ŠTA POSLE POPLAVA: Evo kako da se zaštitite od zaraza, povreda i bolesti po povratku u dom

Povratak u kuću ili stan koji su bili zahvaćeni poplavom sigurno neće biti lak. Zato vam donosimo uputstvo šta da radite kada konačno stignete do svog doma

  • 1

Nažalost, poplave koje su zahvatile našu zemlju i čitav region ostaviće mnogo posledica koje će biti neophodno sanirati u doglednom periodu. Povratak kući i suočavanje sa novonastalom štetom sigurno neće nikome biti lako.

Zato vam donosimo kratko uputstvo o tome kako bi povratnik trebalo da se ponaša kada se vrati u svoj dom.

Kada i kako da se vratite kući

- Pratite vesti da saznate da li je voda iz vodovoda u vašem kraju sigurna za piće.

- Izbegavajte poplavne i bunarske vode koje mogu da budu zagađene uljem, benzinom ili fekalijama iz kanalizacije. Takođe, voda iz podzemnih ili oborenih električnih vodova/kablova može biti nabijena elektricitetom.

- Izbegavajte kretanje kroz vode.

- Budite svesni prostora gde su poplavne podzemne vode i klizišta. Ulice bi mogle da budu podrivene, oštećene ili oslabljene, pa se može desiti da propadnu ili se odrone pod težinom automobila.

- Ostanite daleko od oborenih električnih vodova i prijavite ih elektrodistribuciji.

- Povratak kući moguć je samo kada lokalne vlasti potvrde da je sigurno.

- Ostanite uz bilo koju zgradu, ako ste okruženi poplavnim vodama.

- Budite veoma oprezni prilikom ulaska u zgrade, postoje opasnosti od skrivenih šteta, posebno u temeljima.

- Od komunalnih preduzeća tražiti uslugu čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacionih sistema, što je pre moguće. Oštećeni kanalizacioni sistemi su ozbiljne opasnosti po zdravlje.

- Očistite i dezinfikujte sve što je bilo mokro. Mulj od poplavnih voda može da sadrži kanalizaciju i druge hemikalije.

Oporavljanje od poplava i suočavanje sa oštećenom imovinom

Prvi koraci: Vaš dom je bio potopljen. Iako su se poplavne vode povukle one su se možda još zadržale na nekim drugim oblastima. Mnoge opasnosti još uvek postoje i prete.

Neke stvari treba zapamtiti za dane koji nam predstoje

- Putevi još uvek mogu biti zatvoreni, jer oštećeni ili pokriveni vodom. Nasipi/barikade još su postavljeni zbog vaše zaštite. Ako ste stigli do barikade ili potopljene ulice, idite drugim - alternativnim pravcem.

- Slušajte radio i vesti o tome šta bi trebalo uraditi, kuda otići ili obaveštenja o mestima koja bi trebalo izbegavati.

- Službe spasavanja biće na ugroženom području i pomagaće ljudima. Možete se i sami priključiti u pomaganju drugima i sanaciji štete.

Ukoliko morate da hodate ili vozite u poplavljenim oblastima

- Ostanite na čvrstom tlu. Hodanje po vodama višim od 35 cm, mogu vas oboriti s nogu. Stajaće vode mogu da budu naelektrisane iz podzemnih ili oborenih vodova / kablova.

- Poplave mogu uzrokovati velike promene u okolini, tako da se možete dezorijentisati i na poznatim mestima. Podzemne vode i poplavne vode često nagrizaju puteve i šetališta. Poplavni nanosi raznog materijala mogu sakriti životinje i slomljene flaše i to je takođe rizik. Izbegavajte hodanje ili vožnju kroz vodu.

- Idite na sigurno. Dodatne poplave ili bujične poplave mogu se ponoviti. Slušajte lokalna upozorenja i informacije lokalnih vlasti i službi spasavanja. Ako vaš automobil staje u brzo rastućim vodama, izađite odmah i nađite sigurno mesto na uzvišenom tlu.

Kako ostati zdrav

- Poplava može da dovede do emocionalnog i fizičkog stresa. Morate paziti i na sebe i na svoju porodicu, iako ste se fokusirali na čišćenje i popravku.

- Odmarajte se često i dobro jedite.

- Držite se određenog plana rada. Napravite spisak radnih aktivnosti i radite ih jednu po jednu.

- Raspravite svoje brige sa drugima i potražite pomoć. Kontaktirajte Crveni krst i druge slične organizacije za informacije o emocionalnoj i psihološkoj podršci dostupnoj u vašem području.

Čišćenje i popravka doma

- Isključite struju na glavnom prekidaču ili razvodnoj kutiji sa osiguračima, čak i ako je napajanje u vašoj ulici ili kompletnom kraju isključeno. Na taj način, tek kada je vaš dom suv i spreman bićete sigurni da je u redu da je ponovo uključite.

- Učinite sve da svoj dom učinite sigurnim.

- Zaštitite svoj dom i stvari od daljeg oštećenja.

- Fotografišite nastalu štetu kako biste imali dokaz kod osiguravajućeg društva ili zahteva za pomoć od države i drugih nadležnih organa. Ukoliko ste osigurali svoj dom znajte da polisa najčešće pokriva zaštitu kuća, stanova, vikendica, poslovnih prostora i sličnih objekta, nameštaja, mašina i ostale opreme u njima i obozbeđuju pokrivenost štete nastale usled sledećih opasnosti: poplava i bujica, odrona i klizanje tla, izliv vode iz cevi i drugo.

- Vodite računa o tome kako ćete uključiti gas ili vodu. Ako negde curi odmah se potrudite da problem otklonite.

- Vodite računa kako čistite aparate, nameštaj, podove i druge predmete.

- Za ispumpavanje nakupljene vode u vašem domu obratite se službi lokalne civilne zaštite.

Dobijanje pomoći

- Crveni krst i druge humanitarne organizacije mogu vam pružiti sredstva za čišćenje : kanistere, metle, kante i drugi potrošni materijal.

- Obratite se svom osiguravajućem društvu kako biste porazgovarali o šteti.

- Slušajte radio za informacije o pomoći koja može biti osigurana od strane opštine ili države.

- Ako angažujete firmu za čišćenje ili popravku, budite sigurni da su kvalifikovani za obavljanje posla. Proverite njihove reference.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Vipromo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA