Doživeli ste traumatično iskustvo? Bavite se jogom

Ljudima koji su bili u ratu, doživeli saobraćajnu nesreću, bili žrtve seksualnog ili fizičkog zlostavljanja ili doživeli nešto drugo, podjednako teško, potrebne su godine i godine da se oporave od tog iskustva. Sada se pokazalo da joga pomaže osobama sa posttraumatskim stresom

  • 1

Istraživanje u kojem je učestvovalo 26 žena otkriva da da joga dovodi do smanjenja simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Vežbanjem ove istočnjačke veštine mogu se regulisati pojedini aspekti endokrinog i nervnog sistema koji su neuravnoteženi kod osoba s PTSP-om.

Uz to, joga može da ublaži reakciju organizma na stres, piše “Journal of Traumatic Streš”. Učesnice istraživanja bile su prosečne starosti od 44 godine, a jogu su upražnjavale oko tri meseca, jednom nedeljno u trajanju od 75 minuta.

Američki naučnici iz Bostona procenjuju da PTSP u Americi pogađa oko 10 odsto žena i 5 odsto muškaraca. Najčešći simptomi PTSP-a uključuju poteškoće sa spavanjem i ponovno prisećanje na doživljene traumatične dogadaje, takozvane flešbekove (flashback).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA