Istraga pokazala ko je čovek koji je možda izdao Anu Frank: Hteo da spasi svoju porodicu

Ana je otkrivena 4. avgusta 1944. nakon dve godine skrivanja

  • 1
Ana Frank, muzej Foto: Tanjug/AP

Šestogodišnja istraga nerešenog slučaja izdaje Ane Frank otkrila je iznenađujućeg mogućeg osumnjičenog za smrt autorke najpoznatijeg dnevnika na svetu, koja je otkrivena u skrovištu i umrla od tifusa u nacističkom koncentracionom logoru 1945. godine.

Relativno nepoznatu osobu, jevrejskog javnog beležnika Arnolda van den Berga, imenovao je tim sastavljen od penzionisanog FBI agenta Vinsenta Pankokea i oko 20 istoričara, kriminologa i stručnjaka za podatke.

Više od 75 godina nakon nacističkog upada u tajni deo kuće u Amsterdamu, istraživači su otkrili da je "vrlo verovatno" Van den Berg izdao porodicu Frank kako bi spasio vlastitu porodicu, rekao je član istraživačkog tima Piter van Tvisk za dnevni list NRC u ponedeljak, prenosi Hina.

Ana je otkrivena 4. avgusta 1944. nakon dve godine skrivanja.

Mip Giz, koja je pomagala porodici, čuvala je Anin dnevnik na sigurnom sve dok ga nije objavio Anin otac, Oto, 1947, dve godine nakon što je Ana umrla u logoru Bergen Belsen kada je imala 15 godina.

Dnevnik Ane Frank preveden je na 60 jezika i ima milione čitalaca širom sveta.

Pokušaj identifikovanja izdaje nije trebalo da dovede do krivičnog progona, već rešavanja jednog od najvećih nerazašnjenih misterija u Holandiji u Drugom svetskom ratu.

Koristeći tehnike Big Data istraživanja, sastavljena je glavna baza podataka s popisima nacističkih saradnika, doušnika, istorijskih dokumenata, policijskih evidencija i prethodnih istraživanja kako bi se otkrili novi tragovi.

Desetine scenarija i lokacija osumnjičenih prikazani su na karti kako bi se identifikovao izdajnik, na temelju saznanja o skrovištu, motivu i prilici.

Nalazi novog istraživanja biće objavljeni u knjizi kanadske autorke Rozmari Salivan, "Izdaja Ane Frank", koja će biti objavljena u utorak.

Prošlih decenija navođeni su desetine osumnjičenih, ali nikada pre nisu bile tako opsežno primenjene moderne istražne tehnike za identifikaciju osumnjičenog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Djuka

    18. januar 2022 | 03:27

    U svemu ovome , je simbolika ona i njeni zapisi.Kad društvo zakaze .Onda je to kolektivna odgovornost .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA