se verovalo da tuda niko živi ne može da prođe. Ispostavilo se da može. Francuzi su uložili milijarde u zidanje Mažino-linije; Nemci su je jednostavno zaobišli.

Bitka za Francusku u periodu 16—21. maja 1940. godine. Foto: Wikimedia Commons/dean.usma.edu

(Kao dokaz staromodnosti francuskih stratega, od Mažino-linije je mnogo važnije i simptomatičnije to, što nisu shvatali vrednost tenkova, jer su za razliku od Nemaca, koji su ih grupisali u korpuse, oni ovo oružje doživljavali kao pomoćno pešadijsko; čak ogromna većina nije imala radio-uređaje nego su međusobno komunicirali zastavicama i telefonima. Bukvalno neverovatno.)

Najgore od svega je to što su francuski izviđački avioni primetili nemačke kolone koje se kreću kroz ardenske šume, ali su njihovi generali smatrali da je to sekundarni pravac napada. Još gore je to što su na tom prostoru imali vojne vežbe dve godine ranije, pretpostavljajući da bi Nemci mogli eventualno da pokušaju prolaz, a kom prilikom su „ustanovili“ da su potpuno sigurni na tom potezu i da nema šta da brinu niti da se posebno tu koncentrišu.

Najveća Hitlerova glupost nije bila napad na Sovjetski Savez već ono što je uradio šest meseci kasnije

Zato i ne čudi totalni slom francuske vojske, do kojeg je došlo kada je iznenada ogromna sila Vermahta izvršila proboj gde su ga najmanje očekivali; zato i ne čudi defetizam koji je zavladao u Parizu, koji se možda najbolje očitovao u telefonskom pozivu premijera Pola Rejnoa upućenom Vinstonu Čerčilu, novom britanskom predsedniku vlade, u kojem mu je već 15. maja, posle pet dana bitke, rekao: „Poraženi smo. Potučeni smo; izgubili smo bitku.“

Vagon u kojem su Nemci 1918. godine u Kompijenjskoj šumi potpisali ponižavajuće primirje, isti je vagon u kojem je 1940. Hitler naterao Francuze da u Kompijenjskoj šumi potpišu ponižavajuće primirje. Foto: Wikimedia Commons/Boeing720

Zaprepašćeni britanski premijer je sutradan odleteo u Pariz i odmah shvatio ozbiljnost situacije. Na pitanje gde su strategijske rezerve, general Moris Gamlen, glavnokomandujući francuskih snaga, odgovorio mu je da ne postoje; posle rata je izjavio da je zapravo rekao da ih više nema (nije šija nego vrat), a Čerčil ovaj trenutak kasnije opisao kao najšokantniji u njegovom životu. Zatim ga je pitao gde i kada planira da pokrene kontranapad, na šta je Gamlen samo rekao: „Inferiornost u brojevima, inferiornost u opremi, inferiornost u metodama“.

Posle trideset i šest dana blickriga, kada je Francuska već bila na kolenima i kada je postalo očigledno da je poražena, rat joj je objavila i Italija, koja je napala preko Alpa. Konačno su kapitulirali 25. juna, i bili primorani da predaju potpišu u istom onom vagonu i na istom onom mestu u Kompjenju, na kojem su nemačkim predstavnicima na kraju Prvog svetskog rata diktirali uslove mira.

Severna polovine Francuske je okupirana, dok je na južnoj polovini sa središtem u Višiju uspostavljena marionetska država na čelu sa maršalom Petenom, junakom Velikog rata i sada velikim izdajnikom: u pitanju je praktično ista situacija kao i sa našim generalom Nedićem.

Samo za ljubitelje istorije i strategije: Strašan kartografski prikaz Operacije „Barbarosa“, od prvog dana do sloma u predgrađu Moskve

Nemačka pobeda je tako bila potpuna. Ali, ne baš potpuna. Hitler je propustio priliku da uništi Britanske ekspedicione snage (BES) koje su se uspešno evakuisale iz Denkerka. Neki kažu, zato što se nadao separatnom miru sa Londonom, što nije nemoguće; drugi kažu da je zaustavio pokrete svojih trupa jer se uplašio tog munjevitog prodora koji mu je razvukao i doveo armije u opasnost od kontraonapada, te da je bilo kasno kada je shvatio da opasnosti nema.

VIDEO: Retki nemački snimci načinjeni tokom Bitke za Francusku maja—juna 1940. godine, naknadno kolorizovani

Istina je možda negde u sredini, ali je to značajno za konačni ishod rata jer Britanija osim tih trupa nije imala nikakve druge; da je kojim slučajem Nemačka uništila te snage i onda pokrenula već isplaniranu Operaciju „Morski lav“, odnosno pomorsku invaziju na Ujedinjeno Kraljevstvo, ono ne bi imao ko da brani (jedva da je imao ko da ga brani i sa tim ostacima BES). Čak i da Hitler u takvoj situaciji nije pokrenuo invaziju, ko zna kako bi se Britanija bez vojske ponašala.

„Ovo što radite Srbima nema primjera u povjesti u bilo kojega naroda“: Vapaj bosanskih muslimana ustaškim ministrima u Zagrebu 1941. godine (FOTO)

A bez Britanije dinamika rata bi bila potpuno drugačija i slobodna Evropa ne bi imala šanse, jer Amerika ne bi imala uporište na Starom kontinentu sa kojeg bi krenula u napad. Što se tiče Sovjetskog Saveza, ili bi bez anglo-američke pomoći Rusima Treći rajh na kraju ipak pobedio, ili bi Sovjetski Savez svejedno tukao Nemačku i potom u strahovitom naletu pokorio ostatak Evrope, od koje bi napravio „crvenu“ tvrđavu. Druga opcija deluje verovatnije.

Naravno, u trenucima kada su Nemci pravili ove jedinstvene snimke koji su pred vama, oni nikako nisu mogli biti svesni dalekosežnih posledica nedovršenog posla; pitanje je koliko je njih bilo svesno da je posao uopšte i ostao nedovršen. Za nas je to danas srećno nedovršeni posao, kao i za ogromnu većinu današnjih Nemaca koji se stide tog perioda svoje istorije.

VIDEO: Slovenci počeli da se lože na Kraljevinu Jugoslaviju

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bas

    19. mart 2019 | 09:45

    Ejjjj Hitler da je imao google maps nikada nebi napao Rusiju

  • Djile

    19. mart 2019 | 10:43

    Evropa glupa da slavi sto je Hitler krenuo na Ruse, a i jedini otpor je dobio u Jugoslaviji. Francuzi se sad nesto klince a nisu nikakav otpor davali nemcima do oslobodjenja. Jedini koji su se borili bili su Rusi i Srbi u oba pokreta, Četnickom i Partizanskom. I Grci su pruzali otpor. Ostali bili fasisti

  • Nole

    19. mart 2019 | 11:11

    Zaneli se hitlerovci sa uspesima u Prvom svetskom ratu kada su Nemci pobedili Ruse I kada je kapitulacija potpisana u Brest Litovsku. Tada su Rusi izgubili Ukrajinu, Krim sa Sevastopoljom, dobar deo Poljske.........I morali su u zlatu da placaju ratnu odstetu Nemackoj. Srecom da su saveznici pobedili Nemacku pa se I Rusija, ( tada vec SSSR) izvukla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA