Da li je Srbin koji je pre 105 godina napisao da „Balkanu nije suđeno da živi jednim kulturnim životom, životom koji je dostojan ljudi“ bio u pravu?

„Treba već jednom učiniti kraj ovoj pocepanosti i krvnoj zavađenosti balkanskih državica! Od te zavađenosti vlasnici i mogu imati vajde; narodi nikako“, piše autor teksta u „Radničkim novinama“, verovatno sam Dimitrije Tucović, trinaest dana pre Sarajevskog atentata

Članovi Srpske socijaldemokratske partije na proslavi Prvog maja 1905. godine na Košutnjaku. Foto: Wikimedia Commons/Srpska socijaldemokratska partija (knjiga prva), Nolit, Beograd, 1966.

Srpska socijaldemokratska partija osnovana je 1903. i postojala je sve do 1919. godine, kada je inicirala Kongres ujedinjenja na kojem su se brojne ondašnje stranke te orijentacije u novoformiranom Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca (u „Kraljevinu“ će država biti preimenovana dve godine kasnije) spojile u Socijalističku radničku partiju (komunista), koja će naredne 1920. biti preimenovana u Komunističku partiju Jugoslavije.

Ispočetka, Srpskom socijaldemokratskom partijom dominirali su Užičani (stoga Užička republika nije anomalija, i Užice nije slučajno bilo središte partizanskog pokreta otpora tih prvih meseci ustanka 1941). Prvi predsednik bio je Užičanin Dragiša Lapčević, a iz istoga grada dolazili su Radovan Dragović, Dušan Popović i najvažniji — Dimitrije Tucović, koji bi mogao biti autor dolepriloženog teksta, mada je on nepotpisan.

Objavljen je u „Radničkim novinama“, „organu srpske socijalne demokratije“ u kojem je Tucović od samog početka bio urednik, u ponedeljak 2. juna 1914. godine po starom kalendaru, trinaest dana pre Sarajevskog atentata. Tucović je pet meseci docnije poginuo u Bici na Kolubari u kojoj je bio komandir 1. voda 1. čete 4. bataljona 1. puka Moravske divizije prvog poziva. Bio je verovatno jedini ondašnji vodeći političar koji je bačen na prvu liniju fronta, što možda nije bilo slučajno (tiha likvidacija?) a svakako je simptomatično, budući krajnje neuobičajeno. Tako se može reći da je on kao „izdajnik“ prolio krv za otadžbinu, dok su „patriote“ bile na bezbednom.

Proslava Prvog maja na Slaviji 1912. godine. Socijalistički radnički dom je imao sedište u „Sali mira“, zgradi koju je podigao „otac Vračara“ Fransis Makenzi a koju je Miloševićeva vlast srušila zbog izgradnje parkinga. Foto: Arhiva/staribeograd.com

Ali, iako su ljudi tada (a mnogi i danas) imali velikih problema sa stavovima koje je iznosio, naročito zato što je glasno govorio o ratnim zločinima koje je (navodno ili stvarno) činila naša vojska nad Albancima, Tucović je rado otišao da brani svoju zemlju koju je voleo, objasnivši to rečima: „Neću ni sada, kao što nisam nikada, ni pomišljati da sebe sklanjam od sudbine koja prati ceo narod“. No, kao što rekosmo, ne znamo ko je autor ovih redova. Možda je Tucović, možda nije. Ako jeste Tucović, onda ono što ćete uskor pročitati dobija još tragičniji prizvuk.

Ali ko god njegov autor bio, tekst je izašao u br. 127 pomenutog lista, i to na naslovnoj strani, kao prvi i udarni članak. Govori generalno o odnosima među balkanskim narodima i o manipulacijama vladajućih klasa (reč „vlasnik“ koja se upotrebljava treba razumeti kao pripadnika političko-ekonomske elite, a ne u današnjem smiuslu kao vlasnika nečega) koje huškaju obične ljude jedne na druge po etničkim linijama (radi ličnog bogaćenja), umesto da promovišu saradnju i bratstvo (radi opšteg blagostanja). Saradnju između Srba i Bugara autor posebno ističe; u tim danima nismo se još uvek bili toliko zakrvili.

Danas u okolnosti promenjene i na Balkanu i u Evropi i na svetu, i postoji mnogo novih faktora koji tada nisu bili u igri, čak i nekih novih država u našem susedstvu. Entičke tenzije su smirene, i na površini sve izgleda potpuno drugačije. Međutim, da li je suštinski nešto drugačije, i da nema EU kao korektivnog faktora, da li bismo se opet ubijali? To ćemo vama ostaviti da procenite, dok budete čitali ovaj neprocenjivi uvid u način razmišljanja Srba u prošlosti.

Dimitrije Tucović početkom 20. veka. Foto: Wikimedia Commons/Dimitrije Tucović, Sabrana dela, knjiga I, Rad, Beograd, 1975.

Balkanu nije suđeno da živi jednim kulturnim životom, životom koji je dostojan ljudi! Mesto da bude svršetak jednog krvavoga perioda, Bukureški Mir samo je početak drugoga, još krvavijeg. Juče ratna opasnost zbog sukoba Srbije i Albanije; danas ratna opasnost zbog sukoba između Grčke i Albanije; sutra opet zbog sukoba između Grčke i Bugarske; odmah zatim opet zbog sukoba između Bugarske i Rumunije, i tako redom, u beskrajnost, u svima mogućim permutacijama koje se daju napraviti od četiri balkanska elementa.

Ovih trenutaka, mi se nalazimo pred jednim vrlo oštrim i opasnim sukobom između Grčke i Turske. Uzbuđenje je na obema stranama vrlo veliko, i, kad ove redove pišemo, neki strani listovi već donose telegrame o ultimatumu koji je Grčka uputila Turskoj!

Grčka vlada motiviše svoje oštre note i svoje zločinačke namere nasiljem koje se vrši nad njenim saplemenicima u Trakiji i Maloj Aziji. Mi nismo prijatelji turskih vlasnika, i nikada nismo imali simpatija prema njima; teror nad Grcima u Turskoj svakako postoji; ali zar on nije jednim dobrim delom posledica, jedna naknada za ona strahovita zločinstva koja su balkanski saveznici izvršili za vreme rata nad turskim stanovništvom u Maćedoniji? I zar nisu, kako prema svemu izgleda, baš grčke komite stajale na čelu ove najezde, koja je otpočeta s parolom da Turci nisu dostojni Evrope a koja je u svome toku dokazala da su balkanski šovinisti još manje dostojni nje?

I što je glavno, grčkim vlasnicima to je samo izgovor. Ne boli njih srce ni za narodom u njihovoj zemlji; još manje će im pucati srce za onim hiljadama Grka razasutih po prostranim teritorijama otomanske imperije. Osvajački apetiti i šovinistička grandomanija su tu po sredi! Od kako su ostali bez dodekaneskih ostrva, grčki vlasnici neprestano reže i traže povoda za sukob.

Bugarski ratni zarobljenici primaju ručak "u beogradskome gradu, iz koga su otišli s hvalom na usnama za čovekoljublje i humanost srpsku". Nakon Drugog balkanskog rata 1913. godine. Foto: Balkanski rat u slici i reči/unilib.rs

A lako im se džilitati. Do juče prezreni, danas grčki vlasnici igraju ulogu diktatora na Balkanu. Blagodareći krvnoj zavađenosti dveju najmoćnijih i najsrodnijih nacija na Balkanu: Srba i Bugara, čiji bi sporazum mogao izazvati čitavu revoluciju odnosa na Balkanu, grčki vlasnici iskorišćavaju nemoć tih dveju snaga koje su se međusobno ukočile, i bojazan Srbije od Bugarske upotrebljavaju za svoju ucenjivačku politiku prema Turskoj.

Toj grčkoj gospodi, koja je sa najmanje žrtava i napora pridigla lavovski plen balkanskih ratova i koja je mesto blagodarnosti pokazala toliko cinizma prema nama, treba već jednom pokazati da Srbija ne postoji radi toga da ostvaruje njihove panjelinske fiksideje, i da ako oni ulete ludo u rat sa Turskom mi nemamo ni najmanje volje da u taj ambis za njima skačemo!

Treba već jednom učiniti kraj ovoj pocepanosti i krvnoj zavađenosti balkanskih državica! Od te zavađenosti vlasnici i mogu imati vajde; narodi nikako. U vreme takozvanoga mira, njih tamane neprijateljske vlade: Srbi Bugare i Albance u Maćedoniji; Bugari Grke u Bugarskoj; Grci Turke u Maćedoniji; Turci i Grke i Bugare u Trakiji.

A kada se oglasi rat, onda ih tamane njihove patriotske vlade i njihova otačastvena buržoazija! Pod ovakvim režimom, za balkanske narode postoji večita opasnost. Ne zna se da li je gore za njih kad su u miru ili kad su u ratu. Upravo: mir na Balkanu to je takođe jedna vrsta rata. Narodi se tamane i istrebljuju u miru nešto malo sporije no u ratu. Ali ni u miru, baš kao u ratu, tamanjenje nikada ne prestaje!

Srpski vojnik pozira pred kamerom sedeći na toni turskog oružja posle Kumanovske bitke 1912. godine. Foto: Balkanski rat u slici i reči/unilib.rs

VIDEO: Bahati bogataš iz Bosne i Hercegovine divlja po balkanskim putevima vozeći 300 na sat!

(P. L.)

Tagovi: Albanija, Balkan, Balkanski ratovi, Balkansko poluostrvo, Bilo nekada u srpskoj štampi, Bugarska, Dimitrije Tucović, Dragiša Lapčević, Grčka, Istorija, Prvi svetski rat, Radnički list, Rumunija, Sarajevski atentat, Srbija, Srpska socijaldemokratska partija, Turska, Zabavnik

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • M
  Mile

  Kako to nas narod nekada govorio da pocnem:"Hvala Bogu ili Alahu sto brze vozi brze ce da se odveze>"

 • N
  Naja

  Svaka čast..!

 • M
  mima

  dobro je rekao, istnito

Ana Frank bi danas napunila 90 godina: Njeni prijatelji prisećaju se dana kada su je poslednji put videli

Na današnji dan su dovedeni Karađorđevići na vlast: Koja je pozadina mučkog ubistva Obrenovića

Ukleta kuća u Hrvatskoj: Borivoj je zakoračio i našao kolevku i postavljen sto. Tad kreće jeza (FOTO)

Dan kad je pukla "Nevesinjska puška" i zadat ozbiljan udarac Osmanskom carstvu

Trideset Engleza spasilo Srbe od tifusa: Ovim lekarima, koji su se kockali sopstvenim životima, dugujemo naše (FOTO)

Najtužniji dan današnjeg Brankovog mosta na dosad neviđenoj slici: Njegovo rušenje od strane Jugoslovenske vojske je bilo dvostruko glupo

Katastrofa u Černobilju je pravi razlog raspada Sovjetskog Saveza: Gorbačov tvrdi da će pogledati seriju

Kraljevski Beograd imao najmoderniji evropski aerodrom: Komunisti nisu baš zatekli pustinju kao što su pričali

Dan D: Kako su saveznici uspeli da poraze Treći rajh i da li su iskrcavanjem na Normandiju iznenadili Hitlera

Srbija, zemlja u kojoj su rimski imperatori nicali kao pečurke posle kiše: Niko sem Italije ne može da se podiči ni približno tolikim brojem careva

„Ustaše i četnici, zajedno ste bežali“: Šta je naša štampa ’79. pisala o ekstremistima koji su iz Australije rušili SFRJ

Vojvoda Stevan Sinđelić jednim potezom na Čegru ušao u legendu, a njegov herojski čin i danas se prepričava

Kako su se Britanci u 19. veku obračunavali sa transvestitima u Indiji, ali nisu uspeli da ih istrebe

Najtužnija prva dama: Preživela je smrt dece, muževi su je varali, ali je jedan muškarac obožavao Džeki Kenedi

FOTO-UBOD: Odred JNA na Sinaju 1964. godine odaje počast zlosrećnim Hrvatima izbeglim pred Hitlerovom mašinerijom

"Prvi put kada sam se srela sa drugom Titom u Domu omladine, to je bilo nešto posebno" (FOTO) (VIDEO)

Manastir Krka, svetionik pravoslavlja u Dalmaciji: Podignut na mestu gde je apostol Pavle širio hrišćanstvo (FOTO)

Špijun koji je nakon Drugog svetskog rata lažirao svoju smrt i tako živeo skoro 4 decenije (VIDEO)

Kornjača Timotije, poslednji veteran Krimskog rata koji je završen pre 162 godine (FOTO)

On je bio čuveni raketni inženjer i jedan od začetnika američkog svemirskog programa: Voleo je da se bavi i okultizmom, a njegova smrt i danas budi sumnje (FOTO)

Evu Braun svi znaju po vezi sa Hitlerom, ali je ona imala i veliki uticaj: Zaljubila se u njega na prvi pogled, pokušala samoubistvo, a udala se pred smrt (FOTO) (VIDEO)

Poslednji nemački car je bio nesvakidašnja ličnost: Mrzeo je Engleze, kružile su priče da je bio homoseksualac, imao je brojne fetiše, a u Prvom svetskom ratu je poražen (FOTO) (VIDEO)

Ljubavna priča poslednjeg ruskog cara i carice jedna je od najlepših: Zavoleli su se kao tinejdžeri, zbog njega je promenila ime i veru, a sve se završilo tragedijom (FOTO) (VIDEO)

„Devojčice sa periferije sanjare pred Pelivanovim izlogom“: Zbog ovakvih stvari je kod nas izbila komunistička revolucija

Kako smo maštali nekada: Šinski cepelin kod nas tridesetih proglašen saobraćajnim sredstvom budućnosti

Zagreb su 1945. godine oslobodili partizani iz 45. srpske divizije, dok su zagrebački čekali sa strane

Izrael je danas mogao da se nalazi u Indijskom okeanu, da je sproveden tajni plan o deportaciji evropskih Jevreja na Madagaskar

Zelenašenje u Kraljevini Jugoslaviji: Zbog čega su Srbi podržali komuniste i tokom rata masovno odlazili u partizane

Nepoznata veza Musolinija sa Srbima: Kako je još 1918. sazvao milanske tajkune da pomognu našim studentima koji su se mučili u Italiji

Srpski „mug shot“ sa početka prošlog veka: Da li prepoznajete ovo lice? Zovu ga Štrk

Kako bi izgledao prerušeni Hitler: Amerikanci već 1944. napravili ove montaže zlu ne trebalo, pa njima oblepili Nemačku odmah posle rata

Prvi srpski komunista u Holivudu: Naš čovek 1934. bio glavni lik u ekranizaciji romana velikog engleskog pisca

Šokirani dečak stoji iznad leševa svoje streljane porodice, nacisti ga gledaju i smeju se. Zatim dobija metak u potiljak (POTRESNA FOTOGRAFIJA)

Poslednje utvrđenje nacista: Posle Hitlerovog samoubistva svi su pobegli u ovaj grad, ali su ipak uhvaćeni (FOTO)

Kako je sekretar Crvene zvezde trpao bombone u džepove krišom od Tita, a onda mu je Broz postavio pitanje (FOTO)

Vulkanska eksplozija koja se čula na drugoj strani zemaljske kugle, gde su ljudi mislili da je topovska paljba sa obližnjeg broda

Treba li žena da brine o porodici, dok muž radi i zarađuje? Mladi Jugosloveni su vrlo moderno odgovorili na ovo pitanje, a šta bi rekli danas

Hitler je doveo do smrti miliona ljudi širom sveta, a evo kako su izgledali najpoznatiji pokušaji atentata na njega

Ruski car Nikolaj II i britanski kralj Džordž V su izgledali gotovo identično: Ove njihove fotografije i danas zbunjuju mnoge (FOTO)

Elizabeti Kokran, majci istraživačkog novinarstva i perjanici Pulicerovog tabloida, želimo srećan 155. rođendan

Bio je zvanični egzekutor u Trećem Rajhu: Ubijao je ljude na giljotini, rekord mu je 32 osobe u jednom danu, a posle rata je isti posao radio za saveznike (FOTO)

Ako je Zemlja ravna ploča, da li preti opasnost da se Mlečni put razlije po njoj i da se podavimo u laktozi?

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima