≫ 

Misterija ubistva Bobija Kenedija koja više od 50 godina prati slučaj: Postojala dva napadača?

Sirhan je za ubistvo Kenedija proglašen krivim 17. aprila 1969. godine. Osuđen je na smrt, ali mu je 1972. godine kazna preinačena u doživotni zatvor zahvaljujući kratkotrajnom ukidanju smrtne kazne u Kaliforniji

  • 0
Robert Kenedi Foto: Tanjug/AP

Ove nedelje navršeno je 54 godine od ubistva kandidata za predsednika SAD Roberta Kenedija koji je nastradao 1968. godine, pet godina nakon što je izvršen atentat na njegovog starijeg brata, predsednika Džona Kenedija.

Sirhan Sirhan je osuđen za zločin, ali mnogi, uključujući Kenedijevog prijatelja Pola Šrejda, sumnjaju da je u ubistvo umešan još jedan napadač.

Šrejd, koji je takođe ranjen te noći, vodi kampanju da se ovaj slučaj ponovo otvori pred sudom u SAD.

Sirhan je za ubistvo Kenedija proglašen krivim 17. aprila 1969. godine. Osuđen je na smrt, ali mu je 1972. godine kazna preinačena u doživotni zatvor zahvaljujući kratkotrajnom ukidanju smrtne kazne u Kaliforniji.

- On je znao da je u opasnosti i imao je želju da se sa njom suoči jer je znao koliko je to važno za njegov narod. U to vreme trajao je rat u Vijetnamu, postojalo je dosta problema u vezi sa poštovanjem ljudskih prava i on je osećao da jedino on u tom trenutku može da ih reši. On je duboko razumeo sve te probleme i ljudi su osećali da će on pronaći rešenja za njih - kaže Šrejd.

Pol je zatim dodao da je za vreme predsedničke kampanje provodio dosta vremena sa Bobijem i da su uvek, iako su se bavili ozbiljnim poslom, imali vremena da se zabave.

- Bobi je bio predsednički kandidat kog sam voleo i podržavao do samog kraja. Samo, nisam znao da će kraj doći tako brzo - kaže on u izjavi za BBC.

Palestinski doseljenik Sirhan Sirhan ubio je Bobija Kenedija u hotelu "Ambassador" u Los Anđelesu dok je vodio kampanju za kandidata demokratske stranke na predsedničkim izborima.  Tom prilikom ranjeno je pet osoba, među kojima je i Pol.

Kenedi je upucan u glavu, a u tom trenutku činilo se kao da je još uvek u svesnom stanju.

- U tom trenutku počeo sam da se tresem i samo sam pao. Kasnije sam shvatio da sam i ja pogođen i da mi je povređena glava. Tada sam izgubio svest i nisam imao pojma šta se u tim trenucima dešavalo sa Bobijem - priseća se Pol.

Atentator je ubrzo uhvaćen i identifikovan je kao Sirhan Sirhan (23).

- Mnogi smatraju da ga je ubio Sirhan jer su videli kako puca u njega. Ja smatram da ga je ubio neko drugi jer je u tom trenutku drugi napadač pucao u Kenedija sa njegove suprotne strane. Četiri metka koja su pronađena u njegovom telu su različitog kalibra i ne pripadaju istom pištolju - tvrdi on.

On je zatim rekao da je vrlo jasno da kada imamo dva različita kalibra, imamo dva različita oružja, a samim tim i dva napadača.

- Iako su prošle godine niko ne zna ko je tačno ubio Roberta, sve ovo je i posle toliko godina misterija. Sirhan nije usamljeni napadač i to je jasno, samo još uvek nemamo osobu koja bi želela da ponovo pokrene ovaj slučaj - smatra on.

Video: Pokušaj atentata na predsednika Venecuele, nakon eksplozije obezbeđenje skočilo na njega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA