LETNJI STOMAČNI PROBLEMI: Evo šta sme da se jede, a šta ne!

Kad su velike vrućine, ali i nagle promene vremena, vrlo lako može da se desi da se otrujemo hranom. Zato vam donosimo mali vodić kako da sprečite kvarenje namirnica, ali i šta da radite ako se pojave neprijatni simptomi dijareje

  • 2

Obično vrlo lako prema boji i mirisu znamo da li se neka namirnica pokvarila. Međutim, leti je to malo teže proceniti, pošto vrućina i vlaga pogoduju razmnožavanju štetnih mikroba, a da na prvi pogled deluje da je s hranom sve u najboljem redu.

Zato, budite oprezni u izboru i pripremi hrane, a evo i šta da radite ako se stomačni problemi, u vidu muke, povraćanja ili dijareje, jave.

ŠTA IZAZIVA TROVANJE?

Najčešća letnja trovanja su bakterijama salmonelom, stafilokokom i klostridijom, a ponekad može da bude u pitanju i stomačni virus. Ovi mikroorganizmi najčešće se naseljavaju na mesu, mlečnim proizvoda i jajima, ali i voću, povrću, pa čak i u pijaćoj vodi.

Uobičajeni simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, grčevi, proliv, ponekad i groznica i temperatura.

KAKO SE LEČITI?

U blažim oblicima trovanja poteškoće prolaze bez lečenja, samo uz redovnu nadoknadu izgubljene tečnosti iz organizma. Voda, slana supice iz kesice ili ruski čaj, smiriće želudac, a obezbediće hidriranost i povratiti izgubljene elektrolite i minerale.

Dvopek i klot pirinač dobar su izbor za stomak iritiran od povraćanja. U slučaju da simptomi potraju, nabavite u apoteci aktivni ugalj koji će apsorbovati toksine i gasove u digestivnom traktu. I probiotici (iz jogurta ili apoteke) su dobar izbor ukoliko imate problema s dijarejom, jer sadrže dobre bakterije važne za pravilno funkcionisanje creva.

Tek s pojavom prve čvrste stolice smete da pojedete malo barenog krompira i eventualno da popijete čašu soka od pomorandže.

ŠTA NE SME DA SE JEDE?

Premda je voće i povrće važno u svakodnevnoj ishrani, kada imate proliv izbegavajte namirnice koje uzrokuju nadimanje i gasove kao što su karfiol, pasulj, brokoli i kupus. Isto tako, meso, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi - ne dolaze u obzir dok se potpuno ne oporavite!

Ako u stolici ima krvi ili dijareja potraje duže od nedelju dana, a temperatura duže od dva dana, obavezno se javite lekaru!

KAKO SPREČITI?

Leti je posebno važno paziti na higijenu. Namirnice moraju da budu dobro oprane, ali i sav kuhinjski pribor i radne površine. Pre kuvanja, ruke dobro operite sapunom.

Meso, ribu, mesne prerađevine i jaja dobro skuvajte/ispecite, voće i povrće temeljno operite, a sav pribor za obradu mesa koriste isključivo za tu namenu (dakle nož za obradu mesa nemojte koristiti za obradu povrća). Mleku i mlečnim proizvodima (a posebno sladoledima) uvek proverite rok i držite ih sve vreme u frižideru.

Stručnjaci leti ne preporučuju konzumiranje masne i jako začinjene hrane. Treba izbegavati alkohol i kofeinske napitke, jer imaju diuretički učinak kao i slatkiše i veštačke zaslađivače.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    27. jul 2014 | 15:40

    Mucim muku zadnjih pet dana sa stomakom...mada se nisam pridrzavao bas svih preporuka iz teksta.

  • Oprez

    28. jul 2014 | 13:48

    Ja sam pre nekoliko godina dok sa jos letovala u Crno Gori imala trovanje od nekog mesa ko zna kakvog i ni najvecem neprijatelju ne bih pozelela te muke.Pazite ljudi sta kupujete i nikako u ovim letnjim danima hranu sa kioska brze hrene.Nikako!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA