RAKIJA, BELI LUK, SLANINA, KROMPIR: U šta sve Srbi veruju da će ih izlečiti od prehlade?

Kom je pa to srpskom junaku ikad bio neophodan lekar da bi se izlečio od silne prehlade, kad su tu saveti i recepti narodne medEcine koji se već vekovima prenose s kolena na koleno, usmenim putem

  • 40

Zamislite Jevrosimu majku koja svome kijavičavom i temperaturnom Kraljeviću Marku kaže: “Sine, ljubi te majka, evo poslao ti primarijus Boža kapi za nos i rekao ti da popiješ ferveks. Ako ti ne bude bolje do sutra, obavezno da odeš u ordinaciju da mu se javiš. I mani se, sinko, te suve drenovine, u njoj ionako nema vitamina”.

Ne, nijedna srpska pretkinja vam tako nešto neće reći, makar ne kad je u pitanju obična prehlada. Lečenje gripa i prehlade je stvar je kako nacionalnog, tako i porodičnog ponosa i tradicije, a svaka familija ima svoje metode ozdravljenja, na kojima bi im pozavideo i najopskurniji alhemičar.

Krompir

Svi ste sigurno čuli za jelo koje je osmislio Dositej Obradović, po imenu “krompir u čakširama”, a isto tako, dobro je poznato da ako se najedeš sirove krtole, dobićeš temperaturu (i trovanje sa ispiranjem stomaka na VMA, pride), pa sutra nećeš morati da radiš onaj pismeni iz matiša.

Međutim, jeste li znali da ako “naseckaš krompir i 'meteš' ga u vunene čarape” temperatura odmah ima da spadne? Niste? E, pa čovek se uči dok je živ! Pa makar to bila i homeopatska lekcija "krompir u čarapama".

Jaja u ključaloj vodi

Jaja

Dragi čitaoci, sigurno među vama ima onih koji su jednog vrelog leta, kad bi živa (pardon, živa je zabranjena, dakle, alkoholna crta) u termometru prešišala 37 celzijusa, pokušali da ispeku jaja na limenom krovu.

Iako ne znamo nikog kome je to uspelo, naše bake tvrde da se najbolja poširana jaja dobiju kad “u par vunenih čarapa razbiješ po dva jaja, pa ih nazuješ i tako spavaš”. Jaja su gotova kad spadne temperatura i prođe groznica.

Tripl miks

Jedan od dokaza da vašim genima teče junačka srpska krv jeste da bez ikakve sumnje podrazumevate da dedina prepečenica od 25 gradi dezinfikuje i ubija sve bacile, a da beli lukac leči sve boljke. Naravno, bakino zlato najpre će ojačati uz par režnjeva slan'n'ce!

Pa je tako, na jednom starinskom receptu je pacijentu prepisano: "Popiješ jednu rakiju, pa pojedeš slaninu i čeno belog luka, pa popiješ još jednu rakiju". Posle ti nije ništa. Garant!

Vudu trikovi

Vlaška mađija nije nešto s čime bi se trebalo zezati. Nikad se ne zna, ako ne poslušate vračaru, “može se desi” da vas “sveže dole”.

Zato, “ako se pre'ladiš, obavezno sipaj rakiju na ku'injsku krpu, pa je zaveži oko vrata, a potom dobro pobiberi”. Klin se klinom izbija, pa tako i virusna kijavica napadom alergijske.

Masaža

“Trljam, trljam, sve se puši. Trljam glavu, vrat i uši” - kad je čika Jova Zmaj spevao ovu pesmicu, sigurno je mislio o tome kako je kupanje u rakiji osnova higijene svakog zdravog i pravog Srpčeta, ljubi ga majka.

Zato, ako vrućica nikako da stane, vreme je za masažu svih udova rakijom. Ali, nikako ne onom kupovnom iz radnje, već isključivo domaćom, što sumnjivijeg i smrdljivijeg porekla.

Ko vo u kupusu

Ukoliko se boljka izjalovi i ne d'o bog pređe u upalu pluća, ni to nije znak da treba ići kod doktora. Stvar je jednostavna, zamotajte grudni koš obolelog u listove svežeg kupusa, a čim se sparuše, stavite nove. Za par dana, ima da prođe. Ako ga i ne prođe, makar ćete dobićete istiha skuvane kanibalske sarmice.

Naravno, ako baš dođe do toga da je vrag odn'o šalu i lekar vam ipak prepiše injekcije, neće kupus da se baci. Stavite ga na bolno mesto na turu, ima da izvuče jezivu čvorugu za koju je kriva ona zla medicinska sestra što ne zna da bode, crkla dabogda.

Srpski aspirin

U našem narodu postoji legenda da kokošija ili morčija "žuta" supa s domaćim rezancima krepi bolesnog i pomaže mu da se izleči. Nažalost, to nije naša izmišljotina. S ovom budalaštinom slažu se čak i lekari. Zato, slobodno navalite!

Nešto urbanija varijanta je da supica bude pileća, s puno vegete i obaveznom kockom. Jasno je valjda da so ima da pobije sve viruse.

Čaj od male kamile

Čik da nemate negde u špajzu skrivenu platnenu vreću punu fine sasušene prašine koja je nekad trebalo da predstavlja čiste, neoskrnavljene žuto-bele cvetove sa nepreglednih netaknutih pašnjaka iz neke vuko*ebine u koju ljudska noga nije kročila. Niko, osim vaše neudate babatetke koja ju je specijalno nabrala da bi se baš vama u bolesti našla.

Podrazumeva se, vrela kamilica ne ide bez tone meda i limuna. Inače čaj ne biste popili ni mrtvi bolesni, zar ne?

A sad, podelite i vi sa nama svoje tajne porodične recepte za lečenje prehlade i gripa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milosi

    7. oktobar 2014 | 20:44

    Ma jok ce da verujemo farmatceutskoj mafiji

  • Dr

    7. oktobar 2014 | 23:16

    Ja sam lekar i verujte pametnije je kadq je visoka temp. izmasirati telo (uraditi frikciju)pola rakija pola voda i staviti oblogu od rakije i bibera na grlo i dopustit da se samo bori,nego na prvi znak prehlade tecati u apoteku i gutati sake lekova. Svi se vi smejete ovim tekstovima,a niko se ne pita sta sila hemije uradi jetri i bubrezima,dok ih ovi razgrade i izbace

  • Nikola

    7. oktobar 2014 | 20:40

    Skupite listove od dunje i stavite da se osusi. Kad imate dijareju stavite 2,3 lista u dzezvu i sipate provrelu vodu. Lek za proliv :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA