Evo kako da roštiljate ako za Prvi maj bude padala kiša!

Meteorolozi za Prvi maj najavljuju padavine u večernjim satima, a drugog se očekuju moguće celodnevne padavine. Ipak, ako i niste od onih koji će ustati u cik zore kako biste na vreme spremili sve za prvomajski uranak, evo šta da radite ako vas ovog prazničnog vikenda uhvati kiša u prirodi

  • 2

Organizovali ste ekipu (bilo u porodičnom, bilo u drugarskom krugu), nabavili ste tonu mesišta, salata i pića, izvukli roštilj i sve je spremno da se Praznik rada i predstojeći neradni vikend tradicionalno proslavi u prirodi. Međutim, sivi oblaci prete da vam poremete planove. Da li je sve izgubljeno?

Kako kažu svetski stručnjaci, ne mora da bude. Naravno, ako kiša bude bez prekida padala čitavog dana, to zaista može da ugrozi čitavu ideju.

Ako imate decu, nikako vam ne preporučujemo vam provod u prirodi, jer postoji velika šansa da, umesto sjajnog provoda za pamćenje, sve što će svima ostati u sećanju bude jedna grozna prehlada.

U tom slučaju, preostaje vam da čitavu zabavu preselite u nečiju kuću s dvorištem. Roštilj možete da smestite pod nadstrešnicom ili na samom ulazu u otvorenu garažu.

Nikako nemojte da palite vatru u zatvorenom prostoru, jer može doći do opšteg trovanja ugljen-monoksidom.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/ Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/

Umesto frizbija, lopte, badmingtona, pripremite drugačije društvene igrice, poput monopola, rizika, jamba i drugih koje ćete igrati u dnevnoj sobi.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/John Kasawa Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/John Kasawa

Ukoliko baš svi iz društva živite u stanovima, ne bi baš bilo red da roštilj raspalite na balkonu. U krajnjoj instanci, ako nemate električni gril, mesu ništa neće faliti ni ako se ćevapi i pljeskavice ispeku na ringli, a ostalo meso u rerni.

Ako vaš šporet ima gril opciju, na konju ste! Bitno je da sva ta hrana ne propadne, a da se svi lepo provedu.

Foto: Ilustracija / Tanjug / Filip Krainčić Foto: Ilustracija / Tanjug / Filip Krainčić

Ipak, ako napolju bude samo lagana kišica i povremeni pljuskovi, nema razloga da odustanete od provoda u prirodi. Štaviše, mnogi iskusni roštilj-majstori smatraju da se meso najbolje peče kada je napolju mokro.

Ono upija vlagu iz vazduha i ćevapi, pljeskavice, kobasice, ražnjići, pileća krilca i ostali komadi mesa bivaju sočniji i mirisniji nego ikada pre.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/graur razvan ionut Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/graur razvan ionut

Idealno bi bilo kada biste imali neku moderniju verziju gasnog roštilja, koji dolazi sa poklopcem. Ako nemate, stara izlupana šerpa, koju ćete dodatno izbušiti, obaviće posao.

Takođe, ne bi bilo loše ni da roštilj-majstora smestite pod nadstrešnicu, suncobran ili drvo s gustom krošnjom i šteta za meso će biti minimalna.

Ako ste se odlučili za varijantu roštiljanja u šumi, obavezno ponesite sredstva za zaštitu protiv komaraca, krpelja i drugih insekata, koji kao da polude kada je napolju kiša. Isto tako, bilo bi sjajno kada bi neko iz ekipe poneo barem jedan šator, čisto da biste imali gde da se sklonite kad udari najgori pljusak.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Nažalost, moraćete da zaboravite ćebe za piknik i sedenje na travi, pa ponesite sa sobom dovoljan broj stolica na rasklapanje.

Obavezno ponesite stare peškire kojima ćete brisati stolove i stolice od vlage ili blata, a što se odeće tiče, nepromočive gumene čizme i kvalitetne kabanice su obaveza!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sve u svemu, koji god izbor da napravite, nadamo se da ćete se lepo provesti i u dobrom raspoloženju proslaviti Međunarodni praznik rada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Piki

    1. maj 2014 | 10:07

    Ja ne mogu da verujem cime se vi bavite, pa nismo mi retardi bre...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA