• 10

Dan kada je atomska bomba uništila jedan grad: 75 godina od bombardovanja Hirošime

U prvom napadu atomskom bombom u istoriji poginulo je 140.000 ljudi

  • 10
Hirošima atomska bomba Japan

Foto: Tanjug/AP

Veliko zvono odjeknulo je u četvrtak ujutro u Hirošimi na 75. godišnjicu prvog napada atomskom bombom u istoriji, na početku komemorativne svečanosti s koje je gradonačelnik pozvao sve zemlje da odbace sebični nacionalizam i ujedine se u borbi protiv svih pretnji.

Zbog protivepidemijskih mera, ulazak u Memorijalni park mira na komemorativnu svečanost ove je godine bio ograničen samo na preživele i njihove porodice.

S obzirom na značaj 75. godišnjice bombardovanja, u kojem je ubijeno 140.000 ljudi, uprkos epidemiji covida-19 gradske su vlasti, uz stroge mere opreza, ipak odlučile održati komemoraciju .

- 6. avgusta 1945. jedna je atomska bomba uništila naš grad. Tada se govorilo da ovde ništa neće rasti u idućih 75 godina, a ipak Hirošima se oporavila i postala simbol mira - rekao je gradonačelnik Kazumi Matsui.

Umrlo je 140.000 ljudi

Nebo je bilo vedro 6. avgusta 1945. kad je u 8:15 američki bombarder "B-29 Enola Gay" bacio na grad atomsku bombu "Mališa" koja je istog dana i sledećih nedelja usmrtila 140.000 ljudi.

U četvrtak, tačno u vreme kad je bomba eksplodirala, zazvonilo je veliko zvono dok su okupljeni u Memorijalnom parku na jakoj letnoj vrućini tišinom odali počast žrtvama.

Gradonačelnik Matsui prisetio se pandemije gripa 1918. koja je oduzela milione života i terorisala svet, jer se, istaknuo je, zemlje sukobljene u Prvom svetskom ratu nisu mogle zajednički suočiti s tom pošasti.

- Usledilo je jačanje nacionalizma koji je doveo do Drugog svetskog rata i napada atomskom bombom. Nikada ne smemo dopustiti da se ta bolna prošlost ponovi. Civilno društvo mora odbaciti egocentrični nacionalizam i ujediniti se protiv svih pretnji - poručio je Matsui.

Premijer Šinzo Abe tradicionalno je bio na komemoraciji, ali okupljeni, kojih je bilo znatno manje nego prethodnih godina, održavali su fizičku distancu i većinom nosili zaštitne maske.

Tri dana nakon Hirošime, druga atomska bomba bačena je na grad Nagasaki. Japan je kapitulirao 15. avgusta, otvorivši put završetku Drugog svetskog rata.

Video: Dan koji čovečanstvo treba da slavi kao drugi rođendan

(Telegraf.rs/Hina)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cuka

    Hirosimo, tugo moja...

  • Baba

    Na žalost nema suda za ovaj zločin, a ubijeno je civilno stanovništvo. Posle toliko vremena ni osude bi pravde.

  • Japanci

    Su znali dnevno da ubiju Kineza koliko je ubijeno atomskom bombom,Hitler je bio mala beba za njih!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima