ŽENE: Igranje fudbala je super-dijeta zdrava za srce!

S obzirom na to da je Svetsko prvenstvo u Brazilu završeno, sada ne samo da imate vremena, već i debelog razloga, da skoknete do prve livade i ostavite srce na terenu. Pa šta ako ste osoba ženskog pola?

  • 0

Najnovije istraživanje pokazuje da pripadnice nežnijeg pola koje igraju fudbal tri puta nedeljno imaju mnogo zdravije srce i čitav kardiovaskularni sistem. Osim toga, bavljenje najvažnijom sporednom stvari na svetu pokazalo se i kao fantastičan način da se smrša!

Istraživači s Eketer univerziteta svoje nalaze temelje na podacima prikupljenim od 41 žene s viškom kilograma, koje su pre početka istraživanja bile telesno neaktivne. Sve su u bile u ranim četrdesetim godinama života i već imale povišeni krvni pritisak.

One su imale zadatak da triput nedeljno treniraju fudbal. Nakon 15 nedelja, zabeleženo je prosečno sniženje sistolnog (gornjeg) krvnog pritiska za 12 milimetara živinog stuba, a dijastolnog (donjeg) za šest.

Pored poboljšanja stanja kardiovaskularnog sistema, redovno igranje fudbala je kod ispitanica dovelo i do opšteg poboljšanja telesne forme, ali četvorostruko bržeg smanjenja udela masnog tkiva, nego kod neaktivnih učesnica istraživanja iz kontrolne grupe, piše “Journal of Science and Medicine in Sport.”

Uz to, fudbal je povezan i sa smanjenjem koncentracije triglicerida i holesterola u krvi. Ranija istraživanja o pozitivnim učincima igranja fudbala su bila usredsređena na muškarce mlađe i srednje životne dobi i podjednako se ovaj sport pokazao blagotvoran kod oba pola.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA