≫ 

Evo šta može da vam se dogodi ako cedite bubuljice!

Dugoročno, problem istiskivanjem bubuljica ne nestaje, već se može pogoršati i ostaviti ožiljke na vašoj koži, a čak je i inficirati

  • 7

Akne i bubuljice javljaju se u nekoliko oblika i veličina: mitiseri, bubuljice s belim vrhom, mekane crvene kvržice i veće crvene kvrge. Kakvu god bubuljicu imali, možete doći u iskušenje da je stisnete, ali za dobrobit vaše kože treba da se oduprete tome.

Imate BELE GNOJAVE BUBULJICE? Rešite ih se ZAUVEK pomoću meda i krompira (VIDEO)

Nije svejedno na kom delu tela imate BUBULJICE! Mesto na kom su se pojavile otkriva šta vam fali

Dugoročno, problem istiskivanjem bubuljica ne nestaje, već se može pogoršati i ostaviti ožiljke na vašoj koži, a čak je i inficirati.

Najjednostavnije objašnjeno, akne se formiraju kada sebum, prirodna masnoća kože, nije u mogućnosti da prodre na površinu kože pa ostaje zarobljena ispod površine.

U nekim slučajevima može doći i do poremećaja procesa odumiranja ćelija u površinskim slojevima kože. To dovodi do prekomernog ljuštenja kože čiji mikrokomadići mogu da dospeju u kanal pore lojne žlezde i tako fizički ometu normalno oslobađanje loja.

Tada se lojne izlučevine nakupljaju u koži, u unutrašnjosti blokiranog kanala, stvarajući povoljne uslove za razvoj bakterije Propionibacterium acnes koja se i inače nalazi u koži, ali se pod ovim uslovima nekontrolisano razmnožava. Stiskanjem bubuljice, toliko jako istisnete loj napolje da vam on ošteti kožu.

Pritom, time bakterije s površine kože prenosite u unutrašnjost bubuljice, što može uzrokovati infekciju i crvenilo. Rezultat takve 'invazije' na kožu neretko su trajne mrlje i rupice.

Neka zbog toga u ratu protiv bubuljica vaš najjači saveznik bude dermatolog. Ukoliko ne idete na tretmane lica, neka vas makar posavetuje kako da se borite protiv bubuljica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Disko

    4. septembar 2014 | 22:54

    Ne, nego cu da ostavim vulkan na licu sa sve belim vrhom pa onda takav da idem medju ljude...

  • JA

    5. septembar 2014 | 00:35

    Mnogi ih godinama cede, pa ne znam da su imali neki od navedenih problema... :)

  • MARIJA

    5. septembar 2014 | 02:04

    Ali kada gnoj izlazi iz nje, koja milina gledati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA