Nemojte da radite prekovremeno, to je ravno samoubistvu!

Sigurno se i vama nekad desilo da posle kraja radnog vremena malo prelistate mejlove, odgovorite na poneku poruku ili pripremite materijal za sutra. Ubuduće budite oprezni s prekovremenim radom, posebno onim od kuće, jer vas može koštati zdravlja

  • 3

Možda vam se čini da odgovoriti na poneku poruku, ili pročitati par poslovnih mejlova tokom slobodnog vikenda ne predstavlja neki poseban rad, ali imajte na umu da će na taj način poslovna atmosfera, i stres koji ide s njom, ostati s vama i kad ste kod kuće.

Proveravate li poslovne mejlove kod kuće?

U današnjem poslovnom okruženju važno je biti dostupan, čak i kada se naše službeno radno vreme završi. U nekim profesijama ne postoji radno vreme, tvrde poslodavci, ali takav stav može ozbiljno da naškodi zdravlju njihovih zaposlenih, pokazali su nemački istraživači.

Odgovarate li na šefove pozive van radnog vremena?

Naime, od 57.000 ispitanika, čak polovina njih radi i kad dođe kući, a to se može negativno odraziti na njihovo zdravlje. Tako su istraživači društva za radna, industrijska, organizaciona i psihološka istraživanja ustanovili kako se osobe koje rade noću, u svoje privatno vreme, kao i vikendom, u većoj meri žale na nesanicu, glavobolju, umor, probleme s mišićima, krvotokom i želucem.

- Naše istraživanje sugeriše da čak i najmanja količina dodatnog posla nakon dogovorenog radnog vremena može da dovede do zdravstvenih problema. Veza je izrazito jaka - rekla je dr. Ana Arlinghaus, autorka studije, čiji je rad objavljen u časopisu Chronobiology International.

Njen tim poziva na moralnije ponašanje poslodavaca kako bi prestali da narušavaju privatno vreme svojih zaposlenih.

- Tehnološki napredak su stvorila kulturu 'uvek dostupnih', koja vrši pritisak na ljude jer moraju neprestano da budu dostupni. Slobodno vreme bez ikakvog posla je od ključne važnosti za oporavak našeg tela - upozorili su nemački naučnici.

(Telegraf.rs / MOJEZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MrNO

    29. septembar 2014 | 17:37

    Samo kada bi to i poslodavci prihvatili

  • Zadovoljština

    29. septembar 2014 | 14:56

    Još 4 minuta

  • HA

    29. septembar 2014 | 15:41

    Da da kao da svi radimo po kancelarijama.....gluposti....dodji malo kod mene pa da vidis sta se radi za osam sati!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA