SVE SMO BLIŽI VEŠTAČKOM ŽIVOTU: Napravljen hromozom pivskog kvasca

Velikom naučnom timu uspelo je da u laboratoriji proizvede prvi sintetički hromozom

  • 1

Napravljen je još jedan korak koji nas približava stvaranju veštačkog života. Međunarodni tim istraživača je nakon sedam godina rada uspeo da proizvede sintetički hromozom pivskog kvasca. Ovo predstavlja značajan prodor na polju sintetičke biologije koji bi trebalo da omogući nastanak novih lekova i pospeši proizvodnju biogoriva.

Dosad su naučnici proizveli samo hromozome bakterija i RNK virusa, čija je građa daleko jednostavnija. Međutim, ovog puta, uspeli su da proizvedu genom i povežu 273.871 bazni par aminokiselina iz DNK pivskog kvasca, što je nešto manje od prirodnog ekvivalenta koji sadrži 316.667.

Naučnici su modifikovali genetsku bazu ovog hromozoma, odstranivši iz njega sve one delove koji nisu neophodni za reprodukciju i rast hromozoma.

- Zahvaljujući našem istraživanju, sintetička biologija je iz teorije prešla u realnost - izjavio je Džef Beki, direktor Instituta genetskih sistema pri medicinskom centru Lengon Univerziteta u Njujorku i autor projekta čiji su rezultati objavljeni danas u američkoj stručnoj reviji “Science”.

Znatno modifikovani eukariotski hromozom (struktura koja sadrži gene u jezgru ćelija svih životinja i biljaka) presađen je u žive ćelije pivskog kvasca koje su se ponašale sasvim normalno premda su posedovale nova svojstva koja ne postoje u prirodnom kvascu, naveli su istraživači.

- Modifikacija genoma je čista lutrija jer neadekvatna promena može da ubije ćeliju. Obavili smo više od 50.000 izmena u kodu DNK hromozoma i naš kvasac je i dalje živ, što je izvanredno - objasnio je profesor Beki.

Na osnovu ove tehnike, naučnici će sada biti u prilici da manipulišu genomom kvasca kako bi mu dali određena svojstva. Ubuduće će biti moguće razviti sintetičke vrste kvasca sposobne da proizvedu retke lekove ili određene vakcine, poput vakcine za hepatitis B. Veštački kvasac bi, takođe, mogao da se koristi za brži razvoj efikasnijih biogoriva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tako, tako...

    20. april 2014 | 23:49

    Samo vi odlučujte šta je bitno a šta nije. Biće posle đavo kriv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA