• 0

Pijete antibiotike? Onda ovo morate da znate

Svaki put kad ste na terapiji antibioticima važno je da pijete jogurt ili uzimate suplemente kojima ćete nadomestiti manjak zdravih bakterija u sistemu za varenje

  • 0

Ma koliko da su nam korisnini, jer uništavaju opasne, odnosno patogene mikroorganizme, antibiotici ubijaju i bakterije koje su našem telu potrebne. Na taj način, ovi lekovi narušavaju ravnotežu crevne mikroflore, a samim tim i naše zdravlje.

Stručnjaci ukazuju na to da treba imati na umu da uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne (stomačne) tegobe, kao što su bolovi u stomaku, zatvor ili proliv, a ponekad i mučnina i povraćanje, što se može izbeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama (probiotici).

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Master isolated images

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Master isolated images

Dobre bakterije mlečne kiseline pozitivno utiču na imunitet, probavu i opšte zdravlje osobe, a kontrolišu i broj štetnih bakterija i tako čuvaju zdravlje pacijenta. Interes za probioticima propraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan efekat na zdravlje, a sve se više govori o njihovom pozitivnom delovanju na organizam tokom terapije antibioticima, jer su korisni za uspostavljanje narušene ravnoteže crevne mikroflore.

Da bi bili delotvorniji, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata i to posle antibiotika. Dva su sastojka koja uz probiotik posebno pomažu narušenoj ravnoteži crevne flore, a to su cink i apigenin - cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje i dodatno jača imunitet, a oporavak posle dijareje čini bržim za čak 15 odsto.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Takođe, cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprečava mogućnost dehidracije, a istovremeno pomaže pri regeneraciji epitela creva i obnavljanje njegove funkcije. Studije su pokazale da uzimanje kombinacije cinka i probiotika smanjuje rizik od bolesti probavnog sistema, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sistem.

Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno delovanje na ćelije probavnog sistema, jer deluje protivupalno i spazmolitski, čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti i grčeva u crevima, što može da bude korisno kod sindroma iritirajućih creva i različitih upalnih crevnih bolesti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima