Ako ne vežbate vi, neće ni vaša deca!

Najbolji način da podstaknete svoje mališane da budu fizički aktivni jeste da se i sami bavite nekim sportom

  • 0

Ako roditelji žele da im deca budu aktivnija, onda ih moraju podsticati da se bave sportom, ali i pokazati važnost vežbe vlastitim primerom.

U novom kanadskom istraživanju učestvovalo je 1.355 dece i njihovih roditelja. Svi članovi porodice su devet dana nosili pedometre, da bi se videlo koliko su fizički aktivni.

Ispostavilo se da su roditelji koji su bili najaktivniji i koji su podsticali na vežbanje imali najaktivniju decu. Takođe, pokazalo se da se deca više kreću danima kada idu u školu nego vikendom, kao i da su dečaci aktivniji od devojčica.

- Roditelji igraju važnu ulogu u oblikovanju ponašanja dece, a njihovo podsticanje na fizičke aktivnosti povećava nivo aktivnosti kod dece - kaže Keri Vander Ploeg, vođa istraživanja Univerziteta Alberta u Edmontonu.

Pedijatar Luiz Bauer kaže da bi roditelji trebalo sa decom da idu u šetnje, na plivanje ili se napolju igraju sa njima s loptom jer, ako deca vide da su roditelji aktivni, i oni će se tako ponašati. Prema njenim rečima, isto toliko je važno ograničiti vreme koje deca provode pred ekranom, jer mališani ne bi trebalo da televiziju gledaju duže od dva sata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA